SPORTURI  »  CICLISM  »  LA FLECHE WALLONNE/SĂGEATA VALONĂ 2013, 205 KILOMETRI

Katusha păstrează Săgeata Valonă » Daniel Moreno obţine victoria carierei

Articol de - Publicat miercuri, 17 aprilie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 17 aprilie 2013 18:28

Spaniolul Daniel Moreno a păstrat Săgeata Valonă în vitrina cu trofee a celor de la Katusha, după ce a sprintat primul pe Mur de Huy. Pe locul secund s-a clasat Sergio Henao (Sky), în timp ce Carlos Betancur (Ag2R) a încheiat podiumul

Săgeata Valonă nu are onoarea de a găzdui cea mai aşteptată cursă din regiunea pe care o poartă în titlu. Liege-Bastogne-Liege este binecuvîntată cu această "povară", în timp ce Săgeata Valonă, ca şi Amstel Gold Race, are menirea de a fi piatra care ascute săbiile înainte de marea confruntare. Cei 204 kilometri pînă la poalele Zidului Huy (17% pantă medie) au fost întorşi pe toate feţele de organizatori, iar traseul care a ieşit a părut desenat de un profesor de geometrie pasionat de simetrie.

Cicliştii au avut de parcurs 108 kilometri în linie, după care au urmat două bucle în jurul căţărării Huy, parcursă în total de trei ori. Prima fundă, 65 de kilometri la sud de oraşelul Huy, şi a doua, un circuit de 31 de kilometri înspre nord, s-au înnodat la final pentru a-i aduce pe ciclişti înapoi la poalele teribilei căţărări. Presărate de-a lungul întregului eşafodaj, 11 căţărări au darul de a roade cît mai mult din rezistenţa fiecăruia dintre cei 196 de oameni prezenţi la start.

Favoriţi, ca de obicei, au fost oamenii cu abilităţi deosebite pe ascensiuni scurte şi foarte abrupte. Philippe Gilbert, campionul mondial fără niciun aur în acest sezon, Alejandro Valverde, spaniolul cîştigător în 2006, Alberto Contador, adus cu arcanul de Saxo Bank, dar şi tînărul Nairo Quintana au provocat imaginaţia valonilor, în speranţa că cea de-a 77-a Săgeată va fi puţin mai pasionantă ca în ultimele ediţii, cînd a urmat secvenţele "succes" pluton-evadare de 10 minute-regrupare cu 20 de kilometri înainte de final-căţărare decisivă pe Huy.

Gilles Devillers (Crelan-Euphony), Pirmin Lang (IAM Cycling), Jurgen Van Goolen (Accent Jobs-Wanty) s-au ocupat de prima secvenţă, cei trei obţinînd un permis de 3 minute în faţa plutonului. BMC şi Movistar şi-au conjugat eforturile pentru a scurta distanţa faţă de cutezători şi pentru a aduce oamenii puternici în siguranţa în faţa tortului. Secvenţa a continuat pînă sub bannerul ce marca intrarea în ultimii 50 de kilometri, cînd apele s-au agitat puţin şi un grup de 10 rutieri i-a înghiţit pe fugari, însă cursa s-a resetat sub impulsul lui BMC. Din învălmăşeală, o nouă acţiune s-a format, compusă din Laurents Ten Dam (Blanco) şi Simon Geschke (Argos-Shimano).

Penultima trecere pe Huy, sau Drumul Capelelor cum este el cunoscut "în civil", a însemnat lupta pentru poziţii în sînul plutonului. Secvenţa a doua a fost completă cu 9.5km borne înainte de final, atunci cînd Ten Dam şi Greschke nu au mai rezistat iureşului grupului principal. În ciuda cîtorva atacuri răzleţe, plutonul s-a ţinut bine şi a devenit evident că vom avea o tradiţională secvenţă a III-a, decisivă, pe Mur de Huy.

Carlos Betancur (Ag2R) a încercat să dea lovitura de graţie, dar, rînd pe rînd, Joaquim Rodriguez, Peter Sagan şi Philippe Gilbert s-au schimbat la trenă şi au scurtat ecartul. Cînd părea că Gilbert va deveni al treilea campion mondial care va triumfa în Săgeata Valonă, după Cadel Evans (2010) şi Claude Criquielion (1986), din spatele belgianul a ţîşnit o tunică a celor de la Katusha. Fotografii s-au încruntat atunci cînd nu au recunoscut profilul ars al lui Rodriguez, aşteptat de toţi să repete victoria din 2012, însă l-au bronzat cu blitzurile pe cel care avea să fie cîştigătorul cursei: Daniel Moreno!

Specialistul de munte al celor de la Katusha a fost singurul care a avut zvîcul necesar pentru a se debara de rivali. Dacă Rodriguez a resimţit căzătura din Amstel Gold Race şi nu s-a putut lupta pentru victorie, Moreno, în vîrstă de 31 de ani, a sprintat spre cea mai mare victorie din carieră. Cîştigător de etapă în Turul Spaniei, Daniel Moreno arată că este unul dintre cei mai buni căţărători ai plutonului.

Clasament Săgeata Valonă:
1 Daniel Moreno Fernandez (Spa) Katusha   
2 Sergio Luis Henao Montoya (Col) Sky
3 Carlos Alberto Betancur Gomez (Col) AG2R
4 Daniel Martin (Irl) Garmin-Sharp   
5 Michal Kwiatkowski (Pol) Omega Pharma-Quick Step   
6 Joaquim Rodriguez Oliver (Spa) Katusha   
7 Alejandro Valverde Belmonte (Spa) Movistar
8 Igor Anton Hernandez (Spa) Euskaltel-Euskadi   
9 Bauke Mollema (Ned) Blanco
10 Rinaldo Nocentini (Ita) AG2R La Mondiale

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează