SPORTURI  »  CICLISM  »  IMAGINEA ZILEI

FOTO Povestea emoţionantă a unei cicliste afectate de o boală intratabilă

Joanna Rowsell, ciclista care acum nu-și mai poate închipui viața cu păr pe cap (foto: Reuters) +5   FOTO
Joanna Rowsell, ciclista care acum nu-și mai poate închipui viața cu păr pe cap (foto: Reuters)

Articol de GSP - Publicat joi, 05 aprilie 2012 00:00 / Actualizat joi, 05 aprilie 2012 15:01

Poza chiar este şocantă. Este însă cît se poate de reală, fără absolut nici un retuş. Aşa arată ea, ciclista Joanna Rowsell, care tocmai a devenit campioană mondială alături de colegele din echipa Angliei, în proba de urmărire.

Problemele au început cînd avea 9 ani. Primul semn, i-a căzut una dintre sprîncene. În cîteva luni, chelirea a avansat rapid şi i-a afectat întreg scalpul. ”Eram o fată normală, cu părul lung, şi dintr-o dată m-am trezit fără el. A fost cumplit. O noapte întreagă am plîns”, avea să povestească Joanna, acum la 23 de ani.

Medicii au pus diagnosticul, alopecia areată. Părinţii i-au zis că au găsit pe cineva care o s-o ajute. Totuşi, în ciuda tuturor tratamentelor, boala s-a dezvoltat. ”Mi-era foarte ruşine. Am început să port perucă şi pălărie. Nu mi le dădeam jos decît cînd dormeam. Devenisem foarte timidă, mă concentram numai pe învăţat. Nu ştiam ce înseamnă make-up”, a mai zis Joanna. Cu timpul, ea a lăsat deoparte glumele celorlalţi şi a acceptat situaţia, s-a împăcat cu gîndul că nu mai are păr. Şi chiar a întărit-o: ”Acum nu-mi pot închipui viaţa fără alopecie. Nu ştiu ce traseu aş fi avut”.

Devenită retrasă, Joanna a găsit liniştea în plimbările cu bicicleta ruginită descoperită în spatele garajului familiei. Ciclismul s-a transformat  apoi în refugiul său: ”M-am axat asupra acestui sport. El m-a făcut ceea ce sînt acum. M-a dezinhibat total”. A perseverat, a ajuns tot mai bună. La 15 ani a fost descoperită de oficiali ai federaţiei engleze de specialitate, veniţi la un trial în şcoala ei. Iar ascensiunea a continuat. Acum e campioană mondială şi visează şi la titlul olimpic. La Londra, în această vară.

ALOPECIE (chelire, calviţie) AREATĂ: căderea prematură a părului. Apare cînd sistemul imunitar este slăbit şi atacă foliculul de păr, ceea ce face ca părul să cadă în smocuri.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează