SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI

Zi istorică: Mark Cavendish a egalat recordul lui Eddy Merckx de victorii de etapă în Turul Franței!

Mark Cavendish a egalat recordul legendarului Eddy Merckx de număr de succese în Turul Franței.
Mark Cavendish a egalat recordul legendarului Eddy Merckx de număr de succese în Turul Franței.

Articol de - Publicat vineri, 09 iulie 2021 18:42 / Actualizat vineri, 09 iulie 2021 20:48

Britanicul Mark Cavendish a obținut a patra sa victorie în ediția actuală a Turului Franței și a 34-a din carieră, egalând recordul legendarului Eddy Merckx de număr de succese în Marea Buclă! 

Într-o ediție de poveste din Turul Franței pentru Mark Cavendish, britanicul de la Deceuninck–Quick-Step a reușit o performanță uluitoare, după 4 sprinturi impecabile. 

Britanicul în vârstă de 36 de ani are acum 34 de victorii de etapă, o cifră istorică, pe care doar „Canibalul” Eddy Merckx a mai bifat-o de-a lungul celor 108 ediții din Marea Buclă. La fix 13 ani de la prima sa victorie de etapă, rutierul britanic a bifat recordul celebrului belgian. 

Mark Cavendish a egalat recordul lui Eddy Merckx, după un sprint nebun 

Finalul etapei de astăzi, a 13-a din Turul Franței 2021, disputată între Nîmes și Carcassonne, pe lungimea a 219,9 kilometri, a fost unul nebun. În ultimul kilometru, când „trenulețul” lui Nîmes to Deceuninck–Quick-Step părea că a greșit abordarea unui viraj, iar Mark Cavendish s-a pierdut pentru câteva secunde de vârful cursei, lucrurile păreau că nu vor decurge conform planului. 

Însă Cavendish s-a folosit de anii de experiență, a citit că în goana cursei lucrurile se vor compacta, a sprintat în ultima sută de metri și a obținut una dintre cele mai prețioase victorii din carieră. Britanicul mai are două șanse în Turul Franței 2021 pentru a bate recordul lui Eddy Merckx, în etapele 19 și 21, la Paris. 

Peformanța este uluitoare mai ales pentru că Mark Cavendish era în pericol să abandoneze ciclismul, anul trecut, descurajat de faptul că nu mai obținea rezultate de calibru în sportul pe două roți. 

Ce zi! Eram leșinat din cauza efortului la final! A fost atât de cald, a bătut atât de tare vântul. Eram la limită la final, dar a trebuit să dau tot ce avem, datorită efortului pe care l-au făcut coechipierii pentru mine! 
- Mark Cavendish, la finalul etapei de astăzi

Turul Franței este condus în continuare de slovenul Tadej Pogacar, de la UAE Emirates. 

Zi istorică: Mark Cavendish a egalat recordul lui Eddy Merckx de victorii de etapă în Turul Franței!
Eddy Merckx în tricoul de campion mondial de ciclism, foto: Imago

Cine este Eddy Merckx, „Canibalul” egalat de Mark Cavendish

Considerat de mulți drept cel mai mare rutier din istoria ciclismului, Eddy Merckx, belgianul care a activat la finalul anilor '60 și prima jumătate a anilor '70, are aproape toate recordurile care contează în ciclismul profesionist. 

  • Eddy Merckx a câștigat 5 Tururi ale Franței, 5 ale Italiei și unul al Spaniei;
  • A câștigat de 7 ori Milano-Sanremo, două Tururi ale Flandrei, 3 Paris-Roubaix, 5 Liege-Bastogne-Liege și 2 Tururi ale Lombardiei;
  • A deținut recordul orei și 3 tricouri de campion mondial. 

Turul Franței a început în forță! Van der Poel și Alaphilippe își dispută tricoul galben, Pogacar și Roglic confirmă statutul de favoriți

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
paiazze
paiazze  •  09 Iulie 2021, 22:01
Postat de buleicanu pe 09 Iulie 2021, 20:25

Până să "***"(cum spuneţi voi) pe Eddy Merckx....tontu' de Cavendish mai tree să se nască de două(nu ouă) ori....

Esti atat de spiritual (sau doar ***, nu-mi dau seama exact), incat nu stiu cum te suporti... Il doare pe Cavendish fix la basca de ce zic unii mai importanti pentru ciclism decat tine. Omul a egalat recordul de victorii de etapa in TF. Atat. Nu a zis nimeni ca e mai mare decat Merckx.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

buleicanu
buleicanu  •  09 Iulie 2021, 20:27

"Cine a fost Eddy Merckx"....nu a fost...este...spiruharetiştilor...

buleicanu
buleicanu  •  09 Iulie 2021, 20:25

Până să "***"(cum spuneţi voi) pe Eddy Merckx....tontu' de Cavendish mai tree să se nască de două(nu ouă) ori....

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează