SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI, HERNING (ITT)

Game change » Taylor Phinney, al treilea american din istorie îmbrăcat în roz

Taylor Phinney (foto: reuters) +1   FOTO
Taylor Phinney (foto: reuters)

Articol de - Publicat sambata, 05 mai 2012 00:00 / Actualizat sambata, 05 mai 2012 21:25

Americanul Taylor Phinney ( BMC) s-a impus în prima etapă a Turului Italiei, după ce a oprit limbile ceasornicului la 10 minute şi 26 de secunde după startul în contratimpul individual din Herning. Este cea mai mare victorie din cariera rutierului în vîrstă de 21 de ani

Niciun Mare Tur nu a păşit atît de departe în nordul Europei, însă Turul Italiei şi-a luat în serios misiunea de a contra influenţa Turului Franţei şi de a stabili noi frontiere pentru ciclismul profesionist. Corsa Rosa a debutat în Herning, oraşul danez cu cea mai mare concentraţie de milionari, cu un contratimp individual de 8.7km, plat şi cu multe linii drepte, un traseu croit pe profilul rutierilor masivi şi al sprinterilor capabili de efort intens pe distanţe medii.

În ciuda faptului că Bjarne Riis nu a terminat niciodată Turul Italiei în top 40, ba mai mult, a ignorat complet cursa atunci cînd a luptat pentru Turul Franţei, stabilirea oraşului său natal ca punct de plecare a reprezentat un omagiu adus ciclismul danez şi celui mai titrat rutier din istoria ţării. Ca răspuns, Saxo Bank, echipa condusă de Riis, a fost ticsită cu băştinaşi, oameni ca Jonas Aaen Jørgensen sau Anders Lund făcînd paradă în faţa sponsorilor, în dauna unor şanse reale la cîştigarea etapelor.

De pe marginea şoselei, înnobilînd prima mare sărbătoare ciclistă a anului, Prinţul moştenitor Frederik al Danemarcei şi Prinţesa Maria au salutat caravana şi şi-au asortat hainele: el cu o cravată roz, ea cu o bluziţă în aceeaşi culoare. :D

GAME CHANGE
Lituanianul Ramunas Navardauskas, unul dintre capetele celor de la Garmin, a setat primul timp de referinţă al zilei, gripînd orologiul la 10 minute şi 48 de secunde, atunci cînd trei-sferturi din pluton încă dialoga în spatele liniei de sosire. Manuele Boaro, italianul de la Saxo Bank, a fost cel care a smuls tricoul de pe umerii lituanianului, dar nu a apucat să se bucure de micile plăceri ale poziţiei ocupate, autografe şi strîngeri de mînă, văzînd cum galezul Geraint Thomas (Sky) îi refuză gloria şi trece linia de sosire cu şase secunde sub limita impusă. În mijlocul războiului dintre britanic şi italianul de la o echipă daneză, cîştigătorul etapei a fost americanul Taylor Phinney, cel care anunţa cu trei zile în urmă că "sînt dispus să fac orice ca în 10 minute să îmi schimb viaţa".

Rutierul de la BMC, unul dintre specialiştii de contratimp scurt, şi-a păstrat forţele pentru partea finală a traseului, şi-a menţinut constant acea ţinută ţeapănă, care nu lasă vîntul să-i agaţe secunde în tunică, a ignorat durerea şi, cel mai important, "am visat încontinuu". Este cea mai mare victorie din cariera lui Phinney, care şi-a propus să termine primul Mare Tur din carieră, după un Tur al Spaniei complet ratat. Fost rutier al echipei de juniori sponsorizate de Lance Armstrong, Phinney este al treilea american din istorie care se îmbracă în roz, după Andrew Hampsten (cîştigător în 1988) şi Christian Vande Velde (etapa a doua 2008).

Dintre favoriţi, Basso şi Kreuziger şi-au trecut un pumn de secunde în cont, în timp ce Frank Schleck şi Scarponi au şifoniat linia de sosire în desişul rutierilor anonimi.

Clasament general:
1. Taylor PHINNEY, BMC  10:26
2. Geraint THOMAS, Sky +9
3. Alex RASMUSSEN, Garmin-Barracuda +13
4. Manuele BOARO, Saxo Bank +15
5. Gustav LARSSON, Vacansoleil-DCM +22
6. Ramunas NAVARDAUSKAS, Garmin-Barracuda +22
7. Brett LANCASTER, +23
8. Marco PINOTTI, BMC Racing +24
9. Jesse SERGENT, RadioShack-Nissan +26
10. Nelson Filipe SANTOS SIMOES OLIVEIRA, RadioShack-Nissan +27

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
pichio
pichio  •  14 Iunie 2012, 11:49

://www.suma-shop.ro/

budur
budur  •  09 Mai 2012, 21:43

pacat de numeroasele cazaturi

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close