SPORTURI  »  CICLISM  »  CAZUL LANCE ARMSTRONG

"Dacă m-aş întoarce în timp, aş trişa din nou!" :O » Interviu senzaţional, cu cărţile pe masă, cu Lance Armstrong la BBC

Lance Armstrong, foto: reuters
Lance Armstrong, foto: reuters

Articol de GSP - Publicat marti, 27 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat marti, 27 ianuarie 2015 11:08

Într-un interviu pentru BBC, fostul ciclist american Lance Armstrong a fost întrebat despre mai multe subiecte legate de doping. Cu 7 Tururi ale Franţei retrase după o investigaţie mamut a Agenţiei Americane Antidoping, Armstrong nu a arătat, din nou, remuşcări

Lance Armstrong a fost supus de reporterul BBC la un exerciţiu de imaginaţie. Întrebarea a fost simplă, ştiind tot ce ştie acum, dacă ar face o călătorie în timp, ar mai trişa?

"Dacă aş fi în 2015, nu, nu m-aş mai dopa, fiindcă se poate să cîştigi şi fără. Dar dacă m-ai duce înapoi în 1995, cînd dopingul era peste tot, foarte probabil aş face acelaşi lucru. Cred că tuturor, dacă ne-am întoarce în 1995, ne pare rău de ce a fost atunci. Ştii pentru ce îmi pare rău cel mai tare? Că am fost puşi în poziţia aia. Mi-ar fi plăcut să putem concura om versus om, doar cu pîine şi apă, dar nu era posibil.

Dar cînd toată lumea a lua acea decizie (de a se dopa), cînd plutonul a luat acea decizie, cînd echipa mea a luat acea decizie, alături de mine, a fost decizie proastă într-o perioadă imperfectă. Dar au fost şi lucruri care au dus la creşterea sportului", a explicat Armstrong, care a indicat înzecirea cifrei de afaceri a producătorului de biciclete Trek şi fundaţia sa, Livestrong, ca argumente pozitive ale perioadei.

[Citeşte şi: Lance Armstrong: "Am folosit EPO, testosteron, transfuzii sanguine. Totul a fost o mare minciună"]

Ce ar schimba, totuşi? "Aş vrea să schimb omul care a făcut acele lucruri inacceptabile, nu deciziile, ci felul în care am acţionat. Felul în care acel om a tratat oamenii, cum nu s-a putut opri din luptă, a fost de nescuzat. E foarte bine să lupţi încontinuu la antrenamente, în curse, dar nu şi la conferinţele de presă sau la nivel personal. Am fost un nenorocit, ăla e omul pe care nu vreau să-l aduc niciodată înapoi!"

În vîrstă de 43 de ani, Lance Armstrong a fost radiat din istoria ciclismului. Organizatorii Turului Franţei au decis să nu acorde nimănui titlurile cîştigate în perioada 1999-2005 şi să şteargă cu buretele toată cariera texanului. Întrebat de această situaţie, Armstrong a declarat: "Ca fan al ciclismului, cred că trebuie să fie un cîştigător al acelor titluri.

A fost un calup de ani, în Primul Război Mondial, cînd nu a existat niciun cîştigător, la fel s-a întîmplat şi în Al Doilea Război Mondial, după care, dacă te uiţi în palmaresul Turului, pare că a mai fost un război mondial! Nu cred că istorie e o prostie, timpul rectifică o mulţime de lucruri. Dacă mă întrebi ce se va întîmpla în următorii 50 de ani, cred că acele locuri 1 vor fi umplute. Eu cred că eu am cîştigat acele Tururi!"

[Citeşte şi: Doi ani de la dezastrul Lance Armstrong » Interviu EXCEPŢIONAL cu Radu Banciu şi Radu Naum: "Nu e nici o diferenţa între Armstrong, Messi sau Nadal!"]

Playtech: BOMBĂ! Diana Șoșoacă sfidează TOT! Cum a intrat în restaurant, fără certificat verde! Chelnerița a rămas MASCĂ: 'Ce e aia?!'


Comentarii (5)
dash.berlin
dash.berlin  •  11 Februarie 2015, 08:29

Corect ! Daca nu ar trisa el, ar trisa altii...si tot la fel s-ar fi scris istoria :)

jalabert
jalabert  •  27 Ianuarie 2015, 22:47

este corect ce spune amstrong. multi ani toate marile tururi contau doar cei dopati. cei care urmareau turul stiu ca atunci cand francezii au facut curatenie la echipele lor francezii nu reuseau sa fie nici macar in primii 50 din pluton in turul frantei si nu castigau nici macar o etapa ani la rand. daca aplicam masura retragerii titlurilor ar trebui sa fie retrase toate titlurile importante de la toti ciclistii cel putin din anii 1990-2010 desi ma tem ca pana si pe vremea canibalului se proceda ci smecherii. si alte sporturi sunt la fel. pentru ca sunt mai avansati si pentru ca de multe ori controalele sunt simple formalitati nu sunt prinsi, credeti ca messi sau ronaldo au performante ..

kossu
kossu  •  27 Ianuarie 2015, 12:57
Postat de andyschleck pe 27 Ianuarie 2015, 11:49

E absurd sa crezi ca actualul pluton e curat ...

Evident că actualul pluton nu e 100% curat. Cu toate astea, după ce Armstrong „s-a dus să plece puțin”, nu mai poți spune că actualii câștiători sunt doar niște dopați compulsivi incurabili (Cadel Evans, Bradley Wiggins, Vicenzo Nibali - par a fi mai „oameni” decât ăl cu brațul oțelit, nu câștigă de șapte ori la rând fără să transpire. Chiar și Contador și Froome, deși cu niscai antigel în instalație, par mult mai vulnerabili în marile tururi, bagă doar un 10-20% supliment, restul e munca lor curată, iar competiția e acum mai strânsă și oleacă mai corectă decât în anii în care pe primele 10 locuri din Le Tour erau 3-4 din echipa texanului, plus însuși Măria Sa).

Vezi toate comentariile (5)
Comentează