SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2014

Columbia a cucerit Italia » Julian Arredondo s-a impus în prima sa etapă de Mare Tur, Nairo Quintana continuă ca lider

Articol de - Publicat joi, 29 mai 2014 00:00 / Actualizat joi, 29 mai 2014 18:32

Columbianul Julian Arredondo (Trek) a cîştigat etapa cu numărul 18 din Turul Italiei, prima victorie în primul său Mare Tur din carieră. În vîrstă de 25 de ani, rutierul de la Trek a supravieţuit unei evadări de peste 100 de kilometri. La general, tricoul roz rămîne la Quintana, în timp ce Cadel Evans coboară de pe podium

Cu Nairo Quintana pîndit de o mînă de favoriţi, care l-au declasat moral după ambuscada controversată de pe Stelvio, etapa a 18-a a fost una de hărţuire, mai ales că profilul montan a oferit oportunitate după oportunitate, într-un grup în care revolta circula printre ciclişti precum intrigile pe puntea "Perlei" lui Jack Sparrow. În măruntaiele celor 171 de kilometri dintre Belluno şi Rif. Panarotta s-au regăsit două căţărări, una de categoria I şi alta de categorie II, înainte ca plutonul să izbească cei 17 kilometri de final, de pe Valsugana.

14 cicliştii s-au strîns în faţa plutonului, profitînd de obstacolele zilei, printre ei evidenţiindu-se nume precum Ivan Basso, Franco Pellizotti, Fabio Duarte, Julian Arredondo sau Matteo Rabottini. Fugarii au ţesut cu migală un avantaj de aproape 10 minute, pe cînd trena lui Sky şi Movistar a reprezentat cealaltă faţa a Penelopei, cele două echipe începînd să destrame şi să risipească ecartul în ultimele 100 de borne. Soarele a strălucit ca niciodată peste Turul Italiei, ceea ce a oferit un sentiment de siguranţă, după troienele şi zloata din weekend.

Julian Arredondo confiscă etapa
Evadarea şi-a văzut de treabă, rutierii colaborînd pînă pe ultimele pante ale zilei. Primul care a sabotat fraternitatea a fost belgianul Thomas De Gendt (Omega Pharma-QuickStep), în timp ce în spatele lui, pe rînd, Ivan Basso şi Dario Cataldo au încercat să răspundă. Într-un tîrziu, cu 6 borne înainte de final, Julian Arredondo şi Fabio Duarte au pornit junta în evadare, au fost urmaţi de irlandezul Philip Deignan, iar cei trei şi-au disputat victoria de etapă.

Îmbrăcat în tricoul albastru, de cel mai bun căţărător, micuţul Arredondo s-a folosit de picioarele sale supradimensionate pentru a se desprinde de rivali, după care a continuat cursa cu naturaleţea unui om născut la 1500 de metri deasupra mării. Cu o mică voltă pe şosea, de parcă ar fi făcut o fundă pentru cadoul de etapă, Arredondo a pecetluit prima sa victorie într-un Mare Tur.

Pierre Rolland îl dă jos de pe podium pe Cadel Evans
În grupul favoriţilor, Europcarul lui Pierre Rolland a luat iniţiativa, ritmul a crescut treptat, fără să scormonească în ecartul evadării, iar francezul a provocat scîntei pe asfalt cînd a declanşat un atac în ultimele 3 borne. Australianul Cadel Evans, loc 3 la general, a suferit cel mai mult, veteranul de la BMC resimţind pantele ce se menţineau la o înclinaţie de 9%. În ciuda hîrjoanei lui Rolland, Quintana şi Uran l-au reajuns, iar următoarea acţiune notabilă a fost pumnul de secunde smuls de tînărul Fabio Aru (Astana) în ultima bornă. Clasamentul general a suferit mici ajustări, cu Evans pe post de singură cădere notabilă.

Clasamentul etapei:
1 Julian David Arredondo Moreno (Col) Trek  4:49:51 
2 Fabio Andres Duarte Arevalo (Col) Colombia 0:00:17 
3 Philip Deignan (Irl) Sky 0:00:37 
4 Franco Pellizotti (Ita) Androni Giocattoli 0:01:20 
5 Edoardo Zardini (Ita) Bardiani-CSF 0:01:24 
6 Thomas De Gendt (Bel) Omega Pharma - Quick-Step  0:01:38 
7 Ivan Basso (Ita) Cannondale 0:01:43 
8 Dario Cataldo (Ita) Sky 0:01:59 
9 Fabio Aru (Ita) Astana 0:02:43 
10 Nairo Quintana Rojas (Col) Movistar  0:02:46

Clasamentul general:
1  Nairo Quintana (Col) Movistar  77:58:08  
2  Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma - Quick-Step 0:01:41  
3  Pierre Rolland (Fra)  Europcar  0:03:29  
4  Fabio Aru (Ita) Astana  0:03:31  
5  Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo     
6  Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R 0:03:52  
7  Ryder Hesjedal (Can) Garmin Sharp  0:04:32  
8  Wilco Kelderman (Ned) Belkin  0:04:37  
9  Cadel Evans (Aus) BMC  0:04:59  
10  Robert Kiserlovski (Cro) Trek 0:08:33

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează