SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL ITALIEI - SAN VIGILIO DI MAREBBE - PLAN DE CORONES, 12.85KM

Pellizotti cîştigă o etapă istorică

Articol de - Publicat luni, 26 mai 2008 00:00

Liderul de la Liquigas, Franco Pellizotti, a cîştigat proba de contratimp de pe Plan de Corones şi a urcat două locuri în ierarhia generală. Alberto Contador rămîne în roz.

Etapa a 16-a din Turul Italiei a propus o "excursie" pe celebrul Plan de Corones, un contratimp individual care a pus capac Dolomiţilor şi a zdruncinat din temelii ierarhia generală. După două zile în care Sella a mestecat pe nerăsuflate orice căţărare ce i-a ieşit în cale, Turul Italiei a evidenţiat un traseu despre care Angelo Zomegnan mărturisea: "Este o privelişte pe care nu o vezi nicăieri în lume. Nicăieri nu vei vedea ciclism ca aici". Cei 12.85km spre Kronplatz au marcat puncte ale ascensiunii ce atingeau uneori şi 24%, cu o medie de "doar" 8.4%, totul fiind condimentat de lipsa asfaltului!

Lupta s-a dat între marii favoriţii ai plutonului. Emanuele Sella (CSF Navigare) a vrut să obţină tripla perfectă şi a abordat ca un om posedat pantele de pe Plan de Corones. Italianul a trecut primul prin dreptul singurului punct de control al cursei, la kilometrul 7.6, după care a forţat pentru linia de sosire. În ciuda travaliului depus pe pămîntul alunecos din ultimii kilometri, Sella s-a văzut detronat de Franco Pellizotti, care a trecut desfigurat linia de sosire cu 6 secunde mai devreme de omul născut în Vicenza.

Alberto Contador (Astana) a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca să îşi apere tricoul roz. Rutierul lui Johan Bruyneel s-a prins cu unghiile de pantele dure şi a furat un liniştitor loc doi la punctul intermediar. După un final în care şi-a mai pierdut din entuziasm, spaniolul a contorizat un relaxant loc patru, la 12 secunde de învingătorul de etapă. Pe trei s-a odihnit veteranul Gilberto Simoni ( Serramenti Diquigiovanni), în timp ce Danilo Di Luca (LPR) a venit pe locul nouă, la un minut şi 45 de secunde în spatele lui Pellizotti. Riccò ( Saunier Duval) îşi gestionează bine forţele şi pierde doar opt secunde în raport cu tricoul roz, în timp ce Menchov (Rabobank) se mulţumeşte cu un biet loc zece.

Liquigas se bucură de a patra victorie de etapă din Turul Italiei, după ce Bennati a reputat trei succese la sprint. "Am dat tot ce am putut pe ultima porţiune a traseului", a declarat Pellizotti la final. "Am fost dezamăgit de cum m-am comportat ieri şi am vrut să mă revanşez", a adăugat italianul de 30 de ani.

Etapa de mîine va readuce în lumina reflectoarelor sprinterii plutonului. Vor fi parcurşi 146 de kilometri între Sondrio şi Locarno, pe un traseu cu o singură căţărare nerepertoriată. Vremea neprielnică ar putea favoriza evadările.

Clasamentul etapei:
1 Franco Pellizotti (Liquigas) 40.26 (19.142 km/h)
2 Emanuele Sella (CSF Navigare) 40.32
3 Gilberto Simoni (Serramenti Diquigiovanni) 40.43
4 Alberto Contador Velasco (Astana) 40.48
5 Riccardo Riccò (Saunier Duval) 40.56
6 José Rujano Guillen (Caisse d'Epargne) 41.15
7 Marzio Bruseghin (Lampre) 41.30
8 Domenico Pozzovivo (CSF Navigare) 42.09
9 Danilo Di Luca (LPR) 42.11
10 Denis Menchov (Rabobank) 42.15

Clasamentul general:
1 Alberto Contador Velasco (Astana)
2 Riccardo Riccò (Saunier Duval 0.41
3 Gilberto Simoni (Serramenti Diquigiovanni) 1.21
4 Marzio Bruseghin (Lampre) 2.00
5 Franco Pellizotti (Liquigas) 2.05
6 Danilo Di Luca (LPR)
7 Denis Menchov (Rabobank)
8 Jurgen Van Den Broeck (Silence - Lotto)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
 •  26 Mai 2008, 22:57

venga alberto !!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează