SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MARELE PREMIU AL SPANIEI

Olandezul zburător » Max Verstappen a izbutit o victorie istorică la Barcelona, devenind cel mai tânăr pilot care câștigă în F1

Articol de - Publicat luni, 16 mai 2016 00:00

Max Emilian Verstappen, noua senzație din Formula 1, s-a născut pe 30 septembrie 1997.

La 18 ani și 228 de zile, olandezul, fiul unui fost pilot din F1, Jos Vertstappen, a câștigat ieri, în Catalunia, primul său Grand Prix din carieră, la prima cursă pentru noua sa echipă, Red Bull. Acesta a semnat contractul acum două săptămâni, înlocuindu-l pe rusul Daniil Kvyat, care a fost retrogradat la echipa a doua a austriecilor, Toro Rosso.

Nimic nu prevestea această mare surpriză pentru că Lewis Hamilton, plecat din pole position, a avut un start bun. Apoi Nico Rosberg l-a depășit pe britanic pe exteriorul primului viraj, iar Hamilton n-a stat mult pe gânduri și se pregătea să-l atace pe coechipierul său. Germanul l-a blocat, iar Hamilton a ieșit în decor, pe iarbă, pierzând controlul mașinii, agățându-l pe Rosberg, iar cei doi piloți Mercedes au ieșit în decor și au abandonat.

Duelul Red Bull-Ferrari

Fără Mercedes în cursă, podiumul a fost o luptă între 4 piloți, un duel Red Bull-Ferrari. Verstappen, Ricciardo pe de-o parte, Vettel și Raikkonen de cealaltă parte. Fiecare a condus pe rând plutonul în momentele în care ceilalți se retrăgeau la boxe pentru schimbul de pneuri. De altfel, nici n-au existat depășiri între aceștia, victoria fiind decisă de inspirația inginerilor privind strategia de schimbare a pneurilor.

Vertsappen a terminat cursa cu cauciucurile cele mai uzate, el fiind primul care a trecut pe la boxe dintre cei patru la ultimul stint. Cu toate acestea, Kimi Raikkonen n-a reușit să-l depășească pe puștiul minune al echipei austriece, iar meritul este al lui Verstappen.
Coechipierul său, Daniel Ricciardo, n-a mai putut să atace ultima poziție a podiumului pentru că în penultimul tur i-a cedat o roată.

Podium cu zâmbete

A fost un podium cu multe zîmbete și bucurie, în care doi foști campioni mondiali, Raikkonen și Vettel, l-au felicitat sincer pe olandezul care abia la toamnă va împlini 19 ani. Un podium din care a lipsit cel puțin un chip încruntat, așa cum ne-a obișnuit de o bună bucată de vreme fie Hamilton, fie Rosberg, în funcție de cine câștiga. O pauză binevenită pentru toată lumea! S-a încins un pic Formula 1!

"Senzaţia e uimitoare, nu-mi vine să cred. A fost o cursă grozavă şi trebuie să mulţumesc echipei, mi-a dat o maşină excelentă şi să câştig imediat prima mea cursă, asta da, e extraordinar!"
Max Verstappen

clasament

clipboard03

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează