SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  NADIA LA 50 DE ANI

Interviu Exclusiv » Bela Karolyi povesteşte "cum au confiscat-o comuniştii pe Nadia"

Articol de - Publicat sambata, 12 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 12 noiembrie 2011 14:32

Bela aminteşte că Nadia luase alte două note de zece înainte de Olimpiadă, la Europenele de la Skien

După peste 35 de ani trecuţi de la Olimpiada canadiană, vocea lui Bela Karolyi (69 ani), antrenorul de care se leagă marile performanţe ale Nadiei, pare neschimbată. Vorbeşte româneşte la fel ca în anii '70, fără inflexiuni americane, deşi s-a stabilit acolo din '81. Locuieşte la Houston, în Texas, împreună cu soţia sa, Martha Karolyi, şi conduc Centrul Naţional şi Olimpic de gimnastică al Statelor Unite. Marta e antrenoare federală, Bela este directorul Centrului. Cînd aude de Nadia, brusc, tonul fostului tehnician se schimbă, se îmblînzeşte.

- Domnule Karolyi, vă sun din România. Nadia împlineşte 50 de ani pe 12 noiembrie.
- Oh, Nadia, Nadia. Pacă nici nu-mi vine să cred. Cum a trecut timpul! Unde s-or fi dus anii ăştia? Ştiu că face 50 de ani, normal, doar plănuiserăm să-i serbăm ziua împreună.

- S-a schimbat ceva?
- Din păcate, a intervenit ceva în programul ei şi a fost nevoită să plece în Quatar. Planificaserăm tot, urma să mergem cu familiile la Las Vegas, să sărbătorim acolo. Nu-i nimic, vor mai fi ocazii. (Rîde). Oricum, îi transmit toate cele bune, să fie fericită, să strălucească mereu şi să se bucure de minunata ei familie.

- Să înţeleg că ţineţi legătura.
- Normal, doar ne leagă atîtea amintiri, atîtea performanţe. Am întrerupt legăturile doar vreo cîţiva ani, din '81, cînd ne-am decis noi să nu ne mai întoarcem în ţară, pînă prin '89, cînd a plecat şi ea din România. Atunci era aproape imposibil să mai comunicăm. Dar după ce s-a stabilit şi ea în State, am redevenit apropiaţi.

"Pentru mine, Nadia rămîne fetiţa cu codiţe, cu har şi privire hotărîtă, cu determinarea şi sîrguinţa care au făcut-o să devină cea mai mare stea a gimnasticii mondiale. O copiliţă care a deschis uşa spre lume şi a dovedit că la numai 14 ani se poate atinge perfecţiunea"
Bela Karolyi, fost antrenor al Nadiei

"Nadia a revoluţionat gimnastica"
- Cum a fost cînd a luat acea primă notă de 10 de la Olimpiadă?
- Staţi un pic. Pentru Nadia nu era chiar o premieră. Îmi amintesc că la Campionatele Europene de la Skien, din Norvegia, în 1977, ea a luat două note de zece. Prima a venit după un exerciţiu la bîrnă, a doua după cel de la paralele. Erau aparatele ei preferate. Atunci le-a bătut pentru prima dată pe Korbut, pe Turisceva, pe Nellie Kim, adică cele mai bune gimnaste ale lumii, reprezentantele URSS, care făceau legea în marile concursuri. A fost ceva şocant pentru toată lumea. Nadia, la numai 13 ani şi jumătate, a rupt o barieră ce părea imposibil de trecut. A revoluţionat gimnastica.

- Vă aşteptaţi să repete isprava şi la Montreal?
- Sincer? Nu. Nu din cauza Nadiei, care era perfectă, ci pentru că ştiam că la Olimpiadă exigenţa arbitrilor era maximă. Nimeni nu s-a aşteptat la aşa ceva, nici tabela (rîde). Dar cînd a terminat exerciţiul la paralele, cînd sala a înmărmurit, cînd a apărut nota aceea ciudată, acel 1 cu doi de zero, atunci am înţeles că Nadia va deveni o stea, că va face istorie.

"Am avut un an greu după Montreal"
-A fost greu s-o mai antrenaţi pe Nadia după ce devenise atît de mare?
- Greu? Nu, a fost aproape imposibil. Preşedintele de atunci, Ceauşescu, cei din guvern aproape că au confiscat-o. Era mai mereu pe la Bucureşti, la sală venea rar. S-a dus toată munca disciplinată de atîţia ani! Toţi voiau ca Nadia să le fie aproape, să fie văzuţi lîngă ea, să simtă gloria prin ea.

- Nadia se schimbase?
- Se schimbase doar lumea din jurul ei. Normal că şi ea, la numai 14 ani, s-a lăsat dusă de val o vreme. Dar tot ea a spus stop şi s-a reapucat serios de treabă, după vreun an. Aşa şi-a păstrat invincibilitatea la individual la Europenele din '77, aşa a reuşit un concurs de excepţie şi la Olimpiada de la Moscova, din '80.

- Din cauza acelui an dificil n-a mai luat titlul individual la Moscova?
- Nu, eu spun că era într-o formă foarte bună şi atunci. Dar totul era pregătit. Arbitrele au avut grijă să restabilească vechea ierarhie. Nu se putea ca o româncă să rămînă atît de mult în vîrf. Dar uite că a rămas şi după peste 35 de ani.

"După Nadia, am mai antrenat multe sportive de excepţie, care au ieşit campioane olimpice, mondiale. Nimeni n-a fost ca Nadia şi nici nu cred că va mai fi. Nadia a fost şi va rămîne unică"
Bela Karolyi, fost antrenor al Nadiei

9 campioane olimpice a pregătit de-a lungul anilor Bela Karolyi: mai are la activ alte 15 campioane mondiale şi 16 campioane europene

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
damaskin
damaskin  •  12 Noiembrie 2011, 17:55
Postat de eagleye pe 12 Noiembrie 2011, 16:44

Hai mai du-te-n mata cu comunismul tau.

uite ca pentru o data, sint de acord cu un catzel !

damaskin
damaskin  •  12 Noiembrie 2011, 17:51

montreal a fost in 76 , ok ? cum putea sa aiba 2 de zece inainte de olimpiada , daca europenele la skien au fost in '77 ? s a ramolit si bela ... incet , incet ne ducem toti

eagleye
eagleye  •  12 Noiembrie 2011, 16:44
Postat de bratia2003 pe 12 Noiembrie 2011, 15:35

Comunismul ala, pe care il blameaza multi a "produs" mai multe vedete decat capitalismul asta de azi. B Karolyi sa-si vada de vanturile lui. Nici el nu ar fi fost cunoscut fara Nadia si nu numai. Fetele noastre de aur l-au facut mare. Nu stiu cum se face ca ziaristii nostri "fac pe ei" dupa un asemenea interviu. Altii au mandria lor si nu se ploconesc atat in fata unora ca B si M Karolyi.

Hai mai du-te-n mata cu comunismul tau.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează