SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MARELE PREMIU AL QATARULUI

FIA va lua măsuri pentru protejarea piloțiilor de condițiile extreme » Căldura din Qatar a provocat probleme semnificative, inclusiv un abandon

Max Verstappen, triplul campion mondial Foto Imago
Max Verstappen, triplul campion mondial Foto Imago

Articol de - Publicat marti, 10 octombrie 2023 12:45 / Actualizat marti, 10 octombrie 2023 13:17

FIA, organismal diriguitor al Formulei 1, va lua măsuri pentru a-i proteja pe piloți de situații extreme, precum căldura teribilă suportată în timpul Marelui Premiu din Qatar

Piloții angrenați în acest sezon al F1 au trecut peste provocări diverse, însă ceea ce s-a întâmplat duminică, 8 octombrie, pe circuitul Lusail din Doha a întrecut unele limite ale suportabilității.

Câțiva dintre ei au fost la limita colapsului din cauza căldurii extrem de ridicate, sufocante, motiv pentru care au apărut episoade precum leșin, vomitat, deshidratare severă și, în cele din urmă, abandonul pilotului Williams Logan Sargeant, care s-a simțit atât de rău încât a abandonat.

Federația Internațională de Automobilism a notat într-o declarație oficială, citată de Reuters, că „am început o analiză a acestei situații din Qatar pentru a furniza recomandări pentru situații ulterioare în care se ivesc condiții meteo extreme”.

FIA discută cu măsurile cu Comisia Medicală

Ce pot include aceste măsuri? „Un ghid pentru competitori, cercetări pentru adoptarea unor modificări care să asigure o ventilare mai eficientă a cockpit-ului și recomandări pentru unele schimbări în calendar în vederea alinierii, între altele, la condiții climatice acceptabile”.

FIA a precizat și că aceste măsuri vor fi discutate la o întâlnire cu comisia medicală, care va avea loc la Paris.

În timpul cursei de noapte de pe circuitul Lusail temperatura pistei nu a coborât în niciun moment sub 36 de grade Celsius, iar în timpul zilei a depășit 40 de grade.

Federația Internațională de Automobilism a subliniat și că ediția viitoare a Marelui Premiu din Qatar va fi programată în luna decembrie. Atunci temperaturile ar trebui să fie mai scăzute, însă se adaugă că este preferabil „să luăm măsuri concrete pentru a evita repetarea unui asemenea scenariu”.

Chiar dacă este vorba despre sportivi de elită, nu înseamnă că trebuie să concureze în condiții care le pot pune în pericol siguranța sau sănătatea – comunicat FIA

Max Verstappen: „Cei afectați sunt oameni bine pregătiți fizic”

Max Verstappen și-a parafat în Qatar cel de-al treilea titlu de campion mondial, încă de sâmbătă, după cursa de sprint. El s-a impus clar duminică la Doha, precizând la final că „unii dintre cei afectați de căldură sunt oameni foarte bine pregătiți fizic, probabil chiar mai bine decât mine.

Toată ziua am simțit însă ca și cum am fi mers printr-o saună”, a conchis el.

Prima ediție a Marelui Premiu al Qatarului, din 2021, s-a desfășurat în noiembrie, iar anul trecut nu s-a ținut pentru că Doha a găzduit Cupa Mondială de fotabl.

24 de curse,un număr record, ar trebui să aibă sezonul viitor al Formulei 1

Calendarul F1 este stabilit de deținătorul drepturilor comerciale, apoi aprobat de FIA. De obicei, competițiile din zona Orientului Mijlociu, patru la număr acum, sunt programate la începutul și la finalul sezonului pentru a se evita lunile cele mai fierbinți.

De amintit însă că piloții au avut probleme cu căldura și la Singapore și Miami în 2023.

Citește și: 

5 episoade ȘOCANTE în Marele Premiu din Qatar » Ocon a vomitat în monopost, Stroll a LEȘINAT în timpul cursei + Alți 3 piloți duși la spital!
MP AL QATARULUI
5 episoade ȘOCANTE în Marele Premiu din Qatar » Ocon a vomitat în monopost, Stroll a LEȘINAT în timpul cursei + Alți 3 piloți duși la spital!
Max Verstappen, suprem și în Qatar, în week-end-ul în care a sărbătorit al treilea titlu la rând! Accident cu piloții Mercedes
MP AL QATARULUI
Max Verstappen, suprem și în Qatar, în week-end-ul în care a sărbătorit al treilea titlu la rând! Accident cu piloții Mercedes

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează