SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  DECLARAȚII

Interviu-eveniment cu Ecaterina Szabo, cea mai titrată gimnastă a României după Nadia: "Nu e nimic mai crunt pe lume decât să nu poți dormi de foame!"

Foto: Alex Nicodim
Foto: Alex Nicodim

Articol de GSP - Publicat joi, 14 iulie 2016 01:00

Stăpâna gimnasticii mondiale în anii '80 rememorează episoade traumatizante cu antrenorii în prim-plan, de la bătăi la înfometare. După Nadia, Ecaterina Szabo, 48 de ani, e cea mai titrată gimnastă română. Rememorează clipele de glorie de la JO '84, cu patru medalii de aur, dar și amărăciunea unui loc secund la individual compus, rămas ca o rană deschisă după 32 de ani.

La 32 de ani distanță, Cati e încă marcată de pierderea competiției cu Mary Lou Retton. Diferența a fost infimă, 79,175 p față de 79,125 p, în fața unei sportive cu o apariție meteorică, medaliată exclusiv la Jocurile de la Los Angeles, fără nicio altă performanță la Mondiale sau Olimpiade! Două note de 10 acordate în rotaţiile finale lui Mary Lou, la sol și la sărituri, i-au răpit incredibil lui Cati: al cincilea aur!

"Știți cine mi-a cerut prietenia în ianuarie pe facebook? Mary Lou Retton! Stă în Texas, are și ea probleme medicale. A fost operată la genunchi. «Ți-aduci aminte de Los Angeles? Așa de tinere eram!». Cum să uit? Parcă mi-a învârtit un cuțit în rană! Mă duc până în pânzele albe ca să realizez o întâlnire cu Mary Lou. Mi-ar face mare plăcere să povestim, să ne cunoaștem. Și cred că ar fi singurul mod în care aș reuși, în fine, să înghit acel argint. Să dau foaia. Altfel, îmi stă în gât medalia aia! Nu pot respira când mă gândesc!", rememorează fosta gimnastă.

Szabo continuă: "Vi s-a întâmplat vreodată să nu puteți dormi de foame? Să te pui în pat, să te uiți pe plafon sau pe cer și să-ți spui «Doamne, de ne-ar pica puţină mâncare!». În 1981, când am fost în acel circuit american cu Bela Karoly, ieșeam pe furiș pe coridoarele hotelului și căutam platourile de la room service, pe care mai rămânea de mâncare de la alte camere. Deschideam ușile vecine și furam tot ce mai găseam pe platouri. Nu e nimic mai crunt pe lume decât să nu poți dormi de foame!".

Declarații tari într-un amplu interviu de 3 pagini în ediția tipărită de azi și pe platforma digitală!

Alte subiecte exclusiv print:

✓Cele mai tari ponturi sunt doar în ziar! Mizează pe noi și câștigă!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
937342923006304
Talpos Mircea  •  15 Iulie 2016, 07:18

A inceput si Szabo sa se miorlaie, sa se victimizeze, sa se alinte...O fi vreo criza prin care trec fostele vedete ? O fi vreo boala contagioasa ? In orice caz sper sa nu se apuce toate sa planga dupa eugeniile nemancate, dupa premiile pierdute din cauza arbitrilor rai, samd...

polistul68
polistul68  •  14 Iulie 2016, 15:57
Postat de bdgeorge pe 14 Iulie 2016, 05:21

minte si Gabi ca si Maria nu exista asa ceva batai si infometare la lot...nu mai scorniti minciuni...am vazut eu pe Belu si Bitang si au spus ca nu e adevarat nimic..FM la aia care o injurau pe Olaru acum si Gabi spune acelasi lucruri minte si ea sau vagabonzii aia de Karoly,Belu,Bitang au ajuns mari pe munca ,chinul si infometarea fetelor astea

Amice, nu sunt de acord cu bataia, clar....dar performanta cere sacrificii...sti cum e sa faci un sport "de categorie" ? Sti ce insemna sa slabeste 3-4 kg in 2 saptamini ? In situatia in care nu esti gras, ba din contra....e cumplit. Dar asta e sportul, asta e performanta. Daca nu vrei sa te bagi la asa ceva, nu te bagi. CU forta nu te tine nimeni. E greu, e frustrant, mai ales pt niste copii de 16 ani.....dar fara asa ceva nu se poate face performanta.

tihi
tihi  •  14 Iulie 2016, 14:32

Am uitat de Szabó Katalin,sportiva de renume mondiala nascuta in Zagon,Covasna.Ridicam in cer jucatoare care castiga bani doar pentru ea insasi(exmpl. Halep),si uitam pe cele care au adus faima,medalii tarii.Este cam rusinos....

Vezi toate comentariile (6)
Comentează