SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE MONDIALE

Toate privirile spre Anvers » Gimnastele și gimnaștii din România pleacă luni spre Belgia pentru Campionatele Mondiale

Sabrina Voinea este una dintre componentele echipei României la CM FOTO Imago Images
Sabrina Voinea este una dintre componentele echipei României la CM FOTO Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 22 septembrie 2023 20:20 / Actualizat vineri, 22 septembrie 2023 20:36

Întrecerea mondială este ultima șansă pentru echipele tricolore” de a prinde un bilet la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024. 

Gimnastica din România a avut un an agitat, cu demisii și reveniri, cu decizii controversate în ceea ce privește alegerea antrenorilor, dar acum a ajuns în fața marelui examen. Începând cu 30 septembrie, la Anvers, se vor disputa Campionatele Mondiale, ultima șansă pentru ca echipele tricolore să prindă trenul de Paris. România nu a mai avut reprezentante în concursul olimpic pe echipe la feminin și masculin din 2012.

Pentru a ajunge la Paris e nevoie de o clasare între primele nouă echipe după concursurile de calificare, cel masculin începe pe 30 septembrie, iar cel feminin pe 1 octombrie. Dacă între primele nouă clasate sunt cele trei echipe care și-au asigurat deja prezența la Paris, atunci linia se va trage mai jos pentru calificare.

Andreea Răducan: „Avem un culoar bun"

Delegaţia României este alcătuită la feminin din Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda şi Ella Oprea Crețu (antrenori Corina Moroşan, Camelia Voinea, Patrick Kiens, Florin Cotuţiu şi Daymon Jones). 

„Gimnastele noastre se pregătesc să plece la Campionatele Mondiale din Belgia, acolo unde sperăm la o calificare la Jocurile Olimpice. Uitându-mă la ce se întâmplă în plan mondial la gimnastică, consider că avem un culoar bun. Este vorba despre 12 echipe care se califică, iar acum sunt 3 locuri ocupate şi 9 disponibile. Motiv pentru care aş vrea să cred că vom reuşi să prindem unul dintre cele 9 locuri rămase pentru Jocurile Olimpice", a spus Andreea Răducan, campioană olimpică, mondială și europeană, dar și fostă președintă a federației de specialitate.

România s-a clasat pe poziția a cincea la ediția din acest an a Campioantelor Europene. SUA, Marea Britanie și Canada sunt deja calificate la Jocurile Olimpice de la Paris după ce au urcat pe podium la CM 2022, unde România nu a avut o echipă înscrisă. 

Doar șanse individuale după Campionatele Mondiale

Lotul masculin al României este format din Gabriel Burtănete, Robert Burtănete, Andrei Muntean, Roland Modoianu, Nicholas Ţarcă şi Emilian Neagu (antrenori Marius Berbecar, Marius Urzică şi Gerard Speerstra).

Dacă nu vor reuși să califice echipa, „tricolorii" mai au șanse la bilete olimpice individuale la această ediție a Campionatelor Mondiale, dar și la anul în urma etapelor de Cupă Mondială și a Campionatelor Europene.

Programul Campionatelor Mondiale 2023

  • 30 septembrie » Calificări (masculin)- România (subdiviziunea a treia) 
  • 1 octombrie » Calificări (masculin și feminin) 
  • 2 octombrie » Calificări (feminin)- România (subdiviziunea a patra) 
  • 3 octombrie » Finala pe echipe (masculin) 
  • 4 octombrie » Finala pe echipe (feminin) 
  • 5 octombrie » Finala de la individual compus (masculin) 
  • 6 octombrie » Finala de la individual compus (feminin) 
  • 7 octombrie » Finale pe aparate (masculin și feminin)
  •  8 octombrie » Finale pe aparate (masculin și feminin)

Citește și: 

Americanca Simone Biles, cvadruplă campioană olimpică, se întoarce pe scena mondială
CAMPIONATELE MONDIALE
Americanca Simone Biles, cvadruplă campioană olimpică, se întoarce pe scena mondială
Imagini spectaculoase de la nunta Cătălinei Ponor » Și-a uimit invitații! Cum au apărut mirele și mireasa
METROSPORT
Imagini spectaculoase de la nunta Cătălinei Ponor » Și-a uimit invitații! Cum au apărut mirele și mireasa

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
neacaisa
neacaisa  •  27 Septembrie 2023, 05:35

Printr-un concurs de imprejurari ungaria(zsofia kovacs) belgia (derwael) si germania (seitz si malewski) au probleme cu accidentarile. Nu ma bucur in mod normal daca sportivii au probleme de sanatate, dar acum ne da sanse in plus. Chiar si asa, calificarea e departe de a fi o formalitate.

neacaisa
neacaisa  •  26 Septembrie 2023, 00:49

Imi pare rau, dar nu e asa. Sigur, daca facem un concurs complet lipsit de erori, probabil asa va fi, dar mi se pare ca avem dificultati peste ce putem sa facem in mod constant, mai ales la barna, unde rataeaza si barbosu si voinea in mod constant. Sua, uk, canada - deja calificate. Raman china, italia, brazila, franta, japonia- astea 100% vor fi peste noi. Australia, germania si olanda au echipa probabil putin mai buna. Noi ne invartim pe undeva pe la nivelul ungaria, coreea de sud, mexic (cea mai mare surpriza de anul asta). Belgia si spania par in principiu sub noi. Eu zic ca suntem la limita, si e ok si daca prindem locurile 13-15 care acorda o gimnasta in plus pe langa cea de la AA. Asta ar putea cu inca o calificare individuala chiar 3 gimnaste, lucru care ar fi ok pt nivelul nostru actual.

MaxiP
MaxiP  •  25 Septembrie 2023, 10:29

Din punctul meu de vedere în sfârșit avem o echipa competitiva la fete care ar trebui sa vizeze chiar calificarea în finala mondiala, nu doar JO. Dacă lucrurile nu merg catastrofal, calificarea la JO ar trebui sa fie relativ o simpla formalitate. Sper sa scăpăm și de presiunile interne fără rost, amenințările ca nu mai trimitem sportivi la lot dacă nu ni se respecta doleanțele. Sabrina Voinea nu are niciun argument sa intre în calificări la paralele. Oricum nu le poate întrece la individual compus pe Bărbosu și Ghigoarta decât în eventualitatea unei zile catastrofale pentru acestea. La masculin, dpdv strategic și ținând cont dacă locul de calificare de la individual compus e nominal sau per națiune, dacă Burtanete ar obține calificarea prin Cupa Mondiala, ne-am putea gândi la înscrierea la toate aparatele doar a lui Andrei Muntean vizând calificarea a doi gimnaști la JO. Dar asta doar cu marja de siguranță că Gabriel s-ar califica altfel, pentru ca e în mod cert gimnastul mai valoros. Cu echipa nu sunt șanse reale de calificare, dar sper sa facem un concurs cât mai bun, sa obținem o clasare în primele 16 și sa calificam 2 gimnaști în finalele pe aparate și unul la individual compus. Cu puțin noroc poate veni și o medalie la Anvers, nu știu dacă Burtanete are nivelul de execuție suficient de bun la sărituri, totuși dacă ar reuși în sfârșit Sabrina o evoluție fără ratare din acel 6,5 la bârnă...

Vezi toate comentariile (3)
Comentează