SPORTURI  »  CICLISM  »  GENT-WEVELGEM, 235 KM

Cine îl opreşte pe Tom Boonen? Belgianul a cîştigat şi Gent-Wevelgem

Tom Boonen (hbvl.be)
Tom Boonen (hbvl.be)

Articol de - Publicat duminica, 25 martie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 25 martie 2012 19:26

Belgianul Tom Boonen ( Omega Pharma-QuickStep) a cîştigat sprintul pentru Gent-Wevelgem, luîndu-le faţa slovacului Peter Sagan ( Liquigas-Cannondale) şi danezului Matti Breschel ( Rabobank). Boonen devine principalul favorit pentru Turul Flandrei şi Paris-Roubaix.  Mark Cavendish a avut din nou o zi mizerabilă

Ultima cursă importantă pentru oamenii care pregătesc Turul Flandrei a fost una plină de întrebări. Cine se simte bine, cine stăpîneşte pavatele şi cine e cel mai puternic rutier. Iar Tom Boonen a fost răspunsul constant al oricărei nedumeriri. Totuşi, în logica uşor de urmărit a dialogului, vom încerca să facem lucrurile cît mai clare.

- Despre ce a fost vorba?
- 11 dealuri înşirate pe o distanţă de 235 de borne, două ascensiuni peste tradiţionala ascensiune pavată de pe Kemmelberg, un covor de asfalt în ultimii 30 de kilometri şi fluieratul crud şi agasant al vîntului flamand. I se spune "Clasica sprinterilor", dar traseul ales de organizatori a putut favoriza şi atacurile la baionetă.

- Mă gîndesc la Cavendish...
- Tuturor ne place Mark. Dar a avut un Milano-Sanremo groaznic, şi-a şifonat destul de urît tricoul de campion mondial în Dwars door Vlaanderen, iar în ediţia de anul trecut, a terminat la 3 minute de cîştigător, pe locul 60! În plus, la start s-au aliniat rutieri aflaţi în vîrful sezonului de primăvară: belgianul Tom Boonen, cu cele 1000 de medalii timpurii prinse-n piept, elveţianul Fabian Cancellara şi zîmbetul lui înfricoşător, scris cu dalta în trupul de Apollo, dar şi un Sky pe puntea căruia austriacul Eisel şi norvegianul Boasson Hagen au început lecţiile de engleză repetînd în gînd cuvîntul "mutiny".

- Eşti răutăcios. Mai bine explici cum a început totul.
- Scenariul clasic. 9 evadaţi au rupt funia devreme, au acoperit 200 de kilometri, pînă la ultima ascensiune de pe Kemmelberg, după care au fluturat un steag mare şi alb în faţa unui atac bicefal dus de Cancellara şi Sagan.

- Atunci a explodat totul?
- Da. Britanicul Mark Cavendish a fost desprins instant de efortul colectiv al celor de la Omega Pharma-QuickStep, iar negrul tunicilor de la Sky s-a întunecat instant cu cîteva grade, Boonen, Freire şi Breschel au pornit turbinele cînd au simţit mirosul de sînge prin tricoul descusut al campionului mondial, iar Cancellara a intrat din nou în acea febra stahanovistă de a duce un ritm dezlănţuit şi inutil.

- Cine a organizat trena de final?
Omega Pharma-Quick Step, GreenEdge, Katusha şi Liquigas. Pentru Sagan. Slovacul în vîrstă de 22 de ani s-a lăsat purtat de carul propriei echipe, l-a flancat pe eternul Oscar Freire şi a lansat primul sprintul, chiar în momentul în care, la vîrful plutonului, cîţiva rutieri îl aduceau în genunchi pe Greg Van Avermaet (BMC).

- Dar a fost Boonen...
SuperTom. Belgianul în vîrstă de 31 de ani trăieşte o primăvară minunată. Rămas într-un grup al cuţitelor lungi pe ultimii 150 de metri, Boonen şi-a controlat sprintul chirugical, a afişat acel "ţăcănit" al capului, de clapă de telegraf, pe care îl desfăşoară în condiţii de efort maxim, a pus o distanţă augustă faţă de Sagan şi a reuşit dubla E3 Harelbeke-Gent/Wevelgem. De altfel, după linia de sosire, a devenit doar a cincilea triplu-cîştigător de Gent-Wevelgem, după Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx şi Mario Cipollini. :O

Clasament final:
1  Tom Boonen           Omega Pharma-Quick Step
2  Peter Sagan          Liquigas-Cannondale
3  Matti Breschel       Rabobank
4  Oscar Freire         Katusha
5  Edvald Boasson Hagen Sky
6  Daniele Bennati      RadioShack-Nissan
7  Marco Marcato        Vacansoleil-DCM
8  Steve Chainel        FDJ-BigMat
9  Filippo Pozzato      Farnese Vini
10 Giovanni Visconti    Movistar

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
budur
budur  •  27 Martie 2012, 19:12

asteptam Turul Flandrei

martoru
martoru  •  25 Martie 2012, 21:00

am vazut sfarsitul de cursa si a invins clar intr-un sprint care arata ca si seniori ca el si Freire mai au un cuvant de spus...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează