SPORTURI  »  CICLISM  »  CICLISM

Cum şi-a construit Alberto Contador apărarea: "Ministerul Agriculturii spaniol a minţit!"

Alberto Contador (Saxo Bank)
Alberto Contador (Saxo Bank)

Articol de GSP - Publicat joi, 24 februarie 2011 00:00 / Actualizat joi, 24 februarie 2011 14:43

Andy Ramos, avocatul lui Alberto Contador, a prezentat pentru publicaţia britanică "The Independent" procedura prin care a construit apărarea în cazul de dopaj în care a fost implicat clientul său.

În august 2010, ciclismul a fost zguduit de vestea că Alberto Contador, cîştigătorul a trei trofee în Turul Franţei, a fost depistat pozitiv cu Clenbuterol. După mai multe luni în care s-au speculat diferite pedepse, Federaţia Spaniolă de Ciclism l-a suspendat pentru 12 luni, rutierul a făcut apel, iar decizia a fost anulată.

După ce premierul Spaniei, Jose Luis Zapatero, i-a luat apărarea în cîteva intervenţii televizate, avocatul lui Contador a negat implicarea sferei politice în decizia Federaţiei, explicînd care au fost argumentele pe baza cărora şi-au construit apărarea.

Clauza salvatoare
Ramos a precizat că întreg dosarul prin care a demonstrat nevinovăţia clientului său a fost construit în jurul limitelor impuse de legea anti-doping. "Regulamentul anti-doping arată că orice ciclist este responsabil pentru substanţele interzise care sînt descoperite în corpul lor. Dar există o clauză care îl dezvinovăţeşte de responsabilitate dacă demonstrează că nu a fost neglijenţă intenţionată. Am dovedit asta , aici a fost cheia apărării", a spus avocatul.

Acesta şi-a susţinut punctul de vedere, adăugînd că au fost alte două cazuri asemănătoare în care sportivii au scăpat de pedeapsă datorită acestei excepţii: "Clauza aplicată de Federaţia Spaniolă, a fost utilizată cu succes şi în cazul jucătorului de tenis Richard Gasquet şi a neamţului Dimtrij Ovtcharov."

Ajutor de la poliţie
Deşi au existat controverse cu privire la bucata de carne pe care Contador a consumat-o în timpul Turului Franţei, din cauza căreia acesta susţine că ar fi returnat probe pozitive, Andy Ramos a lămurit şi acest mister.

"Am arătat că în Europe testele produselor din carne sînt aproape inexistente. Este o directivă a Uniunii Europene, 96/23/CE, prin care se stipulează că doar 0,25% din cantitatea de carne este testată pentru clenbuterol. Deci pentru 99,75% nu există nici o dovadă", a afirmat avocatuş.

"În perioada desfăşurării anchetei, oficiali din Ministerul Agriculturii din Spania au spus că nu au existat cazuri de contaminare cu această substanţă, dar documentele oferite de poliţie au arătat contrariul. Asta a fost o altă dovadă", a specificat Ramos, adăugînd că: "cei de la Agenţia Mondială Anti-Doping nu se mai pot baza pe această probă".

Clenbuterolul a fost interzis în Uniunea Europeană în 1996, dar este încă folosit "la negru" de unii fermieri de bovine. Contaminările cu Clenbuterol din carne sînt foarte răspîndite în China şi  Mexic, dar cazurile europene sînt extrem de rare. În sport, Clenbuterolul este folosit de atleţi pentru a mări capacitatea aerobă.

"Nimic din ce spune Contador nu e adevărat. Rutierul atacă acest sector de producţie şi falsifică adevărul, punînd în discuţie întregul sistem de control al cărnii în Uniunea Europeană", scrie într-un comunicat eliberat de Asoprovac, cea mai mare asociaţie de fermieri din Spania. "În 2010, autorităţile au condus 14.179 de controale asupra bovinelor din Spania şi niciunul dintre acestea nu a fost depistat pozitiv cu Clenbuterol"!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
mirc3scu
mirc3scu  •  24 Februarie 2011, 15:36

Pai cam asa de penibili au fost toti astia prinsi, toti n u stiau de unde sunt ei dopati, poate le-a pus cineva in mancare, poate apa pe care o beau e contaminata, poate pastila de slabit etc. etc. Cert e ca penibilul asta se dopeaza si o mai face si pe-a prostul...

redgofcd
redgofcd  •  24 Februarie 2011, 14:22

Scuzele astea sunt absolut penibile, minciuni gogonate.. Nu, nu el e de vina, vaca e =))))))

Vezi toate comentariile (2)
Comentează