SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2018

Primul tricou galben DIN ISTORIE câștigător pe Alpe D'Huez! Geraint Thomas a făcut o cursă incredibilă pe cea mai tare cățărare din ciclism!

Tradițional, una dintre cele 21 de serpentine de pe Alpe D'Huez va primi numele câștigătorului de etapă, foto: reuters +2   FOTO
Tradițional, una dintre cele 21 de serpentine de pe Alpe D'Huez va primi numele câștigătorului de etapă, foto: reuters

Articol de - Publicat joi, 19 iulie 2018 18:54

În huiduielile zecilor de mii de fani de pe marginea șoselei, britanicul Geraint Thomas, tricou galben în Turul Franței, a câștigat cea mai importantă etapă din Alpi, pe Alpe D'Huez, după o nouă zi extraordinară pentru echipa Sky!

  • Thomas e primul britanic care se impune pe Alpe D'Huez și primul ciclist de la Tony Rominger încoace (1993), care se impune în două etape consecutive în Alpi;
  • În plus, britanicul în vârstă de 32 de ani a devenit primul rutier din istorie care se impune în tricoul galben pe Alpe D'Huez!
  • Vincenzo Nibali a căzut cu 3 km înainte de final, dar a reușit să limiteze ecartul față de grupul fruntaș, format din Froome, Geraint Thomas, Landa, Bardet și Dumoulin;
  • Pierzătorii etapei sunt Nairo Quintana, Alejandro Valverde, Dan Martin sau Jakob Fuglsang, care nu au făcut față ritmul extraordinar ținut de Sky.

"Atacați de la distanță!", "Dislocați trena Sky", "Infiltrați oameni în evadare!". Zeci de sfaturi exasperate au inundat internetul după primele două etape din Alpi, unele în care Chris Froome, Geraint Thomas și o echipă Sky întoarsă cu cheia au sugrumat orice opoziție.

Într-o etapă a 12-a clasică pentru Turul Franței, de 175,5 km, cu "specialele" Col de la Madeleine și Col de la Croix de Fer pe post de aperitive înainte de sosirea pe "cea mai tare cățărare din ciclism", Alpe D'Huez, adversarii echipei Sky au încercat totul. Alejandro Valverde ( Movistar) și Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) au atacat cu 85km înainte de final, iar olandezul a acumulat timp suficient cât să fie tricou galben virtual, în timp ce Movistarul lui Landa și Quintana a încercat să fisureze trenă grupului favoriților. Nimic nu a avut consecințe serioase.

dicksejw4aaw j3 670

Bernal nimicește tot

Egan Bernal, Jonathan Castroviejo și Michal Kwiatkowski, asasinii impasibili ai lui Froome și Geraint Thomas, au măcinat grupul principal și și-au dus liderii până la poalele lui Alpe D'Huez, monstruosul "munte olandez", cu 21 de serpentine legendare. Au topit avantajul de 4 minute al lui Kruijswijk, rămas singur în față, după care au scuturat puternic favoriții. Dan Martin a căzut copt, la fel și Fuglsang.

Apoi au venit atacurile. Primul a fost Nibali, dar a fost reînghițit după 500 de metri. Pe urmă Nairo Quintana, Mikel Landa și Romain Bardet, singurul care s-a menținut pentru două borne în frunte. Sky s-a comportat ca monstrul din ultimul nivel de joc video, în care toată lumea descarcă toate încărcătoarele, dar nu moare! Columbianul Egan Bernal, câștigător de Turul Sibiului 2017, i-a tras pe toți înapoi și victima majoră a fost Nairo Quintana, care a dispărut imediat din grupul favoriților!

Cu 4,5 kilometri înainte de final, Bernal s-a dat la o parte și a izbucnit Chris Froome, care a pornit morișca, secondat imediat de Romain Bardet! În îmbulzeala generală, Vincenzo Nibali s-a izbit într-o motocicletă de poliție și s-a prăbușit, iar hărțuiala a continuat pentru ultimele 3 borne avându-i ca protagoniști doar pe Froome, Geraint Thomas, Landa, Bardet și Dumoulin!

Bardet și Dumoulin au încercat din nou, dar fără sorți de izbândă, iar Geraint Thomas s-a impus la sprint pentru a doua etapă consecutivă, "furând" alte 10 secunde de bonificație!

Clasamentul etapei:

1 Geraint Thomas (MBr) Sky 5:18:37
2 Tom Dumoulin (Ola) Sunweb 0:00:02
3 Romain Bardet (Fra) AG2R  0:00:03
4 Chris Froome (MBr) Sky 0:00:03
5 Mikel Landa (Spa) Movistar 0:00:07
6 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 0:00:13
7 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:00:13
8 Jakob Fuglsang (Den) Astana 0:00:42
9 Nairo Quintana (Col) Movistar  0:00:47
10 Steven Kruijswijk (Ola) LottoNL-Jumbo 0:00:53

Clasamentul general:

1 Geraint Thomas (MBr) Sky 49:24:43
2 Chris Froome (MBr) Sky 0:01:39
3 Tom Dumoulin (Ola) Sunweb 0:01:50
4 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:02:37
5 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 0:02:46
6 Romain Bardet (Fra) AG2R 0:03:07
7 Mikel Landa (Spa) Movistar 0:03:13
8 Steven Kruijswijk (Ola) LottoNL-Jumbo 0:03:43
9 Nairo Quintana (Col) Movistar 0:04:13

 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
ucv1948
ucv1948  •  19 Iulie 2018, 20:25
Postat de Paul Ghiata pe 19 Iulie 2018, 20:08

Nibali a fost lovit de o motocicleta a gendarmerie, interesati-va bine inainte sa spuneti tampenii. Daca nu era lovit si trantit jos de imbecilii aia castiga cu avans etapa si era el acum tricou galben. mitica docan: articol de doi lei , nota 4, esti repetent. Trebuie sa te uiti atent la fenomen ca sa il intelegi si dupa aia sa scrii articole profesioniste.

Nu cred ca Mitica intelege ceva din acest sport .... Scrie si el , ce sa faca ..

1669806389923066
Paul Ghiata  •  19 Iulie 2018, 20:08

Nibali a fost lovit de o motocicleta a gendarmerie, interesati-va bine inainte sa spuneti tampenii. Daca nu era lovit si trantit jos de imbecilii aia castiga cu avans etapa si era el acum tricou galben. mitica docan: articol de doi lei , nota 4, esti repetent. Trebuie sa te uiti atent la fenomen ca sa il intelegi si dupa aia sa scrii articole profesioniste.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează