SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  MARIANA BITANG LA 60 DE ANI

SPECIAL GSP Patru campioane olimpice fac o reverență în fața Marianei Bitang la aniversarea celor 60 de ani

Andreea Răducan și Mariana Bitang la JO 2004 de ka Atena FOTO Cristi Preda +37   FOTO
Andreea Răducan și Mariana Bitang la JO 2004 de ka Atena FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat miercuri, 03 august 2022 13:00 / Actualizat miercuri, 03 august 2022 14:43

Simona Amânar, Andreea Răducan, Cătălina Ponor și Sandra Izbașa i-au transmis mesaje de suflet antrenoarei Mariana Bitang, care le-a dus pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la competițiile majore

Simona Amânar: „Doamna Bitang a trăit prin gimnastică, respiră pentru gimnastică”

Simona Amânar, 42 de ani, triplă campioană olimpică, și-a amintit de cele mai frumoase clipe petrecute alături de Mariana Bitang

- Simona, ce a însemnat Mariana Bitang în cariera ta?
- Aș spune că relația mea cu Mariana Bitang a însemnat succesul meu și al generației mele. Veneam la lotul național atunci când acolo găseam o pleiadă de campioane olimpice, mondiale și europene, iar eu o micuță din Constanta, care avea obligația să duc mai departe rezultatele de excepție. Împreună, prin muncă și disciplină, prin antrenamente de 360 de zile pe an, de 8 ore pe zi am reușit. Am apreciat întotdeauna implicarea și dorința de a câștiga, pentru ea, pentru ceilalți antrenori de la lot nu exista locul 2. Mereu trebuia să fim pe primul loc. Era perfecționistă nu-i plăceau jumătățile de măsura, era dispusă să stea în sală 24 de ore și mereu găsea ceva de corectat.

Doamna de fier și de aur la 60 de ani! GSP îi dedică o ediție specială Marianei Bitang: „«Ca la 20 de ani» x 3”
MARIANA BITANG LA 60 DE ANI
Doamna de fier și de aur la 60 de ani! GSP îi dedică o ediție specială Marianei Bitang: „«Ca la 20 de ani» x 3”

Momentul cu încărcătură

- Care a fost cel mai frumos moment pe care l-ai trăit alături de dânsa si care ți-a rămas în memorie?
- Au fost multe momente frumoase, la fel cum au fost și multe momente tensionate, altfel succesul nu există. Dar nimic nu poate șterge pentru mine prima medalie olimpică obținută la Atlanta, una de aur și puțin sperată de mulți. Eu, ea, am crezut și am reușit. Apoi medaliile olimpice de la Sydney, cele de la Mondiale. Au fost multe momente frumoase. Îmi este greu să-l aleg pe cel mai frumos. Fiecare moment are frumusețea lui. De la competiții, zile de naștere sau sărbători petrecute împreună. A fost un moment deosebit pentru mine când mi-a spus că și-ar dori ca toate gimnastele să fie ca si mine: muncitoare, disciplinate, ascultătoare.

Patru campioane olimpice fac o reverență în fața Marianei Bitang la aniversarea celor 60 de ani

- Ce îi urezi la împlinirea a 60 ani?
- Este o vârstă frumoasă și cred că mai are multe de oferit gimnasticii. Îi urez să aibă parte de sănătate, de liniște, să-i aibă pe cei dragi mereu lângă ea, să trăiască mulți ani fericiți si să ne revedem cu drag și cât mai des. Îi doresc să ajungă din nou să vadă rezultatele gimnasticii românești la nivelul la care le-a lăsat ea, pentru că știu că acelea ar fi momentele ei de fericire maximă. A trăit prin gimnastică, respiră pentru gimnastică.

Doamna Mariana este „Doamna de fier”, așa cum a fost numită. Însă eu o consider a doua mea mamă. Să fii antrenor nu este ușor. Responsabilitatea este mare, sacrificiul la fel de mare, însă ea și-a asumat acest lucru și s-a dedicat acestei profesii în totalitate. 

Exact cum face o mamă. Poate uneori ne-a certat, alteori ne-a lăudat, dar mereu a avut grijă să fim bine, să avem tot ce ne trebuie. Am râs si am plâns împreună, așa cum se întâmplă într-o familie.

A știut să facă în așa fel încât noi să putem visa și spera la ceea ce putem deveni: campioanele lumii. Să ne depășim limitele în fiecare zi și să impresionăm în marile competiții prin evoluțiile noastre. Pentru toate acestea, îi mulțumim! La mulți ani, doamna Mariana!

- Cătălina Ponor

+33 FOTO

Astăzi e ziua doamnei Mariana Bitang. O vorbă spune că „Istoria îl așază pe fiecare acolo unde îi este locul", așa că vreau să-i transmit doamnei Mariana că mă gândesc cu multă gratitudine la tot ceea ce a făcut pentru gimnastică și pentru o mare parte din generațiile de sportive devenite campioane mondiale sau olimpice la gimnastică.

Întotdeauna a fost o altruistă și s-a preocupat de cei din jur, de problemele lor, de nevoile lor, conștientă că ea se descurcă și singură dacă are nevoie de ceva, ceea ce a și demonstrat că așa este. Cu cât trec anii, cu atât le sunt mai recunoscătoare celor doi antrenori, doamna Mariana și domnul Bellu (îmi e greu să vorbesc separat despre implicarea dumnealor în viața mea), dar știu că nimic în viața noastră nu este întâmplător. 

Mă bucur că astăzi, la aniversarea celor 60 de ani pe care îi împlinește doamna Mariana, avem atât de multe amintiri frumoase. Atâtea întâmplări intense trăite împreună. Bucurie, deznădejde, frustrare, reușite și am rămas alături unii de ceilalți. Mă bucur enorm că relația mea cu dumnealor nu s-a încheiat la finalul activității mele sportive, ci că, iată, continuă cu o prietenie frumoasă. Amira, fetița mea, are doi nași foarte speciali. Așadar, la mulți ani, Nănuța! La mulți ani, doamna Mariana! Sănătate și mulți ani fericiți!

- Andreea Răducan

Patru campioane olimpice fac o reverență în fața Marianei Bitang la aniversarea celor 60 de ani

Dragă Doamna Mariana, Dorința dumneavoastră de a excela și de a duce gimnastica românească pe cele mai înalte trepte ale podiumului vă răsplătește astăzi, la împlinirea vârstei de 60 de ani, cu poate cel mai frumos cadou pe care îl puteați primi drept recunoaștere pentru ambiția, perseverența, devotamentul și sacrificiile depuse în îndeplinirea tuturor obiectivelor pe care vi le-ați propus în cariera dumneavoastră și pe care le-ați și atins.

Sunt mândră pentru faptul că am pus și eu umărul la împlinirea acestui dar pe care vi-l ofer astăzi în semn de apreciere pentru meritele deosebite pe care le aveți în formarea, dezvoltarea și desăvârșirea atâtor generații de mari campioane ale gimnasticii românești. 

Primiți din partea mea, de ziua dumneavoastră, aurul pe care l-am purtat de fiecare dată la gât cu mândria de a fi româncă și de a-mi reprezenta țara la cele mai importante competiții din lume! În egală măsură, astăzi ar trebui să vi se cânte atât "La Mulți Ani!", cât și Imnul Național al României! Vă doresc să rămâneți în continuare la fel de curajoasă și demnă! Să trăiți ani mulți în bucurie și iubire! La Mulți Ani! Cu drag, Sandra Izbașa!

- Sandra Izbașa

Citește și: 

Doamna de fier și de aur la 60 de ani! GSP îi dedică o ediție specială Marianei Bitang: „«Ca la 20 de ani» x 3”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
maradona79
maradona79  •  04 August 2022, 15:09
Postat de adriann_ pe 04 August 2022, 11:29

Da, clar, vezi scandalul cu doctorul de la echipa de gimnastica a SUA :)) Unde va gasesc astia ma?

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

adriann_
adriann_  •  04 August 2022, 11:29
Postat de maradona79 pe 04 August 2022, 08:22

Suntem in capitalism, nu mai merge performanta cu copii abuzati fizic, verbal si mental.

Da, clar, vezi scandalul cu doctorul de la echipa de gimnastica a SUA :)) Unde va gasesc astia ma?

maradona79
maradona79  •  04 August 2022, 08:22
Postat de adriann_ pe 03 August 2022, 17:05

N-o mai aduce Tolontan pe Maria Olaru sa ne spuna "ce palma grea avea domnul Bellu", cum o chinuia Bitang samd? Sau misiunea a fost indeplinita, Bellu si Bitang au fost indepartati, de gimnastica noastra s-a ales praful samd?

Suntem in capitalism, nu mai merge performanta cu copii abuzati fizic, verbal si mental.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează