SPORTURI  »  FORMULA 1  »  DECIZIE

Decizii contradictorii față de pilotul acuzat de rasism » Red Bull l-a dat afară, echipa din Formula 2 îi mai oferă o șansă: „Ce spune asta despre societatea noastră?”

Juri Vips // foto: Guliver/gettyimages
Juri Vips // foto: Guliver/gettyimages

Articol de GSP - Publicat miercuri, 29 iunie 2022 22:00 / Actualizat miercuri, 29 iunie 2022 22:59

Red Bull Racing i-a reziliat contractul estonianului Juri Vips (21 de ani), pilot de rezervă al echipei și membru al programului de juniori, după ce acesta a pronunțat o insultă rasială. Hitech GP, echipa de Formula 2 pentru care Vips a concurat în acest sezon, a luat o decizie diferită, preferând să-l păstreze cel puțin până la finalul sezonului.

Decizii contrastante cu privire la Juri Vips, pilotul estonian care a pronunțat insulta rasială „ni**a”, termen ofensator pentru persoanele de culoare, în timp ce se juca Call of Duty.

Dacă Red Bull Racing - echipa de Formula 1 pentru care activa ca pilot de rezervă și de simulator - a decis să-i rezilieze contractul, Hitech Grand Prix, constructorul pentru care Juri conduce în Formula 2, a luat o hotărâre diferită. 

Hitech îl păstrează pe Juri Vips cel puțin până la finalul sezonului, conform unui comunicat publicat astăzi, care conține declarații ale lui Oliver Oakes, șeful echipei. 

Scandal în Formula 1! Un triplu campion mondial, derapaj rasist la adresa lui Hamilton » Răspuns acid al britanicului: „Imaginați-vă ce se întâmpla dacă scriam asta!”
RASISM
Scandal în Formula 1! Un triplu campion mondial, derapaj rasist la adresa lui Hamilton » Răspuns acid al britanicului: „Imaginați-vă ce se întâmpla dacă scriam asta!”

Hitech GP nu-l dă afară pe Juri Vips

Am decis ca Juri să-și păstreze locul în Formula 2 la Hitech pentru restul sezonului. Este o decizie pe care am dezbătut-o serios. 

Faptul că-i permitem să încheie sezonul alături de Hitech este o oportunitate ca el să demonstreze ce fel de persoană este. Am spus clar, limbajul pe care l-a folosit este inacceptabil, dar am ales să-i ofer șansa să se revanșeze.

Hitech GP nu a tolerat niciodată rasismul sau acțiunile ofensatoare, indiferent de forma lor. Totuși, dacă trăim într-o societate unde nimeni nu poate face o greșeală, să se scuze onest și să aibă șansa de a se revanșa și de a învăța, ce spune asta despre societatea noastră?

Nicio scuză și niciun cuvânt nu sunt suficiente pentru a repara răul făcut. Dar prin faptul că-i permitem să concureze alături de Hitech îi oferim șansa de a demonstra că are remușcări sincere față de acțiunile sale. 

Trebuie să se agațe de fiecare oportunitate pentru a demonstra asta. Trebuie să facă schimbări de durată.

Deși asta poate că nu satisface pe toată lumea, consider că toți merităm o a doua șansă în viață, dar nu o a treia. Respectul de sine al lui Juri, reputația și cariera sa sunt în mâinile sale.

- Oliver Oakes, șeful Hitech GP

Oficialii din Formula 2 nu sunt de acord: „Decizie surprinzătoare”

Printr-un alt comunicat, șefii din Formula 2, competiția în care Hitech și Juri Vips concurează, și-au exprimat dezaprobarea față de decizia luată: 

„F2 ar dori să reafirme că utilizarea limbajului rasist sau discriminatoriu nu poate fi tolerată în niciun mediu. Decizia de astăzi a celor de la Hitech Grand Prix este surprinzătoare, diferită de cea pe care am fi luat-o noi

Vom monitoriza situația atent împreună cu ei, pentru a ne asigura că un asemenea comportament este abordat în mod corespunzător”.

Juri Vips ocupă locul 7 în clasamentul piloților din sezonul 2022 după 7 runde, cu 51 de puncte, 81 sub liderul Felipe Drugovich. 

El făcea parte din programul de juniori Red Bull din 2018. A condus monopostul Red Bull din Formula 1 luna trecută, în cadrul primei sesiuni de antrenamente libere de la Barcelona. Per total, Vips are două victorii și 10 podiumuri în Formula 2. 

La un pas să se retragă » Unul dintre cei mai îndrăgiți piloți din Formula 1, pus la pământ de concurența cu Lewis Hamilton: „Nu mai suportam, cursele erau chinuitoare!”

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
woody
woody  •  30 Iunie 2022, 10:45

*** "***..." ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

mattteo
mattteo  •  30 Iunie 2022, 09:08

In ce lume traim ;)))) Dat afara ca a zis un cuvant. Nici pe vremea lui Stalin nu erau asa.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close