SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI, ETAPA 17, BAGNÈRES-DE-LUCHON - PEYRAGUDES, 143.5KM

Hats Off » Alejandro Valverde cîştigă ultima etapă montană, dar Bradley Wiggins devine cîştigătorul Turului Franţei

Alejandro Valverde (foto: reuters)
Alejandro Valverde (foto: reuters)

Articol de - Publicat joi, 19 iulie 2012 00:00 / Actualizat joi, 19 iulie 2012 18:51

Bradley Wiggins ( Sky) a supravieţuit etapelor din Pirinei, Cadel Evans ( BMC) şi-a luat adio de la podium, iar Vicenzo Nibali (Liquigas) şi-a arătat limitele. În urmă celui de-al doilea lanţ muntos din acest Tur au rămas regretul Christopher Froome şi victoria minunată obţinută de Alejandro Valverde, o bomboană de ciocolată pentru un Movistar care aştepta la startul din Liege tot tortul

Col de Menté (1), Col des Ares (2), Côte de Burs (3), Port de Bales (HC), Peyragudes (1). Organizatorii nu au avut inima necesară să listeze şi Col de Peyresourde, în ciuda faptului că a fost penultimul obstacol al unui traseu de doar 142.5 kilometri. Cu australianul Cadel Evans smuls din lupta pentru clasamentul general şi cu Froome iute ca o capră neagră, dar docil ca un cîine de turmă, Bradley Wiggins a ştiut că acestea vor fi ultimele borne pentru ca Vincenzo Nibali să zguduie podiumul. Dar, ca regulă a acestei traversări de Pirinei, socoteala s-a dovedit din nou greşită.

În ploaie măruntă, fină ca gheaţa rasă în rom, Katiuşa şi-a amintit că are un lider născut în aceeaşi zi cu Stahanov, pe rusul Denis Menchov, şi a preluat frîiele plutonului. Thomas Voeckler a sprintat prin ceaţă pentru punctele de căţărare de pe Menté, neutralizîndu-l pe Kessiakoff, Sky a dat bice pînă în fruntea grupului compact, iar toată lumea a păşit prevăzătoare pe asfaltul umed de pe coborîre. Primele palme de asfalt uscat şi Nibali l-a înşfăcat pe Valverde şi a dat drumul la ceea ce părea un asalt de lezmajestate! Dar artificiile au durat puţin. Sub presiunea lui Boasson Hagen şi a cămăşilor negre de la Sky, Nibali a fost nevoit să-şi lase colegii de evadare să plece singuri, el întorcîndu-se cuminte în pluton.

O evadare compusă din 17 rutieri s-a distanţat la o aruncătură de disc de grupul favoriţilor, cu Valverde, Alexander Vinokourov (Astana) şi Levi Leipheimer (Omega-Pharma QuickStep) pe post de animatori principali. TOATĂ echipa Liquigas a aşteptat Port de Bales, căţărarea care gripa lanţul luxemburghezului Andy Schleck în 2010, pentru a fundamenta ultimul atac ameninţător pentru un Bradley Wiggins ce s-a scufundat cîteva trepte în pluton. Însă nicio grimasă nu s-a văzut pe faţa omului de la Sky, lipit de trenuleţul verde al inamicilor, în control ca Hollande în departamentul Haute-Garonne, fără a lăsa să-i transpire vreo picătură de panică.

În faţă, Alejandro Valverde a mutat cu 3 kilometri înainte de sfîrşitul căţărării, alegînd să detoneze o evadare în dizolvare şi să îşi încerce şansele singur pe căţărarea de final. Bun coborîtor, spaniolul în vîrstă de 32 de ani şi-a acordat peste trei minute de răgaz faţă de urmăritorii grupaţi în jurul "îmbulinatului" Voeckler şi nici pedalele favoriţilor nu au fost îndeajuns să înşele atenţia omului de la Movistar. Departe de vremurile cînd îi ţinea faţa lui Lance Armstrong la Courchevel, Valverde s-a ţinut drept pe Peyresourde şi ultima treaptă de pe Peyragudes, după care a obţinut prima victorie galbenă de la revenire.

Tactica celor de la Liquigas s-a dovedit falimentară. Cadel Evans s-a desprins primul după eforturile lui Basso, dar Nibali nu a reuşit să capitalizeze trena dublului cîştigător de Tur al Italiei, lăsînd asfaltul pradă aceloraşi Froome şi Wiggins. Mai mult de atît, Vincenzo a arătat că resimte ameţeala din Cercul Morţii, s-a prelins în agonie pe şosea, iar mirosul de sînge i-a aţîţat pe Thibaut Pinot (FdJ) şi Jurgen Van Den Broeck (Lotto Belisol). La final, perechea de la Sky s-a distanţat de orice rival şi, cu dinţii scrîşnind, mai ales din partea tricoului galben, a terminat în fruntea oricărui pretendent.

Pe linia de sosire, Pirineii s-au evaporat, iar Bradley Wiggins "a ucis balaurul" şi, în eventualitatea în care nu are două zile mizerabile, devine primul ciclist din Regatul Unit care duce tricoul galben la Paris. În loc de "Chapeau!", poate mai potrivit ar fi un "Hats Off"!

Clasamentul etapei:
1 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar  4:12:11 
2 Christopher Froome (GBr) Sky Procycling 0:00:19 
3 Bradley Wiggins (GBr) Sky Procycling   
4 Thibaut Pinot (Fra) FDJ-Big Mat 0:00:22 
5 Pierre Rolland (Fra)Europcar 0:00:26 
6 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol    
7 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:00:37 
8 Tejay Van Garderen (USA) BMC 0:00:54 
9 Christopher Horner (USA) RadioShack-Nissan 0:01:02 
10 Daniel Martin (Irl) Garmin - Sharp 0:01:11

Clasamentul general:
1 Bradley Wiggins (GBr) Sky  74:15:32
2 Christopher Froome (GBr) Sky  0:02:05
3 Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale 0:02:23
4 Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 0:05:46
5 Haimar Zubeldia Agirre (Spa) RadioShack-Nissan 0:07:13
6 Tejay Van Garderen (USA) BMC  0:07:55
7 Cadel Evans (Aus) BMC  0:08:06
8 Janez Brajkovic (Slo) Astana  0:09:09
9 Pierre Rolland (Fra) Europcar 0:10:10
10 Thibaut Pinot (Fra) FDJ-Big Mat 0:11:43

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
codrutc
codrutc  •  22 Iulie 2012, 20:47

S-a intamplat ceva cu unicul gazetar din Romania care scrie despre Turul Frantei? De la acest articol nu a mai aparut nimic si Turul s-a terminat azi. LOL

budur
budur  •  21 Iulie 2012, 00:07

de ii dadea libertate lui Froome,Alejandro numai castiga

codrutc
codrutc  •  20 Iulie 2012, 22:02
Postat de gretzky pe 20 Iulie 2012, 08:52

imi pare rau de chris froome,merita mai mult respect din partea lui bradley!asta e partea proasta a ordinelor de echipa,ca si la f1!pacat,pustiul chiar merita sa se bata pentru tricoul galben!

Froome e om de echipa si face ce trebuie sa faca, pentru ce a fost angajat, adica sa-l ajute pe Wiggins. Ce-i drept e mai in forma decat Wiggins pe munte, dar mai slab la contratimp. Strategia Sky a fost bazata pe realitatea de anul acesta cu cele doua etape de contratimp individual, ambele de peste 40 de Km plus prologul. Se stie ca Wiggins e clar cel mai bun in contratimp.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează