SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MP AL CANADEI

VIDEO Dramatism în Marele Premiu de Formula 1 al Canadei » Sebastian Vettel a trecut primul linia de sosire, dar a pierdut cursa: „Pe unde naiba era să mă duc?”

Foto: Guliver/GettyImages
Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 09 iunie 2019 23:02

Sebastian Vettel de la Ferrari a condus pe întreaga durată a Marelui Premiu de Formula și a terminat cursa pe locul 1, dar câștigătorul oficial a fost desemnat Lewis Hamilton de la Mercedes, din cauza unui incident în turul 48. 

Ceea ce s-a întâmplat în turul 48 a schimbat dramatic soarta cursei de duminică seară. Plecat din pole position în premieră sezonul acesta, Sebastian Vettel avea victoria la orizont, sclipind, când mai era ceva mai mult de o treime din întrecere.

Sub presiunea pusă în permanență de Lewis Hamilton, germanul a pierdut controlul, a ieșit în decor, pe iarbă, apoi a tăiat direct înapoi pe pistă, aproape azvârlindu-l pe britanic în parapet. O eroare care l-a costat 5 secunde de penalizare. Și, în cele din urmă, victoria.

„Avem o penalizare de 5 secunde”, i s-a transmis lui Vettel prin radio.

„Unde naiba se presupune că trebuia să mă duc? Aveam iarbă pe roți. Ne fură această cursă!”, a izbucnit, în replică, germanul.

La Radio BBC 5, fostul pilot Jolyon Palmer sprijinea decizia stewarzilor: „E o mare greșeală din partea lui Vettel, când nu era sub o presiune chiar atât de mare. L-a blocat complet pe Hamilton revenind pe circuit. Nu poți contesta penalizarea de cinci secunde”. Nu toată lumea a privit lucrurile în acest fel, dar rezultatul rămâne.

Pe finalul cursei, distanța dintre Vettel și Hamilton s-a micșorat tot mai mult. Mai erau 0,6 secunde înaintea ultimelor 5 tururi. Iar sancțiunea a desăvârșit deznodământul.

Deși a trecut linia de sosire primul, germanul va figura al doilea în clasamentul Marelui Premiu al Canadei.

„L-ai forțat să greșească”, i se spune prin radio lui Hamilton. „Nu e felul în care aș fi vrut să câștig”, răspunde el. „Nu, nu, nu, nu, nu, nu. Serios, trebuie să fii absolut orb, să-l las să treacă și să nu controlez mașina – unde mă puteam duce? E o lume greșită, nu e drept”, spumega Vettel.

CLASAMENTul cursei

clasament

Clasamentul la piloți ACTUALIZAT

1. Lewis Hamilton - 162 de puncte
2. Valtteri Bottas - 133
3. Sebastian Vettel - 100
4. Max Verstappen - 88
5. Charles Leclerc - 72

Clasamentul la constructori

1. Mercedes - 257 de puncte
2. Ferrari - 139
3. Red Bull Racing Honda - 110
4. McLaren Renault - 30
5. Racing Point BWT Mercedes - 17

DESFĂȘURAREA LIVETEXT a cursei

Urmărește AICI cursa liveVIDEO

FINAL DE CURSĂ! Vettel a terminat pe locul 1, dar a fost penalizat cu 5 secunde și va cădea pe locul 2, după Hamilton. Pe 3 s-a clasat Leclerc.

Turul 68/70. Vettel continuă să conducă, dar sunt doar cinci zecimi între el și Hamilton. De amintit că Vettel are o penalizare de 5 secunde, ceea ce înseamnă că acesta va cădea pe locul 2 la finalul cursei.

Turul 58/70. Vettel a primit o penalizare de 5 secunde pentru o ieșire nepotrivită în decor după un duel cu Hamilton.

Turul 48/70. Vettel greșește și e la un pas de un accident cu Hamilton, dar acesta din urmă frânează și evită un incident urât. Diferența dintre cei doi e de 8 zecimi. Pe 3 e Leclerc.

vettel

Turul 41/70. Clasamentul live: 

1

Turul 34/70. Leclerc a intrat și el la boxe. A avut un timp bun: 2.3 secunde. Lider în acest moment e Vettel, pe 2 e Hamilton, iar pe 3 e Verstappen, care n-a fost până acum la boxe.

Turul 29/70. Primele intrări la boxe! Vettel a intrat la schimb și în acest moment cursa e condusă de Leclerc. Hamilton e pe poziția a treia.

Turul 24/70. Lupta se dă în continuare între Vettel și Hamilton. Doar o secundă și opt zecimi sunt între cei doi. Leclerc e pe locul 3.

Turul 16/70: Clasamentul live: 

1

Turul 9 / 70. Steag galben. Lando Norris abandonează după ce i s-a rupt suspensia, apoi pneul i-a luat foc.

Turul 6 / 70

1

A început cursa! Vettel a plecat bine, Hamilton și-a păstrat și el poziția. Bottas e singurul care a încercat să atace, dar fără reușită. Top 5 a rămas neschimbat. Steag galben pe primul sector. Sunt 70 de tururi de acoperit.
A început turul de încălzire! Hamilton pare să aibă ceva probleme.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Sebastian Vettel a plecat din pole-position, poziție pe care n-a mai ocupat-o de 17 curse. De pe locul 2 a plecat Lewis Hamilton.

Michael Schumacher e pilotul cu cele mai multe victorii în Canada, 7 la număr. Dintre cei aflați în activitate, Hamilton are trei succese, în 2007, 2010 și 2012.

calificările de ieri

calificari

 

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
dinamo_fan
dinamo_fan  •  10 Iunie 2019, 17:19
Postat de ovialex23 pe 10 Iunie 2019, 15:24

Si cind era la Red_Bull a primit o penalizare cu secunde, asa ca nu e la prima abatere. Se pare ca caracterul nemtilor in F1 e deplorabil. Michael Schumacher nu odata a calcat pe bec si a fost iertat ca era Schumacher. Fostul partener al lui Hamilton, Nico Rosberg este exemplul cel mai graitor, cind a intrat cu masina in masina lui Hamilton scotindu-l din circuit.

te-ai dus prea departe cu epoca RedBull. hai sa ne amintim de Baku 2017, Mexic 2017, Franta 2018, Singapore 2017, Monza 2018, Suzuka 2018, SUA 2018 samd.

ovialex23
ovialex23  •  10 Iunie 2019, 15:24

Si cind era la Red_Bull a primit o penalizare cu secunde, asa ca nu e la prima abatere. Se pare ca caracterul nemtilor in F1 e deplorabil. Michael Schumacher nu odata a calcat pe bec si a fost iertat ca era Schumacher. Fostul partener al lui Hamilton, Nico Rosberg este exemplul cel mai graitor, cind a intrat cu masina in masina lui Hamilton scotindu-l din circuit.

dinamo_fan
dinamo_fan  •  10 Iunie 2019, 13:07
Postat de costir pe 10 Iunie 2019, 12:44

Vettel a gresit si decizia organizatorilor este corecta. In schimb, daca Hamilton crede ca Vettel merita sa castige ar fi trebuit ca in ultimul tur sa ramana la mai mult de 5 sec. in spate.

eventual sa se lase depasit si de leclerc care a fost la 5 secunde jumatate in spate.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează