SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  MĂRTURISIRI

Mărturii cutremurătoare ale unei foste gimnaste din România: "M-au lăsat 2 zile într-o cămăruţă! Când au venit, deliram și făcusem pe mine. Colegele mi-au spus că-mi vor împrăştia creierii pe ciment"

FOTO: adevarul.ro
FOTO: adevarul.ro

Articol de GSP - Publicat marti, 31 ianuarie 2017 09:50

Anamaria Sanda, o fost gimnastă și actuală jurnalistă, a decis să povestească momentele groaznice prin care a trecut când a practicat gimnastica, timp de 3 ani, la Deva.

Aceasta a făcut dezvăluiri despre modul în care era bătută, cum era forțată să ia pastile de slăbit, despre cum era tratată de antrenori și de colegele mai mari și despre cum s-a gândit să se sinucidă.

"Mi-am adus aminte de toate: de bătăi, de jigniri, de foamea aia cruntă, care mă făcea să ascund coji de pâine în sân şi mai apoi sub pernă, de pastilele de slăbit date unui copil de opt ani, de înjurături. De perioada când am fost bolnavă de varicelă şi «m-au uitat două zile» închisă într-o cămăruţă de la ultimul etaj al internatului. Iar când şi-au adus aminte de mine eram toată numai friguri, deliram şi făcusem pe mine. 

Sau când am căzut la bârnă atât de rău, încât am avut hemoragie puternică mai multe zile şi nu mi-au anunţat părinţii, ca să nu-i îngrijorăm.

Îmi amintesc de palmele peste faţă, care-ţi învineţeau ochii (de fiecare dată pedagogii ştiau că te-ai lovit la antrenament), de joardele ce ţi se încolăceau lacome în jurul trupului şi-ţi lăsau urme pe care nu aveai voie să le arăţi. 

Sau de fetele mari, care, supărate că luau bătaie, ne băteau pe noi, astea mici. Una mă obligase să-i spăl şosetele şi chiloţii. I-am aruncat ligheanul cu apa aia murdară în faţă şi am fugit. M-au prins, m-au dus la scările de la cealaltă ieşire a internatului şi m-au ţinut de picioare, cu capul în jos, ameninţându-mă că-mi vor împrăştia creierii pe ciment dacă nu fac ce spun ele.

Sau cum să uit că, de foame, mi-am băut cerneala din călimară şi mi-am mâncat pasta de dinţi? Sunt multe. Şi urâte. Întâmplări care te bântuie, deşi au trecut 20 de ani şi pare că acum, ca adult, ai puterea să te lupţi cu cei care le fac rău altor oameni.

Cum să uit de anii de după, de când ai mei au primit scrisoarea mea, în care îi ameninţam că mă sinucid dacă nu mă iau acasă? Cât trebuie să sufere un copil dacă, la 8-9 ani, spune că preferă să se omoare decât să mai rămână într-un loc? Chiar am fost toate nebune?

Toate astea m-au făcut să nu mă mai uit, vreodată, la vreun concurs de gimnastică şi nici să nu mor de extaz cu fetele noastre de aur. Fiindcă ştiu ce se ascunde în spate: cât sacrificiu, ce dureri, lacrimi ascunse, vorbe nespuse sau vorbe frumoase spuse doar în faţa camerelor de filmat, mândrie mimată doar la suprafaţă. Ele, campioanele, au fost mult mai tari decât mine. Ele au rezistat până la capăt. Eu nu. Nu a fost de mine", a povestit Anamaria Sanda pentru Vocea Străzii, preluată de Adevărul.

Citește AICi un caz al altei gimanste românce care a fost maltratată

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (22)
demolarii
demolarii  •  31 Ianuarie 2017, 19:24

Fiecare om e diferit. A Swarzeneger prefera sa mearga cu bicicleta cca 10 km pentru o jumatate de ora in plus de antrenament, efectuat dupa o zi demunca in constructii. Avea 17-18 ani, dar ii placusera actorii din filmele anilor 50 cu tema: antichitatea. Si vroia sa fie ca si ei. Dar un copil de cativa ani nu are astfel de motivatii. Si nici antrenorii nu au date suficiente pentru o alegere corecta...iar cum in tara cluburile de gimnastica au devenit o realitate, ajung la lot cei mai buni din cei cativa pe care vreun parinte il trimite...si fac sport pentru ca sunt ascultatori si nu potriviti....dar trebuie sa continue sa existe, in virtutea inertiei- v cazul FcSb care e prezentata ca si valoare nationala, caci altfel?,.........oare ce e dincolo de limita orizont? Am curajul sa trag draperia obisnuintei la o parte? Si poate sa infrunt hobbit-este o aventura? Oare?...

1650189735229298
Curilianu Liviu  •  31 Ianuarie 2017, 15:59

Cand vii sa declari ceva vino cu probe,sa da nume nu te crede nimeni asa.

485809194904413
Costel Tudor  •  31 Ianuarie 2017, 15:25

Numai Mariana Bitang ,este in stare de un astfel de comportment !!!

Vezi toate comentariile (22)
Comentează