SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  HAOS LA GIMNASTICĂ

Cu caravana prin ţară » Cum arată proiectul Belu-Bitang de aprobarea căruia depinde întoarcerea celor doi la Izvorani

Mariana Bitang şi Octavian Belu spun că nu îşi doresc să fie
Mariana Bitang şi Octavian Belu spun că nu îşi doresc să fie "martorii dispariţiei gimnasticii româneşti" // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 13 noiembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 12 noiembrie 2013 19:57

Antrenorii lotului naţional feminin vor promovarea gimnasticii în media, organizarea de selecţii în ţară, program comun de pregătire a copiilor, evaluări periodice a acestora.

MTS a constituit în acest an, în premieră, un fond special de 15 milioane de lei pentru "acţiuni de selecţie, pregătire şi realizare de competiţii ale copiilor, juniorilor mici, în vederea obţinerii de performeri".

Exact ceea ce propun Belu şi Bitang, tehnicienii care au plecat pentru moment de la conducerea lotului olimpic. Finanţarea, de 15 milioane de lei, este asigurată din cota ce revine sportului din accizele pe alcool şi tutun.

Fondul, denumit "Pierre de Coubertin", a fost accesat pînă acum doar de cîteva federaţii, printre care cea de canotaj, de scrimă, de schi, de tir. Nu şi de cea de gimnastică. "Preşedintele Stoica ne-a explicat că sînt prea încărcaţi cu pregătirea Europenelor şi a Mondialelor", a spus Carmen Tocală, secretar de stat în MTS.

Parteneriat public-privat
Cum văd Belu şi Bitang reconstrucţia gimnasticii feminine?  Proiectul întocmit de cei doi este de fapt un parteneriat public-privat. "Belu şi Bitang au găsit deja un sponsor care să se ocupe de partea de promovare în media. Este vorba de o televiziune, dar nu pot să-i fac încă public numele", a explicat Tocală.

Acest canal TV va duce o campanie de promovare a gimnasticii prin clipuri video, va anunţa cînd şi în ce oraşe vor fi organizate concursuri de selecţii, concursuri demonstrative pentru încurajarea copiilor spre gimnastică.

"În urma acestor selecţii, copiii vor fi îndrumaţi către centrele sportive ale ministerului. La Deva, la Bucureşti, la Oneşti, Constanţa, Bacău şi Bistriţa", a precizat secretarul de stat. Toţi copiii, împărţiţi pe categorii de vîrstă, vor lucra după un program comun, întocmit de Belu şi Bitang.

Cei doi antrenori vor evalua sportivii o dată la 6 luni. Programul se va întinde pe o perioadă de patru ani. "Ministerul va asigura partea de finanţare prin întreţinerea acestor copii în centrele sportive", a adăugat Tocală.

"Naţionale" cu 5 senioare!
Criza prin care trece lotul naţional de gimnastică feminină a devenit extrem de vizibilă după ce la Mondialele de la Anvers România a participat cu doar trei sportive: Sandra Izbaşa, Larisa Iordache şi Alina Stănilă.

La Naţionalele pentru senioare, care au avut loc cu două săptămîni înainte de CM, la Bucureşti, au fost înscrise în concurs doar 5 senioare! Pentru a putea organiza competiţia, FRG a dat derogare de vîrstă junioarelor şi a completat astfel lista cu participante.

"În urmă cu nu mulţi ani, la centrul de la Deva erau cinci clase cu profil gimnastică şi era bătaie pe locuri. Acum s-a ajuns să se adune cu greu 20 de eleve pentru a forma o clasă", susţine un angajat al FRG.

"Înainte, dacă se accidenta sau rata o sportivă la Mondiale sau Europene, ea era dublată la aparat de una, chiar două colege. Acum nu avem cu cine face o echipă. Nu mai avem de unde alege" ( Mariana Bitang)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
tudor457
tudor457  •  14 Noiembrie 2013, 10:41

"Înainte, dacă se accidenta sau rata o sportivă la Mondiale sau Europene, ea era dublată la aparat de una, chiar două colege. Acum nu avem cu cine face o echipă. Nu mai avem de unde alege" (Mariana Bitang) Normal - majoritatea celor ce sunt dispusi sa puna bazele sportului, o fac in alte tari. La fel s-a intamplat cu URSS, si acum se intampla cu noi. Gimnastica nu e periculoasa si e foarte simpla atunci cand ai o buna fundatie/baza. - referitor la un comentariu anterior. Situatia este in asa fel datorita exodului antrenorilor de cluburi/baza. Nu e vina nimanui. Belu si Bitang sunt indivizi cerebrali, foarte buni tehnicieni, indrazneti, si vor face treaba, din nou. Tot t

bivumu
bivumu  •  14 Noiembrie 2013, 09:51

PS:am papat un "i" . imi cer scuze!

bivumu
bivumu  •  14 Noiembrie 2013, 09:50
Postat de ovidiu_3003 pe 13 Noiembrie 2013, 11:35

Gimnastica este un sport foarte periculos ...parintii copiilor par sa inceapa sa inteleaga aceasta ...

Copii au nevoie de parinti. Se pare ca parintii nu inteleg asta.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează