SPORTURI  »  CICLISM  »  LA FLECHE WALLONNE

Joaquim Rodríguez, de neoprit în Săgeata Valonă

Joaquim Rodriguez (foto: reuters)
Joaquim Rodriguez (foto: reuters)

Articol de - Publicat miercuri, 18 aprilie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 18 aprilie 2012 17:45

Joaquim Rodríguez (Katusha) a cîştigat cea de-a 76 ediţie din Săgeata Valonă, după ce a rupt grupul favoriţilor pe Mur de Huy. Spaniolul se impune în prima clasică de calibru din carieră

De trei ori au fost nevoiţi cicliştii să escaladeze teribilul Mur de Huy, celebra căţărare care atinge uneori pante de 26%, pentru a ajunge pe prima treaptă a podiumului în Săgeata Valonă. În ordine, i-au aşteptat un început plat, cu 70 de kilometri de revenire după Amstel Gold Race, o primă trecere peste Mur de Huy, o buclă de 90 de kilometri ce se închide în acelaşi punct nevralgic, după care o nouă goană de 31 de kilometri şi o ultimă ascensiune către zenitul liniei de sosire.

Cu belgianul Philippe Gilbert (BMC) rătăcind încă printre trofeele de anul trecut, dar şi cu Frank& Andy Schleck (RadioShack-Nissan) sau Alejandro Valverde (Movistar) la pîndă pentru a-şi îmbunătăţi moralul înainte de crîncena lună iulie, Săgeata Valonă s-a dovedit o întrecere a cuţitelor lungi, un test nordic veritabil, cu ploaie măruntă şi căţărări abrupte. 

Anthony Roux (FDJ) şi Dirk Bellemakers (Landbouwkrediet) au căutat mutarea cîştigătoare după doar 20 de borne, cu belgienii Sjef De Wilde (Accent Jobs) şi Sander Armée (Topsport Vlaanderen) pierduţi în tărîmul interzis dintre pluton şi evadaţi. Lotto şi Katusha au tras de tunicile oamenilor din faţă, în condiţiile în care prima ascensiune peste Huy a contorizat un ecart de patru minute şi jumătate, iar lucrurile s-au dezmorţit de-a binelea cînd luxemburghezul Andy Schleck s-a folosit de travaliul veteranului Jens Voigt şi a plecat alături de Yuri Trofimov (Katusha) şi Dmitriy Fofonov (Astana). Mişcarea a fost anulată rapid, dar a dat impulsul necesar joncţiunii.

Ultimii 20 de kilometri au însemnat sfîrşitul speranţelor pentru oamenii din faţă, plutonul regrupîndu-se strategic înainte de ultimul efort de pe Huy şi împingînd adînc în pedale pentru a ţine favoriţii în frunte. Fiecare rutier în stare să menţină un ritm decent atunci cînd asfaltul urcă a început să hărţuiască grămada, dar mişcarea cea mai importantă a venit în dreptul bannerului de 6 kilometri. Canadianul Ryder Hesjedal (Garmin) şi Lars Petter Nordhaug, norvegianul cu nume de Stăpînul Inelelor, au atacat primii Mur de Huy, la adăpostul unui avantaj de 12 secunde, dar urmărirea frenetică dusă de Katusha pentru Joaquim Rodríguez a dat roade după doar 300 de metri.

De altfel, spaniolul în vîrstă de 32 de ani şi-a luat revanşa pentru anul trecut, a răsplătit efortul coechipierilor cu un sprint de podiş în lungime de 300 de metri şi a ridicat braţele pe linia de sosire. Într-una dintre cele mai încinse ediţii din Săgeata Valonă, Rodriguez a vuit prin faţa elveţianului Michael Albasini (GreenEdge) şi a unui neputincios Philippe Gilbert, devenind al treilea spaniol din istorie care se impune în cursa ce precede monumentul de duminică, Liege-Bastogne-Liege.

Clasament Săgeata Valonă 2012
1.Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha 4:45:41
2.Michael Albasini (Swi) GreenEdge 0:00:04
3.Philippe Gilbert (Bel) BMC
4.Jelle Vanendert (Bel) Lotto Belisol 
5.Robert Kiserlovski (Cro) Astana 0:00:07
6.Daniel Martin (Irl) Garmin 0:00:09
7.Bauke Mollema (Ned) Rabobank 
8.Vincenzo Nibali (Ita) Liquigas-Cannondale
9.Diego Ulissi (Ita) Lampre 
10.Jurgen Van Den Broeck (Bel) Lotto Belisol 0:00:11.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
budur
budur  •  22 Aprilie 2012, 21:11

si parca spunea ca nu ii convenea cursa

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close