SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2015, ETAPA 20: MODANE VALFRÉJUS - ALPE D'HUEZ, 110,5KM

Primul după Merckx » Chris Froome a cîștigat Turul Franței și a bifat o nouă performanță incredibilă

Numele lui Thibaut Pinot va fi acordat unui viraj de pe Alpe d'Huez, foto: reuters +1   FOTO
Numele lui Thibaut Pinot va fi acordat unui viraj de pe Alpe d'Huez, foto: reuters

Articol de - Publicat sambata, 25 iulie 2015 18:21

Thibaut Pinot (FdJ) a devenit al patrulea ciclist francez din istorie care se impune pe Alpe d'Huez, după Bernard Hinault, Pierre Rolland și Christophe Riblon. Chris Froome cîștigă astăzi al doilea său Tur al Franței și duce acasă și tricoul de cel mai bun cățărător, devenind primul rutier cu această dublă după marele Eddy Merckx, în 1970!

A 20-a etapă din Turul Franței a condus plutonul pe un traseu scurt, de 110,5 kilometri, între Modane Valfréjus și legendara cățărare Alpe d'Huez. A fost ultima oportunitate pentru Nairo Quintana (Movistar) de a-l dezbraca de tricoul galben pe Chris Froome, rutierul de la Sky care a început ziua cu un avans de peste două minute și jumătate în clasamentul general. Alături de Alejandro Valverde, coechipierul său de la Movistar, Quintana a pornit artificiile devreme, pe prima cățărare de categorie specială, Col de la Croix de Fer, dar cei doi și-au văzut acțiunea rapid anihilată de oamenii de la Sky.

A fost momentul cînd s-a format o evadare de oameni din eșalonul secund, printre ei fiind și Thibaut Pinot, care a dus un atac solitar pînă pe linia de sosire. Este a doua victorie de etapă din cariera unui ciclist care este văzut drept viitorul Franței în sportul pe două roți. În vîrstă de 25 de ani, Pinot s-a folosit de încurajările miilor de fani prezenți pe cele 21 de serpetine celebre pentru a-și trece numele în istoria ciclismului.

Cea mai proastă zi a lui Froome

A fost un final de etapă pasionant. Chris Froome a confirmat faptul că nu se simte deloc bine în a treia săptămînă a unui Mare Tur și a clacat pe Alpe d'Huez, acolo unde Quintana s-a desprins cînd mai erau 10 borne pînă la linia de sosire. Prin desișul de fani de toate naționalitățile, columbianul în vîrstă de 25 de ani a încercat să se folosească de forma proastă pe care tricoul galben o arăta și să dea lovitura de grație.

Nu a fost suficient, în condițiile în care Froome i-a avut alături pe inepuizabilul Richie Porte, australianul care a dus o trenă infernală pînă în ultimii 3 kilometri, și pe olandezul Wouter Poels. Quintana a trecut al doilea linia de sosire, cu un avans de un minute și 20 de secunde față de Froome, insuficient pentru a face rocada mare în clasamentul general.

"Au fost multe lucruri care mi-au trecut prin minte pe ultima cățărare. Au fost momente cînd mă gîndeam că aș putea pierde totul, dar Richie și Wouter au făcut o treabă fantastică. Totul e ireal. Nu am reușit încă să conștientizez ceea ce se întîmplă", a explicat Froome după ce a trecut linia de sosire.

Duminică are loc sosirea la Paris, o etapă ceremonială pentru oamenii din clasamentul general și o ultimă bătălie pentru sprinteri.

În vîrstă de 30 de ani, Froome va bifa al doilea său tricou galben din carieră, după victoria din 2013, și va egala rutieri precum Bernard Thévenet, Laurent Fignon sau Fausto Coppi, dar și pe unul dintre marii săi rivali, Alberto Contador.

De remarcat că niciunul dintre rutierii care au terminat anul trecut pe podium nu se află pe podiumul din acest an, precum și prezența lui Valverde între primii 3 cicliști din Tur pentru prima oară în carieră. Alberto Contador nu reușește dubla Turul Italiei/Turul Franței, a doua sa tentativă terminîndu-se cu același rezultat ca-n 2011: primul în Giro, al cincilea în Tur.

Clasamentul etapei:

1 Thibaut Pinot (Fra) FDJ.fr 3:17:21  
2 Nairo Quintana (Col) Movistar  0:00:18  
3 Ryder Hesjedal (Can) Cannondale-Garmin 0:00:41
4 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 0:01:38  
5 Christopher Froome (MBr) Sky    
6 Pierre Rolland (Fra) Europcar 0:01:41  
7 Richie Porte (Aus) Sky 0:02:11  
8 Winner Anacona (Col) Movistar 0:02:32  
9 Wouter Poels (Old) Sky 0:02:50  
10 Ruben Plaza Molina (Spa) Lampre-Merida 

Clasamentul general:

1 Christopher Froome (MBr) Sky 81:58:33  
2 Nairo Quintana (Col) Movistar 0:01:12  
3 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 0:05:25  
4 Vincenzo Nibali (Ita) Astana  0:08:36  
5 Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 0:09:48  
6 Robert Gesink (Old) LottoNL-Jumbo 0:10:47  
7 Bauke Mollema (Old) Trek 0:15:14  
8 Mathias Frank (Elv) IAM 0:15:39  
9 Romain Bardet (Fra) AG2R 0:16:00  
10 Pierre Rolland (Fra) Europcar 0:17:30 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
papuravoda
papuravoda  •  26 Iulie 2015, 14:10

De fapt turul l-a ccastigat echipa Sky. Froome are doar meritul de a fi luat la inceput ceva avans apoi echipa l-a pastrat. Vina e si a celor de la Movistar care nu l-au prea lasat pe Quintana sa atace. Pentru ei se pare ca era mai important ca si Valverde sa fie sus.

mihrp
mihrp  •  26 Iulie 2015, 04:07

Cine a luat in *98 tricoul de cel mai bun catarator ? Nu tot Pantani, care a si castigat turul in acel an? Deci cum e Froome al doilea dupa Merckx?!!

botizann
botizann  •  25 Iulie 2015, 20:33

Froome de fapt a castigat turul la cazatura din etapa a 2-a ... Care l-a blocat pe Quintana ... In rest copumbianul a fost peste robotul ala dopat

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close