SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANŢEI 2014, ETAPA 10: MULHOUSE - LA PLANCHE DES BELLES FILLES, 161.5 KM

Legea siciliană » De 14 iulie, Vincenzo Nibali a făcut ordine în Turul Franţei. Mai poate cineva să îl oprească?

Vincenzo Nibali şi-a recuperat tricoul galben. Îl mai poate smulge cineva de la el? foto: reuters +4   FOTO
Vincenzo Nibali şi-a recuperat tricoul galben. Îl mai poate smulge cineva de la el? foto: reuters

Articol de - Publicat luni, 14 iulie 2014 00:00 / Actualizat marti, 15 iulie 2014 14:54

Heartbreaking really RT @mrconde: A picture is worth a thousand words pic.twitter.com/QkMaOsKLBG (pic AP) #TDF

Într-o etapă şocantă, în care Contador a abandonat din cauza unei căzături, italianul Vincenzo Nibali (Astana) şi-a asumat rolul de patron al Turului Franţei, l-a vînat pe spaniolul Joaquim Rodriguez (Katusha), ultimul om al evadării, şi s-a impus autoritar, preluînd şi tricoul galben de la Tony Gallopin

Căţărătorilor li se spune "îngeri ai munţilor". Jivine extreme, cu gabarit redus şi puls apropiat de zero, capabile să se elibereze de greutatea propriului trup atunci cînd asfaltul ţîşneşte înspre zenit. "Îngerii" scriu cele mai frumoase poveşti din ciclism, epopei cu eroi minioni ce se duelează în suferinţă pentru a cuceri inimile fanilor.

Dacă v-aţi întrebat vreodată în ce fel ciclismul provoacă biologia umană, aflaţi că în aceste excursii atroce la altitudine ne descoperim cu toţii limitele! De Ziua Franţei, Nibali a demonstrat printr-un efort inuman că face parte dintre îngeri,  această castă supremă a ciclismului.

În teorie, Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde sau Andrew Talansky au avut unde să se desfăşoare în prima zi de munte înalt, în cei 162 de kilometri dintre Mulhouse şi La Planche des Belles Filles, acolo unde organizatorii au scos în calea rutierilor Munţii Vosgi, cu patru căţărări de primă categorie, una la finişul etapei. În practică, ghinionul şi forţa extraordinară a echipei Astana aveau să sugrume etapa.

10 muşchetari au tăbărît pe meniu: Thomas Voeckler (Europcar), Christophe Riblon (AG2R La Mondiale), Lieuwe Westra (Astana), Amaël Moinard (BMC), Markel Irizar (Trek), Arnaud Gerard (Bretagne-Séché Environnement), Giovanni Visconti (Movistar), Peter Sagan (Cannondale), Joaquím Rodríguez (Katusha) şi Jan Barta (Team NetApp-Endura). Pintre ei, în desişul de căţărări, s-a infiltrat şi polonezul Michal Kwiatkowski, la schimb cu slovacul Peter Sagan.

626349-etapa10.jpg


Securea ghinionului a căzut peste grumazul lui Alberto Contador, primul favorit al competiţiei,
care s-a făcut una cu pămîntul cu 96km înainte de final. Spaniolul a fost tratat de medici pentru 5 minute, s-a schimonosit de durere, după care s-a tîrîit pe asfalt spre pluton. În ciuda faptului că Tinkoff-Saxo a trimis toată garda fluorescentă în ajutor, spaniolul nu a reuşit să-şi revină deloc şi, în stupoarea generală, şi-a îmbrăţişat coechipierii, s-a trîntit frînt pe bancheta maşinii şi a zis adio Turului. :S


Agitaţia a continuat căţărare peste căţărare, în văi verzi ce luceau în soare şi pe piscuri pitite în ceaţă. Dintre fruntaşi, Kwiatkowski a fugit pentru victoria de etapă, însă Joaquim Rodriguez şi-a adus aminte că pantele de 20% îl avantajează şi a plecat în urmărire, după care a continuat sigur pe ultima căţărare. Omul de la Katusha a putut supravieţui pînă cu 1,5 kilometri înainte de final, atunci cînd fălcile "Rechinului" Nibali au mestecat şi scuipat concurenţa pentru tricoul galben, sacrificîndu-l şi pe "Purito" pe traseu.

A fost un atac al mîndriei. Înfăşurat în echipamentul Astanei ca într-o bucată de văzduh, cu tricolorul italian brăzdîndu-i pieptul ca o marcă de supererou, Nibali s-a desprins cu o uşurinţă de capră neagră. Richie Porte s-a pierdut în praful neputinţei, Talansky a avut o zi mizerabilă, iar Valverde a ratat din nou întîlnirea cu istoria.

Nibali a colectat a doua victorie de etapă din acest Tur, tricoul galben şi groază contracandidaţilor, trei scalpuri care, în absenţa neşansei, ar trebui să îi netezească drumul pînă la Paris. La cel puţin două minute faţă de orice rival, Rechinul îşi ascute dinţii.

Clasamentul etapei:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana  4:27:26 
2 Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:00:15 
3 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 0:00:20 
4 Jean-Christophe Péraud (Fra) AG2R
5 Romain Bardet (Fra) AG2R 0:00:22 
6 Tejay Van Garderen (USA) BMC
7 Richie Porte (Aus) Sky 0:00:25 
8 Leopold Konig (Cze) Netapp-Endura 0:00:50 
9 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha 0:00:52 
10 Mikel Nieve Iturralde (Spa) Sky 0:00:54

Clasamentul general:
1 Vincenzo Nibali (Ita) Astana 42:33:38 
2 Richie Porte (Aus) Sky 0:02:23 
3 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 0:02:47 
4 Romain Bardet (Fra) AG2R 0:03:01 
5 Tony Gallopin (Fra) Lotto-Belisol 0:03:12 
6 Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 0:03:47 
7 Tejay Van Garderen (USA) BMC 0:03:56 
8 Jean-Christophe Péraud (Fra) AG2R 0:03:57 
9 Rui Alberto Costa (Por) Lampre - Merida 0:03:58 
10 Bauke Mollema (Ned) Belkin 0:04:08

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
geo_qqq
geo_qqq  •  15 Iulie 2014, 09:19

Poate cade si Nibali... sau mai face Horner o nefacuta

valiza.epo
valiza.epo  •  15 Iulie 2014, 09:00

Nibali l-ar fi batut mar pe dopatul Froome! S-a vazut si in Dauphine ca dopatul, dupa ce a fost prins cu matza-n sac in Turul Romandiei, nu s-a mai adapat la "izvorul farmaceutic" si nu poate face fata competitiei fara stimulente chimice! Ar fi fost interesata lupta italianului cu Contador, dar era clar ca Le Tour va fi italian anul acesta! E pacat doar ca ne va lipsi spectacolul de pe sosea. Cei care au ramas sunt prea slabi pentru Nibali.

hmirceah
hmirceah  •  15 Iulie 2014, 06:45

Din pacate cu atatea abandonuri TDF si- a pierdut ''farmecu''. Pacat. Ma asteptam la un duel Froome, Contador, Nibali. Poate in Vuelta, dar cu tibia rupta Contador nu cred ca se poate reface

Vezi toate comentariile (3)
Comentează