SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2016

VIDEO Inimaginabil! Chris Froome și Peter Sagan rescriu legile ciclismului! Sprint "absurd" în etapa a 11-a din Turul Franței

Peter Sagan, în verde, câștigă etapa în fața lui Chris Froome, în galben, foto: reuters
Peter Sagan, în verde, câștigă etapa în fața lui Chris Froome, în galben, foto: reuters

Articol de - Publicat miercuri, 13 iulie 2016 18:17

T̶r̶i̶c̶o̶u̶l̶ ̶g̶a̶l̶b̶e̶n̶ ̶n̶u̶ ̶a̶t̶a̶c̶ă̶ ̶n̶i̶c̶i̶o̶d̶a̶t̶ă̶ ̶î̶n̶t̶r̶-̶o̶ ̶e̶t̶a̶p̶ă̶ ̶d̶e̶ ̶s̶p̶r̶i̶n̶t̶.̶ ̶

T̶r̶i̶c̶o̶u̶l̶ ̶g̶a̶l̶b̶e̶n̶ ̶n̶u̶-̶ș̶i̶ ̶i̶r̶o̶s̶e̶ș̶t̶e̶ ̶e̶n̶e̶r̶g̶i̶a̶.̶ ̶

T̶r̶i̶c̶o̶u̶l̶ ̶g̶a̶l̶b̶e̶n̶ ̶f̶a̶c̶e̶ ̶d̶i̶f̶e̶r̶e̶n̶ț̶a̶ ̶p̶e̶ ̶m̶u̶n̶t̶e̶ ̶ș̶i̶ ̶l̶a̶ ̶c̶o̶n̶t̶r̶a̶t̶i̶m̶p̶.̶ ̶

"În acest Tur, ne-am propus să fim imprevizibili", spunea Dave Brailsford după ce Froome părea că s-a hazardat când a atacat pe o coborâre, cu câteva zile în urmă. Abia acum înțelegem cu adevărat fraza-avertisment a directorului de la Sky. Nimeni nu și-ar fi imaginat atunci ce urmează.

Legile fundamentale ale ciclismului au fost șterse cu buretele într-o nouă zi nebună, a 11-a din acest Tur al Franței.

Erau 162 de kilometri care nu anunțau nimic, în care echipele de sprint aveau rolul să escorteze plutonul până în apropierea matahalei Mont Ventoux, însă lucrurile au luat-o razna complet datorită vântului puternic din Provence. 

În primul rând, cu 60 de kilometri înainte de final, orice evadare a fost surprimată. Apoi, vântul din lateral, din spate și pieziș a lungit plutonul, iar Sky și Tinkoff au simțit mirosul de sânge și au urcat să conducă ostilitățile.

Rând pe rând, fețele unor cicliști precum Geraint Thomas, Ian Stannard sau Peter Sagan s-au succedat la trenă, de parcă Dumnezeu zapa formula câștigătoare.  

Haosul s-a dezlănțuit cu 12 borne înainte de final, când echipele sprinterilor încă nu păreau convinse să înhațe frâiele grupului principal, iar polonezul Maciej Bodnar și slovacul Peter Sagan, ambii de la Tinkoff, au forțat și au obținut desprinderea. 

Imediat în spate, în plină viteză spre Montpellier, Froome și coechipierul Geraint Thomas s-au alăturat vârtejului, pictând un tablou văzut odată pe deceniu, cu tricoul galben postat la trenă în fața tricoului verde, într-o etapă care nu spune nimic!

A fost o mișcare a la Cancellara, dar cu tușe de Stephen King, fiindcă a semănat groaza într-un grup urmăritor în care Nairo Quintana era abandonat de coechipierii de la Movistar!

Cei patru au conlucrat perfect pentru a-și menține ecartul ce a ajuns uneori și la 20 de secunde. Peter Sagan a luat a doua victorie din acest Tur cu un sprint facil, Froome a venit pe doi, înhățând cele 6 secunde de bonificație, adăugate altor șase, cât i-a costat pe urmăritori.

Britanicul a rămas în tricoul galben, desigur, și-a mărit ecartul, dar, mai important de atât, a arătat cât de mult și-a îmbogățit arsenalul tactic. Dacă în anii trecuți era surprins de imaginația efervescentă a lui Contador, această replică a lui Froome este complet diferită.

Acțiunea liderului de la Sky nu trădează doar imaginație, ci și putere. Cu o zi înainte de Mont Ventoux și cu două înainte de un contratimp esențial, Froome a simțit că are rezervele necesare să braveze.

Rezultatul? O etapă de colecție. Și un semnal mare de alarmă. 

Clasamentul etapei:

1 Peter Sagan (Svk) Tinkoff 3:26:23
2 Christopher Froome (GBr) Sky
3 Maciej Bodnar (Pol) Tinkoff 
4 Alexander Kristoff (Nor) Katusha 0:00:06
5 Christophe Laporte (Fra) Cofidis, Solutions Credits
6 Jasper Stuyven (Bel) Trek-Segafredo
7 Edvald Boasson Hagen (Nor) Dimension Data
8 André Greipel (Ger) Lotto Soudal
9 Sondre Holst Enger (Nor) IAM
10 Oliver Naesen (Bel) IAM

Clasamentul general:

1 Christopher Froome (GBr) Sky 52:34:37
2 Adam Yates (GBr) Orica-BikeExchange 0:00:28
3 Daniel Martin (Irl) Etixx - Quick-Step 0:00:31
4 Nairo Quintana (Col) Movistar 0:00:35
5 Bauke Mollema (Ned) Trek-Segafredo 0:00:56
6 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale
7 Sergio Henao (Col) Sky
8 Alejandro Valverde (Spa) Movistar 0:01:13
9 Tejay Van Garderen (USA) BMC 
10 Roman Kreuziger (Cze) Tinkoff 0:01:28

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
zidane92
zidane92  •  14 Iulie 2016, 10:18

Froome mi-a castigat respectul anul asta, faptul ca a atacat in 2 etape cand nu se astepta nimeni : in varful catararii, inainte de un final in coborare pentru 13sec, si pe plat pentru 11sec sau ceva de genul asta si a doborat steorotipiile care omoara ciclismul ca turul se castiga doar pe munti , il respect si chiar vreau sa castige, e ca alberto contador in zilele bune cand ataca surprinzator in giro sau le tour ! Mai bine el decat poneiul de quintana aka grecia ciclismului!

andyschleck
andyschleck  •  14 Iulie 2016, 01:35

a mai fost unul curat ca lacrima in rol de superman :))) Lance Armstrong il chema :))

vladutz13
vladutz13  •  14 Iulie 2016, 01:24
Postat de Costel Tudor pe 13 Iulie 2016, 22:02

Comportamentul lui Froome e mai mult decât suspect .Se aseamănă f.mult cu fostul ciclist norvegian Rasmusen ( parca asa se numea ) care la fel a câștigat o etapa de munte de o maniera uluitoare. Mai știți ceva de el dupa acea etapa ? Părerea mea este ca sfârșitul lui Froome nu este departe !

Exact la el ma gandisem si eu.... si cum adica ce s-a intamplat cu el? L-au prins dopat, l-au suspendat si asta a fost... cred ca si-a terminat cariera, avea deja o varsta...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează