SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  JO MONTREAL

44 de ani de la primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice » Nadia Comăneci: „Era mult zgomot şi nu înţelegeam ce înseamnă acel 1.00 de pe tabelă”

Nadia Comăneci la paralele, aparatul care i-a adus prima notă de zece la Montreal FOTO Guliver/GettyImages
Nadia Comăneci la paralele, aparatul care i-a adus prima notă de zece la Montreal FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 18 iulie 2020 16:02 / Actualizat sambata, 18 iulie 2020 16:18

Pe 18 iulie 1976, la Montreal, Nadia Comăneci intra în legendă, obținând o notă pe care nimeni nu o mai bifase în istoria Jocurilor Olimpice

Momentul în care o fetiță de 14 ani din Onești dă tehnica peste cap este și acum unul de referință în sportul mondial. Pe 18 iulie 1976, în sala Forum din Montreal, Nadia Comăneci primea pentru exercițiul de la paralele nota 1.00 pentru că nimeni nu credea că o asemenea notă este posibilă într-un concurs olimpic. „Exercițiul n-a fost perfect, l-am făcut mai bine la antrenament. Mă gândeam uneori că arbitrii voiau doar să mă facă să mă simt bine", a spus Nadia  pentru „The Times”. 

Dacă acela n-a fost exercițiul perfect, ce trebuia să mai existe în plus pentru ca însăşi Nadia să aibă sentimentul perfecțiunii? „Nu cred că putem atinge perfecțiunea, dar putem să încercăm să ne apropiem de ea. Când s-a spus despre un lucru că e perfect, într-un timp mai lung sau mai scurt, s-a realizat un lucru şi mai bun, despre acesta nu putem spune că e mai mult decât perfect, nu? Știam că puteam să fac acel exercițiu mult mai bine”, a spus fosta gimnastă într-un interviu pentru Gazetă. 

„Nu am realizat că este un moment istoric”

E momentul despre care toți oamenii vor să vorbească atunci când o au față pe Nadia Comăneci,  acum în vârstă de 58 de ani. „Era mult zgomot şi nu înţelegeam ce înseamnă acel 1.00 de pe tabelă. Una dintre colegele mele mi-a spus: <E un 10, dar nu îl pot afişa, au o problemă>. Nu am realizat că este un moment istoric. Astăzi, se vorbeşte despre acea notă de 10 mai mult decît despre medaliile mele”, a spus fosta gimnastă. 

44 de ani de la primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice » Nadia Comăneci: „Era mult zgomot şi nu înţelegeam ce înseamnă acel 1.00 de pe tabelă”
Nadia Comăneci și nota de 1.00 în 1976 la Montreal FOTO Guliver/GettyImages

A fost prima notă de zece dintr-o serie de șapte, românca adunând cinci medalii la JO 1976. Nu a fost prima notă maximă  din cariera ei și nici din istoria gimnasticii, însă a rămas un reper pentru Jocurile Olimpice și pentru istoria acestui sport. 

Un motto care a purtat-o înainte

Nadia Comăneci a vorbit de multe ori despre momentele plăcute, dar a evitat mereu partea întunecată: „De mică am învaţat să-mi doresc să fiu puternică şi motto-ul meu este: <Nu te ruga pentru o viață uşoară! Roagă-te să fii o persoană puternică>. Aşa am reuşit să trec peste momentele dificile, să-mi regăsesc forţa de a lupta, de a o lua de la capăt, de a mă prinde de bara vieţii şi de a evolua mai departe, mai bine, mai înțelept, cu mai multă implicare”, a mai spus cea numită „Zeița de la Montreal”.

3 medalii de aura cucerit Nadia Comăneci la Jocurile Olimpice de la Montreal, la individual compus, paralele și bârnă

9 distincțiiolimpice are în palmares Nadia Comăneci, cinci fiind de aur, adunate pe parcursul a două ediții de Jocuri Olimpice, 1976 și 1980

Citește și alte știri din gimnastică:

Cum erau văzute gimnastica românească și Nadia Comăneci de americani: „Mereu speriate, niciodată fericite” » Dezvăluiri cutremurătoare despre soții Karolyi: „El le umilea și le pălmuia, ea le înfigea degetele în gât”

Abuzuri scoase la lumină » Gimnastele din Marea Britanie atrag atenția că în sportul lor se folosește „o cultură învechită, crudă și, pe termen lung, ineficace"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
gintonic
gintonic  •  27 Iulie 2020, 12:30

Felicitari Nadia pentru tot ceea ce reprezinti ! Suntem mandri de tine !!!

adi_stelistul
adi_stelistul  •  18 Iulie 2020, 17:46

Chiar azi vedeam pe canalul de youtube al CIO un video despre victoria lui Kazuyoshi Funaki, acasa la Nagano, in 1998, la sarituri cu schiurile. Titlul video-ului: "Comaneci" al sariturilor ia primul 20 perfect. Nu se putea un omagiu mai clar la adresa Nadiei. https://www.youtube.com/watch?v=RG23HWsffK4

reteleanu
reteleanu  •  18 Iulie 2020, 17:16

a fost reperul acelui sport. cum a fost rocky marciano sau maradona.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează