SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI 2015

Între o Astana fabuloasă și un Richie Porte ieșit la vînătoare » 3 întrebări pentru Alberto Contador, liderul Turului Italiei

Alberto Contador are mai mulți coechipieri în spatele său, decît care să-i țină trena (foto: reuters)
Alberto Contador are mai mulți coechipieri în spatele său, decît care să-i țină trena (foto: reuters)

Articol de - Publicat luni, 18 mai 2015 10:08

"Nu există lucruri imposibile. Există doar oameni antrenați sau oameni neantrenați", spunea Denzel Washington în Man on Fire, cu toată gravitatea și tîlcul de care dispune superactorul hollywoodian.

Și asta a demonstrat și Contador în prima săptămînă de Giro. Înconjurat de adversari, precum antilopa pîndită de haita de hiene, mai ales după accidentarea suferită în căzătura din etapa a șasea, Contador și-a păstrat calmul și a răspuns cu răbdare fiecăror atacuri. Acum, după o primă săptămînă extrem de intensă, în prima zi de pauză, spaniolul în vîrstă de 32 de ani are un avantaj microscopic față de Fabio Aru, de 3 secunde, și Richie Porte, de 22 de secunde. Însă dacă vrea să mențină în tricoul roz și la Milano, Contador trebuie să fie din ce în ce mai vigilent. Iată 3 întrebari la care trebuie să găsească răspuns:

Poate să răspundă incredibilei echipe Astana?

Fabio Aru, Mikel Landa și Dario Cataldo sînt toți în top 10, înșirați pe o distanță de un minut și 16 secunde față de Contador. Dar nu statistica ar trebui să îngrijoreze, cît realitatea de pe șosea. Astana s-a aflat mereu la trenă, cu o mentalitate ofensivă tradusă de cîteva atacuri ale efervescentului Aru, dublat mai mereu de Landa, o echipă arțăgoasă ce a dizolvat trena lui Tinkoff în momentele care au contat.

E adevărat, Contador îl are și el pe Roman Kreuziger în top 10, dar cehul nu poate juca rolul de joker al lui Landa. În clasamentul pe echipe, acolo unde timpii rutierilor sînt cumulați, Tinkoff e la 10 minute și 6 secunde distanță de Astana, care ocupă prima poziție, încă o mărturie a faptului că fosforescenții lui Contador devin pămîntii cînd treburile sînt serioase. După felul în care au evoluat, Paolo Tiralongo, Diego Rosa și Tanel Kangert au demonstrat că, oricare ar fi profilul etapelor, Astana domină Tinkoff.

Cît contează accidentarea de la umăr?

Și-a dislocat umărul, l-a pus la loc, după care a sărit iarăși! Contador a trăit în etapa a șasea o experiență similară cu Toma Alimoș, fiind nevoit să își reculeagă trupul pentru a continua. Dar ce a urmat, nu a fost o demonstrație de supraviețuire în suferință.

Spaniolul nu a părut deranjat prea mult de accidentare, a răspuns atacurilor italianului Aru, dar, e drept, nu s-a avîntat în nici un moment în ofensivă. Contador e recunoscut pentru faptul că își gonflează problemele în interviuri, că îi place să își diminueze statutul de principal favorit, iar mulți colegi din pluton au început să strîmbe din nas cînd îl văd că se plînge. În economia unui Mare Tur, orice lucru contează. Umărul stîng dislocat a reprezentat, dacă luăm doar scenariul minim, o sperietură incomodă. Rămîne de văzut ce va fi mai încolo. 

Unde e Richie Porte?

Australianul de la Sky și-a obișnuit adversarii cu cel puțin o zi mizerabilă pe Mare Tur. Programat după matrița Chris Froome, Richie Porte a dezamăgit pînă în acest moment în toate competițiile de 3 săptămîni în care a participat. Dar rutierul în vîrstă de 30 de ani pare să fi găsit mixul perfect între atenție și forță, iar asta se poate dovedi de bun august pentru tunicile negre ale lui Brailsford.

În ciuda smuciturilor lui Aru și Contador, Porte a fost prompt în răspuns pe toate cățărările importante. Sky a părut că și-a conservat forțele, deși a fost dominată, la fel ca Tinkoff, de Astana. Porte a arătat mai multă răbdare, inteligență (cînd a refuzat să colaboreze cu Astana la trenă) și, în condițiile unei săptămîni care îl avantajează, poate fi un contender foarte serios.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
valiza.epo
valiza.epo  •  18 Mai 2015, 14:30

Contador se prezinta bine si poate face fata celor de la Astana. In plus, are si avantajul cotratimpului, unde este mai bun decat adversarii sai. Astana joaca bine tactic dar... nu prea le iese. Parca se bat si intre ei...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează