SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MARELE PREMIU AL STATULUI MONACO

Dansând în ploaie » Hamilton a avut o strategie inspirată în Monaco și a bifat prima sa victorie în acest sezon

Lewis Hamilton își răsplătește mașina pentru o cursă bună // FOTO Reuters
Lewis Hamilton își răsplătește mașina pentru o cursă bună // FOTO Reuters

Articol de - Publicat luni, 30 mai 2016 00:00

Lewis Hamilton a obținut prima sa victorie în acest sezon, abordând o strategie inspirată, cu o singură oprire la boxe.

A fost nevoie de șase Grand Prix-uri pentru ca Lewis Hamilton să obțină prima sa victorie în acest sezon pe circuitul stradal monegasc udat de ploaie la început și uscat în partea a doua a cursei.

De altfel, din cauza precipitațiilor, startul s-a dat cu mașina de Safety Car în frunte, iar lucrurile păreau în regulă pentru Daniel Ricciardo (Red Bull), plecat din pole-position și fără teama unui start furibund din partea unui Rosberg sau Hamilton, următorii clasați după calificări. Ba chiar a pus și 10 secunde între el și următorul, germanul Rosberg.

Numai că australianului nici prin cap nu-i trecea atunci ce strategie urma să aplice Lewis Hamilton, cu o singură oprire la boxe. Britanicul s-a descurcat de minune și cu pneurile Pirelli de ploaie, obținând timpi competitivi.

În turul 17, Rosberg a avut ceva probleme cu monopostul și, de această dată, nu a mai stat în calea lui Hamilton, iar britanicul a trecut fără emoții pe poziția secundă.

Ricciardo, surprins de strategia britanicului

Până în turul 32, pilotul lui Mercedes a mers pe gumele pentru asfalt ud și nici n-a mai fost nevoie să se agite pentru a-l depăși pe Ricciardo pentru că australianul contabilizase deja două intrări la boxe, cu una mai mult decât Hamilton.

Au fost ceva probleme și la schimburi de pneuri în cazul celor de la Red Bull, mecanicii fiind luați pe nepregătite pentru că în ultima clipă, șefii au ordonat alt tip de cauciucuri.

Ricciardo a tras cât a putut când a realizat că Hamilton n-are de gând să mai treacă pe la boxe. S-a apropiat o singură dată ameninţător de Hamilton, care la un moment dat a tăiat şicana imediat după tunel, blocând calea pilotului Red Bull, fără însă să fie penalizat în vreun fel de comisarii de cursă.

Surpriza Perez

Mexicanul Sergio Perez a terminat pe un surprinzător loc trei, reușind totodată să se descurce în fața lui Sebastian Vettel, singurul pilot Ferrari care a terminat cursa la Monte Carlo. Kimi Raikkonen a abandonat după ce a lovit glisierele de protecție.

Aceeași soartă a avut-o și Max Verstappen (Red Bull), puștiul-minune câștigător la Barcelona acum două săptămâni, care a lovit mașina de parapet.

N-au fost doar cei doi, rusul Kvyat ( Toro Rosso) și cei doi piloți Renault, Magnussen și Palmer, au derapat cu monoposturile direct în mantinele.

Fernando Alonso a prins un loc 5, semn că update-ul la motorul Honda a fost reușit, iar brazilianul Felipe Nasr va trebui să dea socoteală șefilor săi de la Sauber pentru că a nesocotit ordinele acestora să-i lase cale liberă coechipierului Marcus Ericsson. Mai mult decât atât, cei doi s-au acroșat, abandonând.

2este cifra victoriilor obținute de Lewis Hamilton la Monte Carlo, prima datând din 2008

24 de puncteeste acum diferența dintre Rosberg (cu patru victorii consecutive în 2016) și Hamilton, cu un singur succes

Cursă

1. Hamilton 1:59:29.133s
2. Ricciardo +7.252s
3. Perez +13.825s
4. Vettel +15.846s
5. Alonso +85.076s
6. Hulkenberg +92.999s
7. Rosberg +93.290s
8. Sainz  + 1 tur
9. Button  + 1 tur
10. Massa + 1 tur
11. Bottas + 1 tur
12. Gutierrez + 1 tur
13. Grosjean + 2 tururi
14. Wehrlein + 2 tururi
15. Haryanto + 4 tururi

Abandonuri: Ericsson, Nasr, Verstappen, Magnussen, Kvyat, Raikkonen, Palmer

Clasament General Echipe

1. Mercedes 188p
2. Ferrari 121p
3. Red Bull 112p
4. Williams  66p
5. Force India 37p
6. Toro Rosso 30p
7. McLaren 24p
8. Haas 22p
9. Renault 6p

clasament piloti

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează