SPORTURI  »  CICLISM  »  CLASICE

Mathieu van der Poel, „mașinăria” care sufocă clasicele: a câștigat Turul Flandrei și Paris-Roubaix, în tricoul de campion mondial

Mathieu van der Poel în Paris-Roubaix 2024, foto: Imago
Mathieu van der Poel în Paris-Roubaix 2024, foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 08 aprilie 2024 15:39 / Actualizat luni, 08 aprilie 2024 15:39

Olandezul Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) a dominat clasicele de primăvară pe pavate la un nivel nemaivăzut de ani buni în ciclism.

Rutierul în vârstă de 29 de ani s-a impus autoritar în Turul Flandrei și Paris-Roubaix, cele două clasice-Monument disputate pe pavate, setând un nou standard în istoria ciclismului.

  • Cu 3 victorii în Flandra, Van der Poel a egalat cea mai bună performanță din istoria cursei și mai are cel puțin 6-7 ani în care poate să o depășească și să devină singurul ciclist cu 4 victorii în Ronde.
  • Iar evadarea de 59.7 kilometri care i-a adus Paris-Roubaix a fost, iarăși, istorică, a doua cea mai mare distanță, după cei 60 de kilometri solitari parcurși de Andrei Tchmil, în 1994, când s-a impus pe velodromul din Roubaix.
  • E primul rutier care reușește dubla Flandra-Roubaix în același an, de la Fabian Cancellara în 2013 și tot primul care câștigă ediții consecutive în Roubaix, de la Tom Boonen în 2009.

Ambele performanțe ale lui Mathieu van der Poel sunt cu atât mai impresionante cu cât rutierul olandez purta și tricoul-curcubeu, de campion mondial pe șosea, iar ediția de anul acesta din Paris-Roubaix a fost cea mai rapidă din istoria de peste 100 de ani a competiției!

Am vrut doar să fac cursa grea de aici înainte, pentru că știu că asta este puterea mea și m-am simțit foarte bine. Când am avut un avans bun, am știut că e vânt din spate până la final în cea mai mare parte a cursei. Am avut o zi foarte bună.
- Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel, „mașinăria” care sufocă clasicele: a câștigat Turul Flandrei și Paris-Roubaix, în tricoul de campion mondial
Mathieu van der Poel în Paris-Roubaix 2024, foto: Imago

Mathieu van der Poel, atacat cu bere și aproape de dezastru

Mathieu își trece în palmares al 6-lea Monument din carieră: 3x Turul Flandrei, 2x Paris-Roubaix și un Milano-Sanremo.

În ciuda succesului său sau poate tocmai din cauza asta, Mathieu e primit cu tot mai multă ostilitate în cursele de o zi. Dacă în Turul Flandrei fanii au aruncat cu bere în el, în cursa de duminică, de la Roubaix, o spectatoare a aruncat intenționat o șapcă înspre bicicleta olandezului, gest ce ar fi putut să ducă la o accidentare serioasă, în cazul în care bicicleta ar fi deraiat.

Citește și alte știri despre sport:

Ce loc ocupă Simona Halep, de astăzi, în clasamentul oficial al WTA » România are 3 jucătoare în top 100

16.250 de kilometri, 385 de maratoane » Un britanic a traversat Africa de la sud la nord în alergare, în 351 de zile

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează