SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2014, ETAPA 14: AGLIÈ - OROPA, 164 KM

Enrico Battaglin a cîştigat prima etapă dedicată lui Marco Pantani, Rigoberto Uran a limitat pierderile faţă de Quintana şi Pozzovivo

Articol de - Publicat sambata, 24 mai 2014 00:00 / Actualizat sambata, 24 mai 2014 18:40

#giro pic.twitter.com/m2yokYRLzP

Italianul Enrico Battaglin (Bardiani-CSF) s-a impus în cea de-a 14-a etapă din Turul Italiei 2014, după ce i-a învins la sprint pe Dario Cataldo (Sky) şi Jarlinson Pantano (Colombia). Nairo Quintana (Movistar) şi Domenico Pozzovivo (Ag2R) au cîştigat timp în raport cu Rigoberto Uran, care a păstrat tricoul roz

Munţii s-au transformat în avanposturi în etapa a 14-a. Steagurile negre, cu cranii de pirat apăsînd deasupra celor două ciolane groase, au început să fluture în văzduh, de deasupra celor 3 piscuri pe care plutonul a fost obligat să le înfrunte în cei 164 de kilometri dintre Agliè şi Oropa. Spectrul lui Pantani a început să cerceteze pădurile, agitat de miile de fani cu bandane, ridicîndu-se din şa peste pantele ascuţite şi gonind cu groază, uşor şi trist ca o frunză galbenă. În prima zi dedicată celui mai iubit sportiv italian din ultimele două decenii, favoriţii s-au bătut cu pumnul în armură pentru a-i onora memoria.


Au fost 3 căţărări care s-au lăsat cu greu domesticite. Distracţia a început după 95 de kilometri, pe Alpe Novelis, a continuat pe Bielmonte, o căţărare destul de lungă, dar cu pante constante, pentru ca ascensiunea de final, de pe Oropa, acolo unde Pantani a atacat în 1999 şi a trimis tot plutonul în corzi, să desăvîrşească etapa, pe porţiuni ce-au variat între 7 şi 9%. Rigoberto Uran (Omega Pharma-QuickStep) a pornit din postura de tricou roz, în timp ce Cadel Evans (BMC), Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) sau Nairo Quintana (Movistar) au vegheat momentul propice pentru a vîrsa sînge.
618575-oropa.jpg

Dacă Bucureştiul a fost gîdilat de un cutremur pornit din Marea Egee, prima mişcare din pluton a fost una cu adevărat tectonică. 21 de ciclişti s-au rupt în primele 30 de borne, printre ei fiind camuflaţi oameni-buzdugan precum Nicholas Roche (Tinkoff-Saxo), Manuel Quinziato (BMC) sau Valerio Agnoli (Astana), dar şi pretendenţi la victoria de etapă, precum Dario Cataldo (Sky). Aisbergul s-a îndepărtat de mal la aproape 10 minute, moment în care căldura efortului de pe căţărări a început să afecteze avantajul.

Cu Omega Pharma-QuickStep ferm stabilită la trenă, adică şase pretorieni ce au asigurat ordinea în grupul tricoului roz, munca a dat roade. La 50 de kilometri de final, echipele favoriţilor au început să coloreze vîrful grupului, în umbra ultimelor două căţărări, Bielmonte şi Oropa. Startul a fost de francezul Pierre Rolland (Europcar), care şi-a folosit un coechipier pentru a decola, fiind urmat rapid de canadianul Ryder Hesjedal (Garmin). În faţă, Nicki Roche a ales să plece singur pentru victoria de etapă, ecartul coborînd sub 5 minute, însă a fost rechemat de colegii de evadare.

Cu 11 kilometri înainte de final, lucrurile erau clare: 1. evadaţii aveau 4 minute în faţa lui Rolland şi puteau să îşi dispute în linişte victoria de etapă 2. francezul avea un minut şi un pumn de secunde distanţă de grupul tricoului roz. Albert Timmer a fost în fruntea competiţiei pentru primele 8 borne, dar a fost prins de Dario Cataldo şi de columbianul Jarlinson Pantano (Colombia).

În spate, ostilităţile au demarat sub impulsul lui Pozzovivo (Ag2R), italianul aflat la două minute şi 32 de secunde distanţă de Uran, iar Nairo Quintana a răscolit jarul alăturîndu-se rapid în ceea ce ar fi putut fi numită "revolta ţînţarilor". Cei doi rutieri de buzunar s-au separat de Uran/Evans/Kelderman, dar, în ciuda colaborării, nu au reuşit să se detaşeze complet, mulţumindu-se cu 20 de secunde cîştig. Fără nici un coechipier în ultimele borne ale zilei, Uran s-a dovedit un bun încasator, limitînd pierderile.

În faţă, lupta pentru victoria de etapă s-a dat între Cataldo şi Pantano, iar învingător a ieşit Enrico Battaglin, cel care a venit de nicăieri pentru a deturna sprintul. În vîrstă de 24 de ani, Battaglin a bifat a doua victorie de etapă în Turul Italiei, după ce a repetat isprava de anul trecut. Clasamentul general s-a rafinat, punînd sub presiune locul 1. Mîine, în altă etapă Pantani, artificiile vor apărea din nou.

Clasamentul etapei:
1 Enrico Battaglin (Ita) Bardiani-CSF 4:34:41
2 Dario Cataldo (Ita) Sky 0:00:00
3 Jarlinson Pantano (Col) Colombia 0:00:07
4 Jan Polanc (Slo) Lampre-Merida 0:00:17
5 Nicolas Roche (Irl) Tinkoff-Saxo 0:00:22
6 Albert Timmer (Ned)  Giant-Shimano 0:00:26
7 Emanuele Sella (Ita) Androni Giocattoli 0:00:28
8 Mattia Cattaneo (Ita) Lampre-Merida 0:00:33
9 Tim Wellens (Bel) Lotto Belisol 0:00:39
10 Ivan Santaromita (Ita) Orica Greenedge 0:00:54

Clasamentul general:
1 Rigoberto Uran Uran (Col) Omega Pharma - Quick-Step 57:52:51 
2 Cadel Evans (Aus) BMC 0:00:32 
3 Rafal Majka (Pol) Tinkoff-Saxo 0:01:35 
4 Domenico Pozzovivo (Ita) AG2R  0:02:11 
5 Wilco Kelderman (Ned) Belkin  0:02:33 
6 Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) Movistar 0:03:04 
7 Fabio Aru (Ita) Astana  0:03:16 
8 Wout Poels (Ned) Omega Pharma - Quick-Step  0:04:01 
9 Pierre Rolland (Fra) Europcar 0:05:07 
10 Robert Kiserlovski (Cro) Trek  0:05:13

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
botizann
botizann  •  24 Mai 2014, 21:16

Geniala etapa Oropa nu pare asa dura pe hartie , dar in realitate a fost mult mai tare De fapt astia cred ca au furat la cartografierea catararilor Si la etapa de pe Carpegna , catararile au parut mult mai dure decat pe foaie... Quintana cred ca va castiga desi e la 3 minute diferenta

Vezi toate comentariile (1)
Comentează