SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2018 - CONTRATIMP INDIVIDUAL, IERUSALIM, 9.9KM

GIRO D'ITALIA. Che bellezza! Turul Italiei a început astăzi în Ierusalim, iar Tom Dumoulin este primul tricou roz! Înfrângere importantă pentru Chris Froome

Tom Dumoulin, foto: reuters +1   FOTO
Tom Dumoulin, foto: reuters

Articol de - Publicat vineri, 04 mai 2018 15:17

Olandezul Tom Dumoulin (Sunweb), campionul en-titre în Turul Italiei, a câștigat etapa de debut din Giro 2018, în Ierusalim. În vârstă de 27 de ani, Dumoulin setează o bornă incredibilă în lupta sa directă cu rivalul Chris Froome (Sky), care a avut o zi grea și a pierdut 37 de secunde. 

Turul Italiei a debutat cu aproximativ 10 kilometri de contratimp individual în Ierusalim, primul oraș din afara Europei care găzduiește startul unui Mare Tur.

Au fost 18 curbe pretențioase înșirate de-a lungul unui profil oscilant, în care cățărările urbane, domoale, dar lungi au cernut dintre favoriții la victorie. Rând pe rând, rutierii au șerpuit printre clădiri încărcate cu mii de ani de istorie, iar în oraș s-au amestecat cărămiziul deșertic, verde-închis al copacilor și rozul prietenos al cursei.

Rohan Dennis (BMC), australianul de 27 de ani care se laudă cu precizia traseului său, a stabilit principalul punct de reper al zilei, după ce a parcurs distanța în 12 minute și 4 secunde.

Singurul capabil să-l coboare din fotoliul de lider a fost Tom Dumoulin, campionul mondial de contratimp, care a făcut o cursă extraordinară, în felul său de a rula dezangajat, natural, fluid, oprind cronometrul cu două secunde mai repede ca Dennis. E a patra victorie de etapă în Corsa Rosa pentru rutierul lui Sunweb.

Chris Froome, primul knock-out

În nerăbdarea unei performanțe care l-ar clasa în fruntea generației sale, Chris Froome și-a calculat prost pașii când a recunoscut traseul din Ierusalim și s-a izbit de asfalt. Britanicul a revenit la autocarul echipei cu tricoul rupt, julit bine și ușor zdruncinat, dar fără vreo accidentare majoră.

Dincolo de declarații, Froome nu s-a prezentat la parametrii optimi. Britanicul a fost al patrulea la punctul de trecere intermediar, a părut că se chinuie să avanseze, după care a intersectat linia de sosire la 37 de secunde distanță de primul loc. Performanță dezamăgitoare pentru rutierul lui Sky, care încearcă să câștige singurul tricou de lider care îi lipsește într-un Mare Tur.

Rezultatul lui Froome pălește și mai tare, dacă îl comparăm cu al altor rivali. Thibaut Pinot (Fdj) a câștigat 4 secunde în raport cu britanicul. Iar Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida), sosit la doar 27 de secunde de Dumoulin, a fost în același timp cu multiplul campion Tony Martin, cu 10 secunde mai rapid ca Froome!

Până și Fabio Aru (EAU), recunoscut pentru lipsa de abilități de contratimp, a pierdut doar 13 secunde în raport cu britanicul de 4x câștigător de Tur al Franței, 50 față de Tom Dumoulin.

Etapa de mâine are 167 de kilometri, între Haifa și Tel Aviv, și este dedicată sprinterilor.

Clasamentul etapei & general

1 Tom Dumoulin (Old) Sunweb 0:12:02  
2 Rohan Dennis (Aus) BMC Racing Team 0:00:02  
3 Victor Campenaerts (Bel) Lotto Soudal    
4 José Gonçalves (Por) Katusha-Alpecin 0:00:12  
5 Alex Dowsett (MBr) Katusha-Alpecin 0:00:16  
6 Pello Bilbao (Spa) Astana Pro Team 0:00:18  
7 Simon Yates (MBr) Mitchelton-Scott 0:00:20  
8 Maximilian Schachmann (Ger) Quick-Step Floors 0:00:21  
9 Tony Martin (Ger) Katusha-Alpecin 0:00:27  
10 Domenico Pozzovivo (Ita) Bahrain-Merida 0:00:27

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
romulus65
romulus65  •  04 Mai 2018, 20:04

Greu pentru Froome fara puf-uri.

spion_kop
spion_kop  •  04 Mai 2018, 18:01

hopaaaa, sa moara Bibi, Giro relatat pe jesepe...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează