SPORTURI  »  CICLISM  »  ALEGERI SUA

A început cu un bordel și s-a terminat cu o crimă. Povestea uitată a competiției incredibile organizate de Donald Trump

Articol de - Publicat duminica, 18 octombrie 2020 10:21

Donald Trump, președintele în exercițiu al Statelor Unite ale Americii, încearcă să câștige un nou mandat, în luptă cu Joe Biden, candidatul democrat la alegerile prezidențiale din SUA. 

O poveste mai puțin cunoscută este cea scoasă la iveală de presa americană despre Donald Trump, 74 de ani, și o competiție ciudată pe care a organizat-o. 

Donald Trump și bicicletele

În 2015, la începutul campaniei, Trump l-a atacat pe John Kerry, ministrul de externe al celui mai puternic stat din lume, pentru pasiunea sa pentru mersul pe două roți.

 Atunci, Politico, cotidianul din Virginia care a analizat fiecare aspect al campaniei, a publicat un articol interesant despre (încă) o contradicție din flamboaianta viață a omului de afaceri. Are legătură cu sportul, mai precis, chiar cu cel pe care l-a blamat: ciclismul.

1989, totul e posibil în ciclism

Povestea este incredibilă. În 1989, an care a marcat istoria ciclismului prin duelul fabulos dintre americanul Greg LeMond și francezul Laurent Fignon, din Turul Franței, încheiat cu victoria primului în cea mai mică marjă din istorie, 8 secunde, Donald Trump a vrut să importe modelul întrecerii în Statele Unite.

Vanitos și îndrăgostit se sine, omul de afaceri a plănuit să organizeze un tur ciclist care să traverseze Coasta de Est și care să imite cea mai tare competiție de ciclism din lume. "Inspirat", l-a denumit Tour de Trump și i-a setat un obiectiv curajos: să ajungă să parcurgă peste 3000km, exact cât fratele mai mare din Hexagon.

Într-o țară în care bicicletele sunt privite cu aceeași înțelegere ca incidentul Roswell, anunțul a ridicat câteva sprâncene printre cunoscători. Dar Trump s-a înconjurat de oameni capabili, a atras echipe internaționale, a încheiat un contract de televizare cu NBC și l-a convins și pe Greg LeMond să ia startul.

O echipă sponsorizată de un bordel

Pe 5 mai 1989, o caravană formată din 114 rutieri, din 15 țări, a pornit la drum în ediția inaugurală din Tour de Trump.

Urmau să fie parcurse 10 etape, prin 5 state, din capitala statului New York, Albany, și până în Atlantic City, acolo unde Trump luptase să deschidă trei cazinouri, printre care celebrul său Taj Mahal, de 2000 de camere.

Bugetul pentru premii era de 250.000 de dolari, amintește cxmagazine.com.

Politico scrie că la start s-a aflat și Sauna Diana, o echipă olandeză sponsorizată de un bordel, care a rulat și ea din fața Capitolului new-yorkez, acolo unde guvernatorul statului, Mario Cuomo, a fost invitat de onoare.

Prima etapă, primul scandal. Ajunși în New Platz, acolo unde trebuia să aibă loc sfârșitul etapei, cicliștii au fost primiți cu fluierături și pancarte pe care scria "Luptați împotriva Trumpismului", "Trump, împăratul muștelor" sau "Die Yuppie $cum". Atunci, ca și acum, lăcomia pe care Trump o flutura pe post de virtute atrăgea proteste virulente din partea oamenilor.

Spectacol a ieșit și la finalul competiției câștigate de Dag Otto Lauritzen, după ce un belgian aflat pe primul loc a greșit traseul și i-a acuzat pe organizatori că nu au marcat bine ruta!

Un iaht de 100 de milioane de dolari

La a doua și ultima ediție, în 1990, Baltimore, Delaware și Maryland s-au arătat interesate să fie pe ruta caravanei.

Pentru a condimenta imaginile TV, Trump a parcat în portul din Baltimore al treilea cel mai scump iaht din lume, o bijuterie menită să evoce opulența și exoticul competiției.

Iahtul a fost construit pentru dealerul de armament saudit Adnan Khashoggi, care l-a vândut sultanului din Brunei, de unde a trecut în posesia lui Trump pentru 29 de milioane de dolari. În 1991, adică un singur an mai târziu, înglodat în datorii, mogulul a vândut în pierdere iahtul, pe care a obținut doar 10 milioane de dolari. Uneori, marca nu face neapărat banii.

Tour du Pont, Lance Armstrong și o crimă

Câteva anchete privind evaziunea fiscală au oprit entuziasmul lui Trump. Turul sponsorizat de magnatul imobiliarelor a fost vândut în 1991 și a trecut în curtea celor de la DuPont Corporation, care, la rândul lor, au avut o imaginație debordantă când au redenumit cursa: Tour DuPont.

Au urmat cinci ediții, ultimele două fiind câștigate de un tânăr promițător, Lance Armstrong.

În 1996, John DuPont, moștenitorul imperiului DuPont, a fost arestat pentru uciderea lui David Schultz, luptător olimpic american. DuPont a murit în închisoare, iar un film recent despre viața lui, Foxcatcher, a fost nominalizat pentru 5 categorii la Oscar, în 2015.

Povestea s-a încheiat bombastic, cum a și început.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (11)
cpt.ahab
cpt.ahab  •  09 Noiembrie 2016, 15:04
Postat de nope pe 09 Noiembrie 2016, 15:00

Rusia are interese sa nu se "relaxeze" daca nu avea interese statea linistita la locul ei si nu ii avea nimeni treaba. Bai de stresati ce au fost au facut ce au facut in ucraina nu demult ?? Ideea e ca pana acum faceau ce faceau dar avea o mica ezitare , daca USA n-o sa ii mai traga la raspundere nu mai are cine sa ii opreasca din a invada ce tara de prin zona vor.

In Ucraina au inceput tot sorosistii. S-o lasam balta. Eu nu cred in basmele mass-mediei oficiale.

nope
nope  •  09 Noiembrie 2016, 15:00
Postat de cpt.ahab pe 09 Noiembrie 2016, 14:41

S-ar putea sa fie invers: nemaivazandu-se amenintata, Rusia sa se relaxeze.

Rusia are interese sa nu se "relaxeze" daca nu avea interese statea linistita la locul ei si nu ii avea nimeni treaba. Bai de stresati ce au fost au facut ce au facut in ucraina nu demult ?? Ideea e ca pana acum faceau ce faceau dar avea o mica ezitare , daca USA n-o sa ii mai traga la raspundere nu mai are cine sa ii opreasca din a invada ce tara de prin zona vor.

cpt.ahab
cpt.ahab  •  09 Noiembrie 2016, 14:41
Postat de nope pe 09 Noiembrie 2016, 14:33

Scoateti articolele de la naftalina acum ca a iesit Trump ? In fine , e pericol mare daca distruge Nato , cum se banuieste ca va face. O sa faca Rusia ce vrea ,nemaiavand-o pe Nato in coaste

S-ar putea sa fie invers: nemaivazandu-se amenintata, Rusia sa se relaxeze.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează