SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MARELE PREMIU AL AUSTRALIEI

Ferrari și-a făcut monopost! Mercedes are din nou concurență: Vettel s-a impus în Australia

Sebastian Vettel, suveran pe circuitul din Australia, gonind spre victorie // FOTO Guliver/GettyImages
Sebastian Vettel, suveran pe circuitul din Australia, gonind spre victorie // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 27 martie 2017 00:00

Sebastian Vettel a adus prima victorie a scuderiei italiene după o pauză de un an și jumătate. Ultimul succes pentru Ferrari se înregistra în 2015, cu același pilot german, în Singapore.

În ultimele trei sezoane, de când a fost introdus motorul turbo de 1.6 litri, Formula 1 a fost dominată clar de Mercedes. Ferrari a câștigat în toată această perioadă doar trei curse, toate obținute de Vettel.

Red Bull a strâns mai multe victorii, cinci la număr, patru în dreptul lui Ricciardo și una pentru Verstappen. În rest, a fost Mercedes de fiecare dată, adică 51 de succese din 59 posibile!

Monopostul celor de la Ferrari, cu doi foști campioni mondial în cockpit, Vettel și Raikkonen, nu reușea să țină pasul, mașina germanilor fiind mult mai rapidă.

Primele semne că diferențele dintre echipele de top s-au micșorat s-au văzut în testele de la începutul anului, în care mașina Ferrari a obținut cei mai buni timpi, iar cei de la Mercedes au tras semnalul de alarmă: "Va fi extrem de greu pentru noi în acest sezon, monopostul italienilor este acum extrem de fiabil!"

Strategia lui Vettel mai bună decât cea a lui Hamilton
Marele Premiu al Australiei a început cu un Lewis Hamilton furibund. Britanicul, plecat din pole-position, și-a apărat poziția.

La fel și Vettel, care și-a păstrat locul secund. Nu s-a întâmplat nimic notabil la vârf pînă în turul 18, atunci când britanicul a fost primul pilot de top care s-a dus la boxe pentru a-și schimba cauciucurile.

Vettel a rămas pe pistă, germanul gestionând mai bine pneurile supersoft. După trecerea pe cauciucurile Pirelli soft, germanul a revenit pe circuit pe prima poziție, având un avantaj de 6 secunde.

Este adevărat că a avut și un pic de șansă pentru că Hamilton a dat peste Verstappen în momentul reîntoarcerii în cursă, iar ca să treci de olandez este un pic cam greu.

Vettel și-a văzut de treabă, având în mâini un monopost pregătit perfect, iar partea a doua a cursei a fost una liniștită pentru german. Grija lui Hamilton a fost să-și păstreze poziția secundă, amenințată de coechipierul său, Valteri Bottas. Kimi Raikkonen a reușit un loc 4, în ciuda atacurilor lui Verstappen.

Ghinionul teribil al lui Ricciardo

A fost un weekend negru pentru Daniel Ricciardo. Australianul a avut chiar în fața conaționalilor săi un ghinion fantastic. Sâmbătă, în sesiunile de calificări, și-a lovit monopostul, motiv pentru care a obținut un modest loc 10 la grilă. Apoi a fost retrogradat pe poziția a 15-a pentru că a fost nevoit să-și schimbe cutia de viteze.

Înainte de cursă, a mai apărut o defecțiune la sistemul electric, astfel că a pornit din pitlane la două tururi după start. Iar cum ghinionul nu vine niciodată singur, la jumătatea cursei, australianul a rămas din nou fără cutia de viteze, fiind nevoit să abandoneze.

2este cifra succeselor obținute de Sebastian Vettel în Australia. Prima victorie la Melbourne a obținut-o cu Red Bull, în 2011, an în care devenea pentru a doua oară campion mondial

20.09.2015a fost ziua când, pe circuitul stradal Marina Bay din Singapore, Vettel aducea cea mai recentă victorie pentru Ferrari

Clasament Cursă:

1. Vettel 1:24:11.672s
2. Hamilton +9.975s
3. Bottas +11.250s
4. Räikkönen +22.393s
5. Verstappen +28.827s
6. Massa +83.386s
7. Perez +1 tur
8. Sainz +1 tur
9. Kvyat +1 tur
10. Ocon +1 tur

11. Hulkenberg +1 tur, 12. Giovinazzi +2 tururi, 13. Vandoorne  +2 tururi
Abandonuri: Alonso, Magnussen, Stroll, Ricciardo, Ericsson, Palmer, Grosjean

Clasament PILOȚI

1. Vettel 25
2. Hamilton 18
3. Bottas 15
4. Räikkönen 12
5. Verstappen 10
6. Massa 8
7. Perez 6
8. Sainz 4
9. Kvyat 2
10. Ocon 1

Clasament ECHIPE

1. Ferrari 37p
2. Mercedes 33p
3. Red Bull 10p
4. Williams 8p
5. Force India 7p
6. Toro Rosso 6p

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează