SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  ANTRENORI

N-au mai intrat în sală din iunie » Ce rol mai au Octavian Belu şi Mariana Bitang la lotul olimpic feminin al României

Mariana Bitang şi Octavian Belu s-au îndepărtat de lotul olimpic de gimnastică din vara lui 2014, după ce Alin Petrache a fost ales noul preşedinte al COSR
Mariana Bitang şi Octavian Belu s-au îndepărtat de lotul olimpic de gimnastică din vara lui 2014, după ce Alin Petrache a fost ales noul preşedinte al COSR

Articol de , - Publicat miercuri, 14 octombrie 2015 00:00

Antrenorii Cristi Moldoveanu şi Lucian Sandu vor fi alături de gimnaste la Campionatele Mondiale de la Glasgow (23 octombrie-1 noiembrie).

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român încearcă azi, în şedinţa Comitetului Executiv, să clarifice situaţia incertă privind componenţa colectivului tehnic al lotului feminin de gimnastică.

"Vrem ca federaţia de gimnastică să ne spună cu nume şi prenume care sînt cei care-şi asumă pregătirea sportivelor pentru Rio 2016. Care sînt antrenorii principali? Care ne sînt partenerii de drum? Noi ştim că Octavian Belu şi Mariana Bitang nu au mai intrat în sala de la Izvorani de cel puţin patru luni", a declarat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.

Oficialul susţine că această stare de fapt nu oglindeşte ceea ce-şi doreşte forul olimpic român. "Ar fi bucuria tîmpiţilor să ne convină lipsa din sală a celor doi mari antrenori! Îi dorim alături de gimnaste, alături de noi", a adăugat Dobrescu.

În acest moment, între COSR şi cei doi tehnicieni nu există nici o legătură contractuală  care să implice obligaţii financiare.

Lămuriri despre actualul statut al cuplului Octavian Belu-Mariana Bitang vizavi de lotul olimpic feminin le oferă preşedintele FRG, Adrian Stoica.

"Belu şi Bitang sînt supervizorii lotului. Aceştia colaborează cu cei doi antrenori principali, Lucian Sandu şi Cristi Moldoveanu. Toată lumea şi-a asumat această formă de conlucrare", a precizat şeful federal.

În legătură cu absenţa lui Belu şi Bitang de la Izvorani, Stoica mărturiseşte că cei doi tehnicieni l-au anunţat la începutul verii că au nevoie de o pauză. "La sfîrşitul lunii iunie mi-au comunicat că au de rezolvat nişte probleme personale şi că au nevoie de linişte. Cred că după Mondialele de la Glasgow or să revină alături de noi", a adăugat preşedintele FRG.

Londra 2012, ultima competiţie

Belu şi Bitang nu vor însoţi nici acum echipa României la Mondialele de la Glasgow (23 octombrie-1noiembrie). Ultimele competiţii, la care ambii au făcut deplasarea împreună cu sportivele, au fost cele din 2012: Europenele şi Jocurile Olimpice. În 2013, doar Belu a fost alături de gimnaste la CE şi CM, iar începînd cu Mondialele de anul trecut a întrerupt şi el acest obicei.

Caravana merge mai departe

Bitang şi Belu nu au luat nici o pauză în ceea ce priveşte implicarea în parteneriatul public-privat dintre OMV Petrom şi gimnastica feminină privind dezvoltarea şi selecţia la nivelul copiilor. Cei doi conduc campania "Caravana gimnasticii româneşti", în valoare de 2,5 milioane de euro şi care se derulează pe perioada 2014-2016.

Se dau biletele pentru Rio

Campionatele Mondiale de la Glasgow au miză dublă. Pe lîngă medalii, ele oferă și o parte dintre biletele pentru Jocurile Olimpice de la Rio din 2016. Așa că primele opt clasate în finalele mondiale pe echipe, atît la masculin, cît și la feminin, obțin calificarea la JO.

Cele care vor ocupa pozițile 9-16 mai au o șansă, în primăvara lui 2016, chiar la Rio, unde va avea loc un concurs test, iar primele patru echipe de acolo vor completa distribuția olimpică.

"Dacă la fete nu avem prea multe emoții, la băieți situația este la limită, iar obiectivul lor este să păstreze șanse de calificare la Rio", a spus Adrian Stoica, președintele Federației Române de Gimnastică.

În plus, toți medaliații din finalele pe aparate au asigurată prezența la JO, asta dacă nu au reușit să se califice cu echipa.

Ponor forțată să renunțe

Cătălina Ponor, 28 de ani, va rata Campionatele Mondiale de la Glasgow din cauza unei rupturi fibrilare la un picior, una care a recidivat. Tripla campioană olimpică s-a întors în sală la începutul anului și era inclusă în lotul României pentru CM. Accidentarea a survenit chiar înainte de Campionatele Naționale desfășurate la finalul lunii trecute.

Chiar dacă și ea, și tehnicienii au sperat că se poate recupera, ieri, oficialii de la FRG au anunțat scoterea ei de pe lista oficială. Cătălina are în palmares cinci medalii mondiale, dintre care trei de argint și două de bronz.

Astfel că echipa României va fi compusă din Larisa Iordache, Diana Bulimar, Laura Jurcă, Anamaria Ocolișan, Silvia Zarzu, Andreea Iridon iar ca rezervă Andreea Munteanu.

Probleme și la lotul masculin

Nici băieții nu au zile mai liniștite, și ei au fost nevoiți să facă unele modificări în echipa cu care intenționau să meargă la Glasgow. Asta după ce Vlad Cotuna s-a accidentat la cot, iar Daniel Rădeanu are și el probleme.

Echipa României va fi alcătuită din Marian Drăgulescu, Andrei Ursache, Cristian Bățagă, Laurențiu Nistor, Andrei Muntean, Marius Berbecar și Andrei Groza ca rezervă. Ei sînt programați să intre în calificări  pe 26 octombrie, în timp ce fetele debutează pe 23 octombrie.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
mobilajucarii
mobilajucarii  •  17 Octombrie 2015, 14:16

Hahaha ! ... cei de la COSR stiu ceva dar nu stiu tot ! Nu stie stanga ce face dreapta ?! Poate se gandesc sa puna pile pentru cineva, mai stii ? Si atentie, numele antrenorului nu e Moldoveanu si Moldovan. Claudiu Cristian Moldovan.

158771064474467
Rodica Sacuiu  •  14 Octombrie 2015, 14:07

Ma doare sufletul, sa vad cum aceasta disciplina sportiva, care ne-a bucurat si ne-a facut mandri ca suntem romani, se stinge usor, usor.RUSINE STATULUI ROMAN SI MARILOR COMPANII CA NU SE IMPLICA PENTRU SALVAREA SPORTULUI ROMANESC DE MARE PERFORMANTA!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează