SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MARELE PREMIU DE LA MONZA

Marele Premiu de la Monza » Cursă nebună, câștigată de Pierre Gasly, după gafa lui Hamilton și abandonul lui Verstappen!

Pierre Gasly s-a impus la Monza. foto: Guliver/Getty Images +13   FOTO
Pierre Gasly s-a impus la Monza. foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat duminica, 06 septembrie 2020 18:08 / Actualizat duminica, 06 septembrie 2020 18:44

Francezul Pierre Gasly (24 de ani) a câștigat una dintre cele mai spectaculoase curse din Formula 1 din ultimii ani. S-a impus pe circuitul de la Monza, după o desfășurare dramatică pe tradiționalul circuit italian. Hamilton a încheiat abia pe 7, iar ambele monoposturi Ferrari au abandonat, la fel cum s-a întâmplat și cu Verstappen. 

Plecat din pole-position, campionul en-titre Lewis Hamilton și-a compromis șansele la victorie la jumătatea cursei, când, îndemnat de inginerul de cursă, a intrat neregulamentar la boxe. Gafa  l-a costat o penalizare de 10 secunde, care l-a dus pe Hamilton până pe ultimul loc. 

Totuși, ce s-a întâmplat până atunci? Ferrari, cu un rezultat dezastruos în calificări - cel mai slab după 36 ani la Monza - a abandonat cu ambele mașini. Vettel a rezistat doar șapte tururi pe circuit, nevoit să abandoneze din cauza unor probleme la frâne. În turul 25, Ferrari a rămas și fără Leclerc. Monegascul a scăpat mașina de sub control la peste 200 km/h, s-a izbit de un parapet, imediat după ieșirea din virajul „Parabolica”, iar cursa a fost întreruptă. Pilotul a scăpat din fericire fără leziuni. 

Anonimul Pierre Gasly, cursa carierei!

Imediat după ridicarea steagului roșu, clasamentul s-a dat complet peste cap. Hamilton și-a ispășit penalizarea și a ajuns în coada cursei. Eforturile britanicului i-au adus o clasare în puncte - mai exact, locul 7 - dar atenția cursei s-a mutat pe lupta de la vârf. Plecat în cursă de pe locul 10, francezul Pierre Gasly, pilotul lui AlphaTauri, a profitat de haosul de pe circuit, a preluat conducerea și n-a mai cedat șefia până la final, în ciuda asalturilor lui Carlos Sainz (McLaren).

Un moment de neuitat pentru francezul intrat în circuitul F1 în 2017, care obține prima victorie a carierei, după ce mai prinsese o dată podiumul. Bucuria a fost una pe măsură în boxa AlphaTauri, cu membrii echipei lui Gasly descătușați!

Marele Premiu de la Monza » Cursă nebună, câștigată de Pierre Gasly, după gafa lui Hamilton și abandonul lui Verstappen!
Pierre Gasly. foto: Guliver/Getty Images

126era cota acordată de casele de pariuri pentru o victorie a lui Gasly la Monza

FOTO. Imagini din Marele Premiu de la Monza

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images
+9 FOTO

Clasamentul final al cursei: 

Marele Premiu de la Monza » Cursă nebună, câștigată de Pierre Gasly, după gafa lui Hamilton și abandonul lui Verstappen!

FORMULA 1. Clasament general piloți: 

Marele Premiu de la Monza » Cursă nebună, câștigată de Pierre Gasly, după gafa lui Hamilton și abandonul lui Verstappen!

Desfășurarea liveTEXT a cursei:

Final la Monza! Francezul Pierre Gasly  rezistă atacurilor lui Sainz și, la 24 de ani, câștigă prima cursă din carieră! Sainz termină pe locul 2, Stroll încheie pe 3! Bucurie de nedescris în boxa Alpha Taury!

Turul 53/53: Un singur tur rămas la Monza, Sainz e la mai puțin de o secundă în spatele lui Gasly. Asistăm la un final de cursă de-a dreptul palpitant!

Turul 50/53: 3 tururi până la final. Gasly și Sainz luptă pentru primul loc. Ibericul e la o secundă și jumătate în spatele francezului. Hamilton a ajuns în zona punctelor, e pe locul 8 acum. 

Turul 44/53: Pierre Gasly, pilotul lui AlphaTauri, continuă să fie la conducerea cursei. E urmat de Sainz (McLaren) și Lance Stroll (Racing Point). Hamilton a ajuns pe locul 11 și e la un pas de granița punctelor. 

Turul 38/53: Clasamentul în acest moment: 1.Gasly, 2. Sainz, 3. Stroll, 4. Norris, 5. Bottas, 6. Ricciardo, 7. Raikkonen. Hamilton e pe locul 15 în prezent și luptă din răsputeri pentru a termina cursa în puncte. 

Turul 34/53: Carlos Sainz, pilotul lui Mercedes, recuperează pozițiile pierdute anterior. Îl depășește pe Raikkonen și urcă pe locul 2.

Turul 32/53: Abandon pentru Max Verstappen! Olandezul de la Red Bull e nevoit să abandoneze din cauza unor probleme tehnice la monopost.

Turul 28/53: S-a reluat cursa, iar Hamilton va trebui să ispășească o penalizare de 10 secunde prin dreptul liniei boxelor. Motivul? Înainte de accidentul lui Leclerc, Hamilton a intrat neregulamentar la boxe. În momentul de față, Hamilton este pe ultimul loc. Gasly e lider, urmat de Raikkonen și Giovinazzi!

Turul 27/53: Se fac eforturi mari pentru curățarea locului în care Leclerc s-a izbit de parapetul de protecție. Cursa ar trebui să se restarteze în aproximativ cinci minute. Clasamentul în acest moment: 1. Hamilton, 2. Stroll, 3. Gasly, 4. Raikkonen, 5. Giovinazzi, 6. Sainz, 7. Norris, 8. Bottas, 9. Latifi, 10. Ricciardo, 11. Verstappen

Turul 25/53: Accident violent pentru Charles Leclerc, celălalt pilot de la Ferrari. Monegascul pierde controlul mașinii după celebrul viraj Parabolica, iar cursa este întreruptă. Dezastru complet pentru Ferrari, chiar pe circuitul de la Monza, și steag roșu în cursă! Pilotul a ieșit pe picioare din monopost și în urma testelor medicale a reieșit faptul că nu a suferit vreo leziune. 

Marele Premiu de la Monza » Cursă nebună, câștigată de Pierre Gasly, după gafa lui Hamilton și abandonul lui Verstappen!

Turul 15/23: Valtteri Bottas de la Mercedes a ajuns pe locul 6, finlandezul continuând să aibă probleme după start. Norris și Sainz sunt pe locurile doi și trei, prefigurându-se o surpriză extrem de plăcută pentru McClaren.
Turul 7/53: Hamilton domină cu autoritate cursa, care tinde să devină una de coșmar pentru Ferrari. Sebastian Vettel e nevoit să abandoneze din cauza unor probleme la frâne.
Tur 1/53: A început cursa de la Monza. Hamilton pleacă perfect și își consolidează poziția de lider, însă Bottas, colegul său de la Mercedes, ratează startul și pierde poziții bune pe grila de start. Carlos Sainz, pilotul lui McLaren, est epe locul 2, urmat de britanicul Lando Norris (McLaren).

Pentru prima oară după 36 de ani, Ferrari nu a plecat la start cu nicio mașină în primele 10. Problemele constructorului italian au continuat și la Monza, Leclerc și Vettel având rezultate dezastruoase în calificări.

Grila de start: 

Marele Premiu de la Monza » Cursă nebună, câștigată de Pierre Gasly, după gafa lui Hamilton și abandonul lui Verstappen!

Niciunul dintre monoposturile Ferrari nu s-a clasat între primii 10 în calificări, acolo unde anul trecut Charles Leclerc se impunea plecând din pole position. Acum, monegascul s-a poziționat pe 13, iar Sebastian Vettel doar al 17-lea, eliminat după prima sesiune a calificărilor. Germanul a făcut un prim tur, apoi a ieșit din nou pe traseu în ultimele minute, ajungând să fie blocat într-un meleu de mașini în spatele lui Ocon, fără posibilitatea de a-și îmbunătăți timpul. 

FORMULA 1. „Nu a fost cel mai ușor” » Încă un pole pentru Lewis Hamilton, al șaselea din 8 curse

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
277708536361513
Cristi Sorin  •  06 Septembrie 2020, 22:45

La un moment rubricile de f1 de la gsp erau scrise de un bun cunoscator al fenmenului, Adrian Georgescu care mai comenta si la digi cursele de F1...

277708536361513
Cristi Sorin  •  06 Septembrie 2020, 21:55

ca e mai corect*

277708536361513
Cristi Sorin  •  06 Septembrie 2020, 21:54

Oricum nimeni nu s-a imbogatit pariind azi pe Gasly..Gasly era anonim daca ar fi debutat azi pentru prima oara in F1...Data viitoarte foloseste termenul de outsider ca mai corect i nici nu te critica lumea( pe bune dreptate)

Vezi toate comentariile (14)
Comentează