SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  SUA

Mărturii cutremurătoare ale gimnastelor abuzate de John Geddert: „A torturat fetițe timp de 30 de ani"

John Geddert alături de Jordyn Wieber la Jocurile Olimpice din 2012 FOTO Imago Images
John Geddert alături de Jordyn Wieber la Jocurile Olimpice din 2012 FOTO Imago Images

Articol de - Publicat vineri, 26 februarie 2021 15:42 / Actualizat vineri, 26 februarie 2021 16:16

John Geddert, antrenorul principal al echipei feminine americane la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, și-a pus capăt vieții după ce i s-a făcut dosar pentru abuz verbal, fizic, sexual și pentru trafic de persoane.

Gimnastica feminină din SUA a fost zguduită din nou, după ce unul dintre personajele sale principale s-a sinucis. John Geddert, 63 de ani, fusese pus sub acuzare pentru 24 de infracțiuni: 20 privind traficul de persoane și munca obligatorie, două privind abuzul sexual, câte una pentru escrocherie și mărturie falsă. 

Primele se referă la faptul că a forțat minore să lucreze pentru a obține venituri. Între 2012 și 2018, clubul său a încasat 9,37 milioane de dolari, însă în actele către fiscul american sunt declarate doar 2,7 milioane. 

John Geddert a deținut între 1996 și 2018 sala Twistars din Lansing, Michigan, unde a antrenat-o și pe Jordyn Wieber, una dintre componentele echipei SUA la JO 2012, acolo unde Geddert a fost principalul antrenor. 

Ancheta în cazul lui a fost demarată după ce doctorul Larry Nassar, care a lucrat o lungă perioadă la sala lui Geddert și la lotul olimpic, a fost condamnat pentru mai multe delicte, printre care și abuzuri sexuale repetate. 

Un document de 37 de pagini întocmit de Biroul Procurorului General al statului Michigan și consultat de Lansing State Journal conține mărturiile răvășitoare ale mai multor gimnaste. 

Sarah Klein, una dintre primele victime cunoscute ale lui Larry Nassar, care s-a antrenat cu Geddert mai mult de zece ani, a spus că sinuciderea acestuia este „recunoaștere a vinei”. „Evadarea lui John Geddert e traumatizantă. A torturat și abuzat fetițe, inclusiv pe mine, timp de peste 30 de ani, și totuși a scăpat de justiție”, a transmis Klein printr-o declarație de presă. 

Fără milă

Douăsprezece dintre cele 20 de gimnaste care au depus mărturie în anchetă și care au acceptat să-și dezvăluie numele au mărturisit că au fost obligate să concureze sau să se antreneze, chiar dacă erau grav accidentate. Una dintre ele a spus că a fost forțată să revină în sală la doar o săptămână după ce suferise o operație în zona cervicală, și nu-și revenise complet în materie de percepție a spațiului, fapt ce a dus la o căzătură de la paralele și o lovire din nou în zona operată

Când gimnastele îi spuneau că sunt accidentate, el dădea ochii peste cap și le forța să continue antrenamentele. Pe alta a pus-o să facă o mie de genuflexiuni, după ce începuse să plângă pentru că suferise o fractură la un deget de la picior. 

Toate fetele au vorbit despre abuz emoțional extrem, ele fiind poreclite într-un mod peiorativ, certate până când antrenorul le scuipa în față și criticate mereu pentru greutatea lor. Una dintre gimnaste a mărturisit că îi era atât de teamă de el, încât în timpul antrenamentelor vomita, apoi avea coșmaruri și a devenit depresivă. 

John Geddert a depus mărturie falsă

Geddert a susținut în timpul anchetei și procesului lui Larry Nassar că nu a știut despre ce se petrecea în vestiar, atunci când sub pretextul unor tratamente medicale, Nassar le abuza sexual pe gimnaste. Mai multe sportive au dezvăluit că, de fapt, antrenorul a intrat de mai multe ori peste Nassar în vestiar. 

El a mai susținut că nicio sportivă nu i-a mărturisit ce se întâmpla, însă McKayla Maroney, medaliată la JO 2012 cu aur și argint, a mărturisit în 2018, că în 2011 i-a dezvăluit lui, dar și colegelor că Nassar a abuzat de ea. 

Cazul lui Geddert vine să ridice și mai multe întrebări despre felul în care gimnastica mai este un sport pentru fetițe și despre câte abuzuri încă nu au fost dezvăluite, nu doar în SUA, ci în întreaga lume. 

5 medaliia cucerit SUA la Jocurile Olimpice de la Londra, trei de aur, una de argint și una de bronz

Geddert, descris ca fiind un tip de o violență extremă 

Printre abuzurile fizice menționate se numără faptul că Geddert le împingea voit pe fete de pe aparate sau le călca pe picioarele goale încălțat în pantofi. Pe una dintre fete a smuls-o de pe paralele și a aruncat-o spre bara mică, iar în urma acestei acțiuni ea s-a lovit extrem de tare de podea, suferind rupturi ale nodulilor limfatici de la gât și ale mușchilor abdominali. 

Pedeapsa cumplită din vestiar 

Acuzația de abuz sexual vine de la o sportivă care a povestit că atunci când avea 14 ani, Geddert a intrat peste ea în vestiar a împins-o în perete, i-a dat jos costumul de gimnastică, i-a băgat mâna pe sub bustieră și apoi și-a introdus degetele în vaginul ei. „Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă ți-ai fi îndeplinit sarcinile la antrenament", le-a mărturisit fata anchetatorilor că i-a spus antrenorul. 

Tentativă de suicid 

Una dintre elevele sale a încetat să mai mănânce, din cauza reproșurile lui Geddert, pentru a ajunge la greutatea indicată de acesta. Acest lucru a dus la atacuri de panică, la automutilare și chiar la o tentativă de suicid în octombrie 2012. 

Când cei doi s-au revăzut, Geddert a pus-o pe fată să-și ceară scuze pentru că a încercat să-și ia viața, era îngrijorat că acest fapt le va strica reputația și că fata nu va mai obține bursă. Astfel, au căzut împreună de acord să spună că de fapt a fost vorba despre o reacție alergică. 

Citește mai multe despre abuzurile din gimnastica americană:

Documentar șocant despre gimnastica americană: „Demonstrăm cum federația a operat fără scrupule și a expus fetele unui prădător sexual”

Încă o victimă a doctorului Larry Nassar » Simone Biles dezvăluie calvarul la care a fost supusă: "Vă rog să mă credeți că a fost mult mai dificil să spun asta cu voce tare decât să aștern pe hârtie"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (17)
dobrin
dobrin  •  27 Februarie 2021, 00:26
Postat de mattteo pe 26 Februarie 2021, 23:04

Cu ce le aborda, ma? Le ademenea cu ciocolata? Bai oameni buni, credeti toate prostiile. NU ERAU FETITE DIN ALEA CUM CREDETI VOI SI STITI CA ERAU FETITELE ROMANCE ODATA. Alea stau pe instagram si se dezbraca pe tik-tok de la 12-13 ani si dupa aia in sala de judecata mint ca le-a favut doctorul ce nu stiau. Ca li se spune ca trebuie sa il condamne, sunt invatate sa se victimizeze. La fel cu cazul Weinstein. Cauta McKayla Maroney pictures pe goggle sa vezi ce stia si nu stia pustoiaca. Mi-e jena de femjnismul americanilor

Esti din Vaslui cumva??

mattteo
mattteo  •  26 Februarie 2021, 23:04
Postat de dobrin pe 26 Februarie 2021, 19:31

Pai erau copii mai, li se insufla frica si rusinea. Erau tinute la "ferma" celor doi Karolyi separate de parinti si nemancate. Practic asta era viata lor. Venea nenorocitul ala cu cate o ciocolata ceva si le abuza. Marta Karolyi a recunoscut ca a auzit de la fete ca erau abuzate, dar apoi a dat-o la intors ca nu stie engleza. Toti trebuie bagati la bulau ca au fost participanti, sau in cel mai bun caz au inchis ochii.

Cu ce le aborda, ma? Le ademenea cu ciocolata? Bai oameni buni, credeti toate prostiile. NU ERAU FETITE DIN ALEA CUM CREDETI VOI SI STITI CA ERAU FETITELE ROMANCE ODATA. Alea stau pe instagram si se dezbraca pe tik-tok de la 12-13 ani si dupa aia in sala de judecata mint ca le-a favut doctorul ce nu stiau. Ca li se spune ca trebuie sa il condamne, sunt invatate sa se victimizeze. La fel cu cazul Weinstein. Cauta McKayla Maroney pictures pe goggle sa vezi ce stia si nu stia pustoiaca. Mi-e jena de femjnismul americanilor

ray51
ray51  •  26 Februarie 2021, 20:07

Si la americani se descopera fel-de-fel de 'giumbuslucuri' tot ... post mortem (adicatelea dupa ce evenimentul a trecut). Nimic nou in capitalism (vezi Doamne!). Daca stau si ma gandesc sau imi fac un remeber, constat ca inainte de '89 la noi in tara multe nedorite si nemaiauzite se aflau din a treia zi de la intamplare. Evident, mai putine despre 'casa regala'... Altfel viata era trepidanta, violenta si dinamica.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează