FORMULA 1  ·  MARELE PREMIU AL AUSTRIEI

FORMULA 1 // Max Verstappen s-a impus în Marele Premiu al Austriei: „Conduci dur sau stai acasă!”

FOTO: Guliver/GettyImages +3 FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de — Duminica, 30 Iunie

FORMULA 1 // Max Verstappen s-a impus pe circuitul Red Bull din Spielberg după un duel încins cu pole position-ul Charles Leclerc.

Pe cât de adormitoare a fost cursa de săptămâna trecută, din Franța, pe atât de palpitantă s-a dovedit cea din Austria, cu un vârf al suspansului concentrat în ultimele tururi.

Acolo unde Verstappen a avansat formidabil, ajungând să se bată roată la roată și aripă la aripă, literalmente, cu Charles Leclerc.

Monegascul a pornit din pole position – pentru a doua oară în acest sezon, după Bahrein - și a părut că poate controla cursa, cu atât mai mult cu cât olandezul a avut un start slab și a picat de la 2 pe 7 în primul tur.

Cei de la Red Bull au avut însă inspirația de a-l chema pe Max la boxe 10 tururi mai târziu decât trecuse pe acolo Leclerc.

De pe poziția a patra, Verstappen a început drumul nebunesc al recuperării pentru a câștiga cursa. Pe pneuri mai proaspete decât ale celor din fața lui, el a condus rapid și abil, până când s-a apropiat amenințător de Charles.

Manevra prin care l-a depășit pe acesta a adus un vuiet din partea tribunei care strălucea în portocaliu.

Numeroși suporteri olandezi au venit să-l susțină pe Verstappen, iar felul în care acesta și-a dirijat monopostul i-a făcut să nu regrete alegerea de a-și petrece duminica în căldura teribilă de la Spielberg.

Max a încercat să treacă de monegasc, dar nu a reușit din prima, la a doua tentativă, în penultimul tur, a reușit, însă cu o mișcare controversată, pe care stewarzii au anunțat foarte repede că o vor cerceta.

gettyimages 1159220001

„Condus dur sau stai acasă”

Olandezul a plonjat pe interior, nelăsându-i spațiu rivalului, care a alunecat în afara pistei. Așa și-a câștigat avantajul pe care nu l-a mai cedat până la final.

„E ori condus dur ori stai acasă. Iar dacă astfel de lucruri nu sunt permise în cursă, atunci trebuie să stăm acasă”, a declarat Verstappen, ușor înțepat, în interviul de după finiș.

„Cursa a fost bună, spre final am avut o degradare mai mare a pneurilor, așa că Max a revenit”, a explicat Leclerc.

Inițial, acesta a reacționat precaut în legătură cu incidentul. „Îi voi lăsa pe stewarzi să decidă. Eram pe exterior, ca în turul dinainte, când a fost perfect, mi-a lăsat spațiu cât o mașină – apoi însă nu a mai făcut-o, m-a împins în afară, așa că nu am avut șansa să revin. E păcat”.

Decizia a fost dezbătută mai bine de 3 ore, piloții au fost audiați, iar concluzia a fost că nu e necesară nicio penalizare. Rezultatul de pe pistă a fost validat după o așteptare plină de emoții, dubii și păreri exprimate peste tot.

Finlandezul a venit al treilea, iar britanicul a avut cea mai palidă apariție din 2019, zbătându-se pentru poziția a cincea. Peste două săptămâni, caravana se mută la Silverstone. Până atunci, multe lucruri de rumegat. 

Clasamentul etapei

 Fost campion cu Dinamo și cu Rapid, muncește pe un șantier din Londra. În România a divorțat și a pierdut toți banii

Libertatea

Comentarii (3)

1745flo  •  02 Iulie 2019, 02:01

Olandezul nu a spus nimic de condus dur, a spus doar "cui nu-i place sa alerge, sa stea acasa!" Ferrari deocamdata mai stau la coada pentru prima victorie, doar ca deja am trecut intr-a doua jumatate a anului!

viomarmi22  •  01 Iulie 2019, 11:36

Leclerc a fost slab la minte, atunci când a avut posibilitatea să se distanțeze, au fost și mai mult de 5 sec. față de Bottas nu a făcut-o, a mers la siguranță având aer curat în față ! Greșeala de a te considera învingător dinainte l-a costat pe monegasc, probabil a învățat ceva din pățania asta, pentru că nu cred că Ferrari era o mașină de bătut de către o mașină Honda având un motor mai slab cu vreo 20CP, Verstappen a scos untul din mașina lui, pe când Ferrari au mers la siguranță !!!

mihai_luchian  •  30 Iunie 2019, 22:26

În afară de faptul că este olandez, deci încearcă să înlocuiască o școală de piloți riguroasă cu tupeul caracteristic nației din care face parte, pot să spun că nu mă deranjează nimic la el, este o pată de culoare în circuit. Cred eu, deja mult mai titrat ca tac'su. Baftă în continuare!

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
15:00 Tenis

BRD Bucharest Open

Digi 2
20:00 Fotbal, Europa League

Craiova - Sabail

Digi 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Europa League

Milsami Orhei - FCSB

Protv
Program TV complet

Liga 1