SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2018

Și-au dărâmat rivalii! Geraint Thomas și Chris Froome au confiscat primele două poziții din Turul Franței!

Geraint Thomas, foto: reuters +1   FOTO
Geraint Thomas, foto: reuters

Articol de - Publicat miercuri, 18 iulie 2018 18:52

Liderii celor de la Sky, britanicii Chris Froome și Geraint Thomas, au turtit orice opoziție în a doua etapă din Alpi, cu Thomas din dubla postură de câștigător de etapă și lider în clasament general! 

Prima etapă cu finiș în ascensiune din acest Tur al Franței a fost animată de o evadare numeroasă, care a confiscat pozițiile fruntașe prin cățărători de calibru, precum Warren Barguil, Daniel Navarro, Damiano Caruso sau Mikel Nieve.

Au fost doar 108,5 kilometri între Albertville și cățărarea dinspre stația de schi La Rosière, însă cicliștii au fost nevoiți să încalece două cățărări de categorie specială pe traseu și să înfrunte o căldură sufocantă, tipică pentru sud-estul Franței.

Spaniolul Alejandro Valverde și-a pierdut răbdarea la mijlocul etapei, a atacat pe Col du Pre, cu 60 de kilometri înainte de sosire, s-a alăturat unui coechipier rămas să-l ajute din evadare și a acumulat un avans de două minute față de trena celor de la Sky, care au rămas impasibili față de acțiunea veteranului de la Movistar.

Lui Valverde i s-a alăturat un alt favorit după 20 de borne, olandezul Tom Dumoulin, care a reușit să înșele și el vigilența gardienilor lui Froome și Thomas pe ultima coborâre a zilei.

Cei doi au rulat împreună până când Valverde și-a arătat cei 38 de ani, s-a prelins pe șosea și a fost lăsat în urmă chiar și de grupul Froome, iar Dumoulin a continuat singur ascensiunea spre La Rosière. Încetul cu încetul, ca un instrument de tortură mecanizat, grupul celor de la Sky a capturat rutier după rutier, scuturându-se în același timp de balastul reprezentat de pseudo-favoriți precum Ilknur Zakarin sau Adam Yates.

Geraint Thomas, Chris Froome, un-doi pentru clasamentul general

Apoi, cu 5 kilometri înainte de final, Geraint Thomas, liderul de rezervă al celor de la Sky, a dat primul asalt regal al Turului, s-a desprins cu o ușurință incredibilă de grupul favoriților, inclusiv de Froome și a plecat în urmărirea lui Tom Dumoulin, aflat la doar 30 de secunde în față. Thomas, 32 de ani, a menținut strocul, l-a prins pe olandez, a trecut de el, după care l-a lăsat în praf și pe Mikel Nieve, ultimul evadat al zilei, și a câștigat prima lui etapă de fond în Turul Franței!

În spate, rând pe rând, Mikel Landa sau Jakob Fuglsang au pierdut contactul, grupul favoriților limitându-se la nume precum Quintana, Froome, Nibali sau Romain Bardet. Froome a simțit nevoia să își urmărească co-liderul de la Sky, așa că a plecat de lângă aceștia, într-o acțiune în care a fost secondat de Dan Martin și a trecut linia de sosire la 20 de secunde de Geraint Thomas, pescuindu-l pe traseu și pe Tom Dumoulin.

Părăsiți de Froome, Nibali și Quintana s-au invitat la trena de urmărire, dar singurul care a pus osul la muncă a fost Bardet, ceea ce a făcut ca ecartul pe șosea să fie de 59 de secunde față de Geraint Thomas! Clasamentul general s-a reconfigurat serios, cu Geraint Thomas în tricou galben, restul rutierilor fiind peste granița de un minut!

Mâine urmează una dintre cele mai impresionante curse din această ediție, 175,5 kilometri între Bourg-Saint-Maurice Les Arc și cățărarea legendară Alpe d'Huez!

Clasamentul etapei:

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 3:29:36
2 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:00:20
3 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:00:20
4 Damiano Caruso (Ita) BMC Racing Team 0:00:22
5 Mikel Nieve (Spa) Mitchelton-Scott 0:00:22
6 Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates 0:00:27
7 Jesus Herrada (Spa) Cofidis, Solutions Credits 0:00:57
8 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:59
9 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:00:59
10 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:00:59

Clasamentul general:

1 Geraint Thomas (GBr) Team Sky 44:06:16
2 Chris Froome (GBr) Team Sky 0:01:25
3 Tom Dumoulin (Ned) Team Sunweb 0:01:44
4 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:02:14
5 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo 0:02:23
6 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 0:02:40
7 Mikel Landa (Spa) Movistar Team 0:02:56
8 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:02:58
9 Nairo Quintana (Col) Movistar Team 0:03:16
10 Daniel Martin (Irl) UAE Team Emirates 0:03:16

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
lionforever
lionforever  •  19 Iulie 2018, 12:41

Aceiași poveste de ani de zile , vin ăștia de la sky cu 8 oameni care rezistă pe orice catarare la orice trenă. E strigător la cer oare sunt roboți? Colac peste pupăză mai au și relații care ii scapă de orice acuzație chiar dacă e dovedită clar.

1129847807045135
Cristi Oprea  •  18 Iulie 2018, 23:09

cand probabil evenimentul planetar e TURUL FRANTEI, IN ETAPA REGINA DIN PRIMELE 10-12 ZILE, GAZETA SCRIE LA JUMATATEA EDITIEI, IAR PROSPORTUL, DELOC !!!!! CONTINUATI SA NUMARATI CORNERE !!!!!!!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close