SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL SPANIEI / ETAPA 20 / LA FAISANERA GOLF - BOLA DEL MUNDO, 170KM

Înapoi, acasă » Alberto Contador a cîştigat Turul Spaniei, Menchov a luat ultima etapă grea

Alberto Contador (foto: reuters) +2   FOTO
Alberto Contador (foto: reuters)

Articol de - Publicat sambata, 08 septembrie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 09 septembrie 2012 10:34

Spaniolul Alberto Contador ( Saxo Bank - Tinkoff Bank) a cîştigat cea de-a doua ediţie a Turului Spaniei din carieră, după ce a rezistat atacurilor venit din partea compatrioţilor Alejandro Valverde (Movistar) şi Joaquim Rodriguez (Katusha). Denis Menchov s-a impus în ultima etapă cu căţărare, după ce s-a debarasat de Richie Porte, colegul dintr-o evadare-fluviu, pe Bola del Mundo

În momentul în care Alberto Contador şi-a îndreptat la umeri tricoul roşu şi a fixat cu ochii gînditori ghidonul bicicletei Specialized, cu 170 de kilometri înainte de sosirea programată pe Bola del Mundo şi fără să fi trecut peste cele trei ascensiuni de primă categorie de pe traseu, spaniolul a ştiut că ierarhia Turului Spaniei riscă să fie răsturnată complet la o singură zi distanţă de podiumul izbăvitor din Madrid. Postată la o oră de mers de fereastra casei lui Contador, fluturînd pante ce ating şi 20%, Bola del Mundo ar fi putut reprezenta terenul ideal pentru cea de-a doua victorie din cariera "pistolarului" sau cimitirul ciudat al speranţelor unei reveniri de gală pentru cel mai talentat rutier al generaţiei. A fost un pic din amîndouă.

Turul Spaniei a închis acolada montană pornită în etapa a III-a cu una dintre cele mai somptuoase căţărări posibile, încununînd o ediţie ce a dus spectacolul de pe şosea la noi graniţe. Pe o căţărare în vîrful căreia directorii sportivi au fost nevoiţi să coboare din maşini şi să supravegheze cursa de pe motociclete, la 2.247 de metri altitudine, într-un tunel de fani aliniaţi pe marginea şoselei cu dragoste şi dedicaţie pentru o luptă ce se anunţa incendiară, rutierii au returnat ciclismului pulsul furat de scandalul Lance Armstrong, au demonstrat că nimeni şi nimic nu poate fura istoria unui sport care a dat supra-oameni ca Jacques Anquetil, Eddy Merckx sau Miguel Indurain, după care au închis ultima mare sărbătoare dintr-un Mare Tur al acestui sezon.

EVADAREA CÎŞTIGĂTOARE
20 de rutieri au rupt rîndurile devreme, pe o vreme gri, între ei strecurîndu-se ca un avertisment oameni de talia lui Denis Menchov (Katusha), Juan Jose Cobo (Movistar) sau Fredrik Kessiakoff (Astana). Primii doi au ridicat nivelul de alertă în cadrul echipei Saxo Bank, care a înţeles că Joaquim Rodriguez şi Alejandro Valverde vor căuta rapid să-l zdruncine pe Alberto Contador. Evadarea a continuat fără probleme să îşi facă loc printre defileele de lîngă Madrid, iar cărţile s-au făcut tocmai pe Bola del Mundo, atunci cînd fruntaşii şi-au dat seama că niciun favorit nu e dispus să anuleze ecartul de cinci minute.

Cu 7 kilometri înainte de sosirea pe infama linie de sosire, Denis Menchov şi Richie Porte s-au scuturat de orice balast, au îmblînzit cum au putut pantele ce păreau să se oprească în faţa sandalelor lui Sfîntul Petru şi au ajuns primii la capătul etapei. Dublu cîştigător de Tur al Spaniei, Menchov a evoluat sub par, pentru a înşela vigilenţa britanicului, după care a zburat spre linia de sosire. A fost cea de-a cincea victorie de etapă din carieră pentru rusul în vîrstă de 34 de ani, născut de ziua lui Stahanov, care a completat o Vuelta de colecţie pentru Katusha. În spate, tot iadul s-a dezlănţuit.

CONTADOR, ILEANA COSÎNZEANA
Plutonul a năvălit cu furie spre zidul de asfalt ce condimenta finalul de etapă. Movistar şi Euskaltel au controlat fiecare curbă, dar covorul Saxo Bank s-a asigurat că Alberto Contador calcă primul pe pantele dure de pe Bola del Mundo. Marcat atent de Rodriguez şi Valverde, cei care sperau să sfîşie tricoul roşu printr-o nouă surpriză, Contador a bravat. Cu 3 kilometri înainte de final, înainte ca grupul favoriţilor să intre pe cea mai dificilă porţiune de final, Contador a jonglat pe şosea, între Valverde şi Rodriguez, iar oxigenul rărit i-a ars plămînii. Valverde a fost primul care a atacat, Contador s-a repezit spre el cu setea celui care ştie că nu trebuie să bea din mare, dar o face, după care Rodriguez s-a alăturat pentru scurt timp.

A fost revanşa rutierului de la Katusha, cel care a abordat nebuneşte escaladarea, all in, furînd la final 25 de secunde inutile din partea lui Alejandro şi 44 faţă de Alberto. Cu zîmbetul şi tricoul deschise larg, Contador a ales să întoarcă pedalele cu aceeaşi frecvenţă calmă, ştiind că îşi permite să sîngereze puţin şi s-a prăvălit peste linia de sosire epuizat, roşu în obraji şi inimă, roşu de jur împrejurul trunchiului. A primit ca răsplată a doua Vuelta. Una pentru care s-a dat peste cap mai ceva ca-n basmele cu Greuceanu.

Clasamentul etapei:
1 Denis Menchov (Rus) Katusha  4:48:48 
2 Richie Porte (Aus) Sky  0:00:17 
3 Kevin De Weert (Bel) Omega Pharma-Quickstep 0:00:42 
4 Fredrik Carl Wilhelm Kessiakoff (Swe) Astana 0:01:16 
5 Romain Sicard (Fra) Euskaltel - Euskadi 0:01:39 
6 Eros Capecchi (Ita) Liquigas-Cannondale 0:02:30 
7 Maxime Bouet (Fra) AG2R  0:02:39 
8 Simon Geschke (Ger) Argos-Shimano 0:03:14 
9 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:03:31 
10 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar  0:03:56 
11 Tiago Machado (Por) Radioshack-Nissan 0:04:08 
12 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 0:04:15 
13 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha    
14 Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel - Euskadi 0:04:24 
15 Andrew Talansky (USA) Garmin - Sharp 0:04:34

Clasamentul general:
1 Alberto Contador Velasco (Spa) Saxo Bank - Tinkoff Bank 82:14:52 
2 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar 0:01:16 
3 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 0:01:37 
4 Christopher Froome (GBr) Sky  0:10:16 
5 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha  0:11:29 
6 Robert Gesink (Ned) Rabobank 0:12:23 
7 Andrew Talansky (USA) Garmin - Sharp 0:13:28 
8 Laurens Ten Dam (Ned) Rabobank 0:13:41 
9 Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel - Euskadi 0:14:01 
10 Benat Intxausti Elorriaga (Spa) Movistar 0:16:13

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
alinaklod
alinaklod  •  09 Septembrie 2012, 15:07
Postat de getott pe 09 Septembrie 2012, 09:43

Numai ignoranti comenteaza aici... pentru voi DOAR ciclismu=doping

si pt si tu ai comentat esti = ignorant

budur
budur  •  09 Septembrie 2012, 12:48

ca sa castigi un tur trebuie sa fi si catarator si un bun contratimpist

getott
getott  •  09 Septembrie 2012, 09:43

Numai ignoranti comenteaza aici... pentru voi DOAR ciclismu=doping

Vezi toate comentariile (7)
Comentează