SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2017

TURUL FRANȚEI. Geraint Thomas, primul tricou galben! Alejandro Valverde s-a făcut bucăți, iar Chris Froome a luat peste 1/2 minut față de rivali

Geraint Thomas (Sky) Foto: Guliver/GettyImages +5   FOTO
Geraint Thomas (Sky) Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 01 iulie 2017 20:02

Britanicul Geraint Thomas (Sky), 31 de ani, a câștigat prima etapă din Turul Franței 2017, după ce s-a impus în contratimpul individual disputat în Germania, la Dusseldorf. Marele favorit, Chris Froome, a pus timp față de restul rutierilor puternici. 

Turul Franței în Germania

Dragostea Germaniei pentru ciclism e ca un duș scoțian. Pentru o națiune care nu crede în lacrimi, în care trișorii pe două roți sunt luați de o aripă și aruncați imediat în afara cetății, Turul Franței a reprezentat atât un prilej de adorație, cât și unul de dispreț public.

Jan Ullrich a supraviețuit epurărilor tardive ce au privit perioada Lance Armstrong și a rămas singurul câștigător german la Paris, însă nu a fost invitat la startul celui de-al 101-lea Tur, astăzi, în Dusseldorf, primul pe pământ german după 3 decenii, de la un 1987 când plutonul decola dintr-un Berlin de Vest despărțit de zidul rușinos al Războiului Rece.

"Marea Întoarcere" a ciclismului în patria lui Bach, în epoca binecuvântată a democrației, a însemnat a treia transmisie a Turului de către nemți, după 6 ani de pauză, și o sărbătoare croită pentru o performanță patriotică. Cu Tony Martin (Katusha-Alpecin), Marcel Kittel (QuickStep-Floors) și Andre Greipel (Lotto-Soudal) în pole-position pentru tricoul galben în primele etape, entuziasmul a fost imens, cu zeci de mii de fani pe marginea șoselei, înfruntând ploaia măruntă și temperaturile scăzute. 

Sky și-a predat lecția. Valverde OUT

Au fost 14 kilometri plați ca în palmă, printr-un Dusseldorf cu multe curbe periculoase, pe un asfalt umed care a cerut (și a primit) sânge. O victimă majoră a fost spaniolul Alejandro Valverde (Movistar), care a alunecat și s-a izbit violent de barierele de protecție postate pe marginea șoselei, după care a fost forțat să abandoneze Turul. 

14989263083559

Tony Martin, marea speranță a localnicilor și cvadruplu campion mondial de contratimp, s-a zbătut inutil. În ciuda faptului că a întors ca de obicei o placă monstruoasă, neamțul în vârstă de 32 de ani s-a resemnat la categoria "și alții", în spatele unei echipe Sky care a confiscat vârful podiumului de etapă. În aceeași situație a fost și Richie Porte (BMC), unul dintre marii favoriți la tricoul galben, care a ieșit din top 40 al etapei, pierzând 47 de secunde față de Thomas!

Echipa britanică Sky s-a asigurat că are cărțile necesare să șantajeze plutonul în toată prima săptămână, grație unei evoluții solide a lui Geraint Thomas, britanicul în vârstă de 31 de ani care a rulat agresiv și și-a adjudecat tricoul galben. La prima victorie din carieră în Marea Buclă, Thomas a fost foarte emoționat la final, când a conștientizat că este al șaptelea britanic care va îmbrăca tricoul galben în istoria Turului, având oportunitatea să îl afișeze în etapa plată de mâine, dintre Dusseldorf și Liege. 

Cu 4 rutieri în top 10, unde niciunul dintre favoriți nu a călcat, Sky s-a asigurat că evoluția îi corespunde pretențiilor. Chris Froome a câștigat peste o jumătate de minut față de Nairo Quintana (+36) / Fabio Aru (+40) Alberto Contador (+41) /Richie Porte (+35), trăgând primul marker de performanță pe șosea. Un semnal că "bestia" în negru de la Sky nu are de gând să slăbească strânsoarea. 

 Clasamentul etapei & general

1. G. Thomas (SKY) 16'04"
2. S. Kueng (BMC) +00'05"
3. V. Kiryienka (SKY) +00'07"
4. T. Martin (KAT) +00'08"
5. M. Trentin (QST) +00'10"
6. C. Froome (SKY) +00'12"
7. M. Kwiatkowski (SKY) +00'15"
8. J. Van Emden (TLJ) +00'15"
9. E. Boasson Hagen (DDD) +00'16"
10. M. Kittel (QST) +00'16"

 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close