GIMNASTICA    •   CAMPIONATELE EUROPENE

Larisa Iordache, liderul încercat

Articol de — Marti, 13 Mai 2014

Campionatele Europene de la Sofia, care se desfăşoară în week-end # A debutat în competiţiile de seniori la CE 2012, cînd a cucerit trei medalii # La Jocurile Olimpice de la Londra s-a accidentat, dar speră ca la Rio să-şi ia revanşa


Larisa Iordache devine majoră în acest an. Din cei 18 ani de viaţă, 13 i-a petrecut în sala de gimnastică. Avea doar cinci ani cînd o antrenoare a remarcat-o într-un parc din Bucureşti. Se dădea cu rolele, iar energia şi elasticitatea ei au scos-o în evidenţă. În următoarea zi a mers la sală, dar nu i-a plăcut ce a găsit acolo. Bunica sa însă a convins-o să mai dea o şansă gimnasticii. Şi din acea zi viaţa micuţei Larisa avea să se schimbe.

Zilele s-au adunat şi la şase ani a venit primul concurs la care a participat, primele culori pe pleoape şi în obraji. "Antrenoarea mea m-a băgat în afara concursului ca să fiu pregătită. După ce am coborît de pe bîrnă, m-a întrebat dacă am avut emoţii, iar eu am spus nu". I-a plăcut senzaţia şi apoi întreba mai mereu cînd mai intră în concurs.

Mai tîrziu a înţeles că acest sport nu e o joacă. "La opt ani am înţeles acest lucru, atunci am făcut elemente mai complicate", povesteşte Larisa. Însă pentru ea aşa părea pentru că talentul a făcut-o să sară peste etapele pe care le parcurge o gimnastă normală.

La lotul olimpic de junioare a fost cooptată devreme, la cel de senioare de asemenea. "Antrenorii au vrut să mă aducă la un nivel ridicat din timp, probabil de aceea m-au luat atît de devreme", spune ea fără să aducă vorba despre talent.

"Îmi place prea mult gimnastica"
În perioada junioratului a trecut şi prin momente grele, ratări, accidentări, dar şi-a arătat şi valoarea. "Mi-aduc aminte că odată, la şcolare, am căzut de trei ori de pe bîrnă.  E cel mai groaznic moment, să te duci la un concurs, să speri că urci pe podium şi apoi să ratezi", spune Larisa. La 13 ani a avut unele îndoieli în ceea ce priveşte gimnastica. "Mă gîndeam cum e să fiu un copil normal, şi noi sîntem normale, dar n-am putut pentru că îmi place prea mult gimnastica",  adaugă Larisa. Era şi este genul de sportivă care ascunde problemele medicale, care lucrează pe durere şi care renunţă doar atunci cînd totul devine insuportabil.

Moment greu la Londra
Din 2010 a intrat sub îndrumarea Marianei Bitang şi a lui Octavian Belu. Doi ani mai tîrziu debuta în competiţiile de seniori. Un debut colorat de aur şi argint la Bruxelles. Micuţă, fîşneaţă, cu ochi jucăuşi, Larisa a luat aurul la sol cu echipa şi argintul la bîrnă. Junioara promiţătoare se făcuse mare.

Urmau Jocurile Olimpice de la Londra. Presa din străinătate o nominaliza printre sportivii de urmărit. Însă a umat probabil cel mai trist moment al carierei. O fasciită la calcîiul stîng a împiedicat-o să evolueze la potenţialul său. A ajutat echipa să urce pe treapta a treia, dar speranţele sale erau mai mari. A plîns, a suferit, dar a mers mai departe.

Anul 2013 l-a deschis cu patru medalii la Campionatele Europene de la Moscova. Un aur la bîrnă şi trei medalii de argint, la individual compus, la sărituri şi la sol. Spre finalul anului a debutat şi la Campionatele Mondiale, dar iar a avut ghinion. Înainte de CM a avut probleme la spate şi nu s-a putut antrena normal decît cu cîteva zile înainte de CM. Cu toate acestea a reuşit să urce pe treapta a treia a podiumului la bîrnă, aparatul său preferat.

Pentru Europenele de la Sofia, Larisa nu vrea lucruri mari, ca la fiecare concurs vrea să-şi facă integralele, pentru că dacă îi reuşeşte acest lucru e sigur pe podium.

9 medalii a adunat Larisa Iordache la competiţiile majore de senioare

Azi au antrenamentul oficial
Echipa Românie la CE de la Sofia, formată din  Larisa Iordache, Diana Bulimar, Andreea Munteanu, Ştefania Stănilă şi Silvia Zarzu, are azi antrenamentul oficial, pe podium. România va evolua în a patra subdiviziune alături de Germania, de Rusia, de Belgia, de Spania, de Marea Britanie, de Franţa şi de Italia. Joi vor avea loc calificările, sîmbătă finala pe echipe, iar duminică finalele pe aparate. Competiţia e transmisă de TVR2.

Comentarii (3)

ducualexducu  •  13 Mai 2014, 15:51

Ba interesati-va inainte sa scrieti baliverne , la CM de la Anvers , a ratat la barna obtinand o nota sub 14, locul trei l-a obtinut la sol (unde a ratat Sandra Izbasa)

ovidiu_3003  •  13 Mai 2014, 14:14

Nu intereseaza pe prea multi gimnastica ...

gabrielaj  •  13 Mai 2014, 12:42

succes fetelor si cat mai multe medalii.

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
09:00 Tenis, WTA

Turneul din Dubai

Digi 2
15:00 Tenis, WTA

Turneul din Budapesta

Digi 4
20:00 Fotbal, Liga 1

Chiajna - FCSB

Digi 1, Telekom 1, Look
21:30 Fotbal, Bundesliga

Nurnberg - Borussia Dortmund

Digi 2
21:30 Fotbal, Serie A

AS Roma - Bologna

Digi 3
22:00 Fotbal, La Liga

Huesca - Athletic Bilbao

Digi 4
23:30 Tenis, ATP

Turneul din Rio de Janeiro

Digi 2
Program TV complet

Liga 1

Vi 15.02.19
20:00
Viitorul
0
Poli Iași
Garros 85
1
Sa 16.02.19
14:00
Hermannstadt
0
CSU Craiova
Rocha 67
1
Sa 16.02.19
20:00
CFR Cluj
Muresan 53
1
Astra Giurgiu
Culio 73
1
Du 17.02.19
15:00
FC Voluntari
0
Călărași
0
Du 17.02.19
17:30
Gaz Metan
0
Sepsi OSK
Tandia 9
1
Du 17.02.19
20:00
Dinamo
Montini 24
1
FC Botoșani
Golofca 28, Fabbrini 75
2
Lu 18.02.19
20:00
Chiajna
-
FCSB
-
Liga 1 LIVE: www.gsp.ro și www.facebook.com/GazetaSporturilor/ Toate meciurile sunt transmise de Telekom Sport, DigiSport și LookTV