SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI, ETAPA 2: SAINT-LÔ - CHERBOURG-OCTEVILLE, 182 KM

HAOS în Turul Franței! Peter Sagan s-a impus în etapa a doua, dar sunt probleme mari pentru Alberto Contador: a pierdut deja orice șansă la locul 1?

Peter Sagan, foto stânga, reuters +2   FOTO
Peter Sagan, foto stânga, reuters

Articol de - Publicat duminica, 03 iulie 2016 16:58

Slovacul Peter Sagan (Tinkoff) a câștigat etapa a doua din Turul Franței, după un atac furibund pe cățărarea de final. Campionul mondial este noul lider al Marii Bucle, însă Tinkoff are motive de îngrijorare din cauza lui Contador, care a pierdut 48 de secunde față de rivali.

  • În vârstă de 26 de ani, Sagan a obținut cea de-a cincea sa victorie de etapă în Turul Franței, prima după 2013;
  • "Sincer, nu mi-am dat seama că am câștigat. Am crezut că mai erau doi oameni în față, dar după aceea am aflat că am prins evadarea", a declarat slovacul imediat după final;
  • Sagan este primul rutier, după Mark Cavendish în 2012, care se impune purtând tricoul-curcubeu, de campion mondial, și primul care îmbracă tricoul galben din această postură, după Thor Hushovd, în 2011;
  • A fost o zi neagră pentru Alberto Contador, care a pierdut 48 de secunde față de Chris Froome și Nairo Quintana, marii rivali veniți în același timp cu Sagan;
  • Unul dintre liderii de la BMC, australianul Richie Porte, a suferit și el o pană, exact la intrarea pe cățărarea de final, și a pierdut un minut și 45 de secunde față de favoriți.

Vreme plumburie, șosele înguste, ploaie măruntă pândind la fiecare curbă, fani înfășurați în steaguri roșii cu lei desenați, ca flamurile casei Lannister.

Atmosfera parnasiană din etapa a doua a Turului Franței a însoțit toți cei 182 de kilometri dintre Saint-Lô și Cherbourg-Octeville, cu peluze verde-crud și castele gri, de influență britanică, invitând la moțăială și neatenție.

Drept urmare, Alberto Contador ( Tinkoff) s-a prăbușit pentru a doua zi consecutiv, într-o tăvăleală inofensivă cu 120 de borne înainte de final. S-a format un hiat de două minute, dar spaniolul a revenit rapid în grupul favoriților.

O evadare în 4 și o cățărare cu nume sclipitor

Plutonul a fost părăsit rapid de Cesare Benedetti, Paul Voss (Bora-Argon), Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) și Vegard Breen (Fortuneo-Vital Concept), practic imediat ce s-a dat startul oficial.

Cei patru cicliști au înfruntat singuri primele 3 cățărări de pe traseu, dar au fost prinși cu cinci kilometri înainte de sosire. Jasper Stuyven a reușit să supraviețuiască până în ultimii 1000 de metri, însă a fost înghițit de lupta brutală dintre favoriți.

Haos la Tinkoff. A pierdut Contador Turul?

Cuțitele s-au scos din teacă într-un final nervos. Indiferent de pretenții, rutierii au avut de atacat o cățărare de categoria a 3-a cu un nume ca un clinchet, Côte de La Glacerie, într-o încleștare ce a scos la suprafața oamenii rezistenți pe pante scurte și abrupte. Toți ochii s-au ațintit pe campionul mondial, slovacul Peter Sagan, capabil să se cațăre exemplar pe cei 1,9 kilometri, cu 6,5% pantă medie și un maximum de 14%.

Cu un pluton condus inexplicabil de cehul Roman Kreuziger, care a forțat încontinuu, dar l-a pierdut complet din vedere pe un Contador sufocat, veștejindu-se în coada grupului, slovacul campion mondial și-a adjudecat victoria în fața lui Julian Alaphilippe (Etixx-QuickStep) și Alejandro Valverde (Movistar).

Dar ce s-a întâmplat cu Contador? Lipsă de formă sau durere din cauza căzăturilor? Pură prostie în strategia echipei? Nimeni nu știe exact, dar într-o întrecere în care diferențele se fac cu briciul, iar nu cu barda, cele 44 de secunde ar putea însemna finalul pretenților pentru tricoul galben!

 tour de france 2016 stage 2 profile 670

Clasamentul etapei:

1 Peter Sagan (Svk) Tinkoff Team 4:02:51  
2 Julian Alaphilippe (Fra) Etixx - Quick-Step    
3 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 
4 Daniel Martin (Irl) Etixx - Quick-Step    
5 Michael Matthews (Aus) Orica-BikeExchange    
6 Wilco Kelderman (Ned) LottoNl-Jumbo    
7 Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal    
8 Greg Van Avermaet (Bel) BMC
9 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo    
10 Christopher Froome (GBr) Sky

Clasamentul general:

 1 Peter Sagan (Svk) Tinkoff 8:34:42  
2 Julian Alaphilippe (Fra) Etixx - Quick-Step 0:00:08  
3 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 0:00:10  
4 Warren Barguil (Fra) Giant-Alpecin 0:00:14  
5 Christopher Froome (GBr) Sky    
6 Greg Van Avermaet (Bel) BMC  
7 Nairo Quintana (Col) Movistar
8 Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff
9 Simon Gerrans (Aus) Orica-BikeExchange    
10 Daniel Martin (Irl) Etixx - Quick-Step   

Save

Save

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
10200769134068735
Nekk Srl  •  04 Iulie 2016, 09:55

ar fi trebuit sa remarcati, macar voi, steagul RO care s'a vazut clar la finish si pe reluări

Vezi toate comentariile (1)
Comentează