SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATUL MONDIAL

Nicolae Forminte, antrenorul lotului de gimnastică, după Mondialul ratat: „Am avut impresia că mă uitam la niște fete pe care nu le cunosc”

Articol de - Publicat sambata, 05 octombrie 2019 09:38

Gimnasta Carmen Ghiciuc și antrenorul Nicolae Forminte au încercat să explice pentru federația internațională ce s-a întâmplat cu România în concursul de calificare de la CM, o evoluție cu multe ratări și care le-a scos complet pe românce din lupta pentru un loc la JO 2020.

  • Campionatele Mondiale de Gimnastică sunt transmise pe TVR.

Echipa României era pe poziția a zecea, după ce s-au desfășurat  primele șase subdiviziuni ale concursului de calificare în cadrul Campionatelor Mondiale de la Stuttgart. Sâmbătă, vor concura alte 12 echipe și este clar că „tricolorele” nu vor prinde un loc între primele 12, unul care le-ar fi adus biletul pentru JO 2020. Va fi a doua ediție consecutivă olimpică la care România nu va participa în concursul pe echipe.  

Româncele au evoluat vineri seară în cea de-a cincea subdiviziunea și au avut un concurs cu multe emoții și ratări. „A fost o zi proastă”, a spus Carmen Ghiciuc pentru Federația Internațională de Gimnastică. 

„A fost cum nu se putea mai rău pentru ele. Am avut impresia că mă uitam la niște fete pe care nu le cunosc. Nu credeam că pot avea un concurs atât de slab. Știu că pe umerii lor a fost o presiune enormă pentru a se califica”, a completat tabloul și Nicolae Forminte, antrenorul coordonator al lotului olimpic. 

„Am încercat tot ce am putut. Nu știu ce să mai spun, am încercat să fiu calmă și să-mi fac exercițiile ca la antrenamente. A fost greu pentru că am simțit presiunea. Oamenii așteptau foarte mult de la noi”, a continuat Ghiciuc, 18 ani.  

Altfel de viitor 

Forminte a dezvăluit că starea de spirit în rândul echipei s-a deteriorat, după ce Denisa Golgotă s-a împiedicat la o săritură și a avut unele probleme la antrenamente. Văzută drept liderul echipei, Denisa a avut ratări la paralele, bârnă și sol în concursul de calificare. "Nu vreau să dau vina pe ea, e gimnasta mea, nu se va schimba nimic în felul în care vom interacționa în continuare, dar va trebui să avem o discuție lungă despre ce s-a întâmplat și despre ce vrea să facă în viitor. Sper că o vom putea recupera pentru gimnastică", a spus Forminte. 

Antrenorul care a revenit la conducerea echipei de senioare în septembrie 2016 a continuat: „Nu e ușor, gimnastica este un sport dificil. Dacă vrei să mergi mai departe, asta înseamnă că ești îndrăgostit și de munca grea. 

„Talentul nu e de ajuns pentru a evolua foarte bine" 

Forminte a reafirmat faptul că de la anul echipa României va arăta altfel, bazându-se pe  fetele de la Deva, care vor deveni senioare în 2020, printre ele Silviana Sfiringu, Ioana Stănciulescu sau Antonia Duță. "Sunt sigur că la Campionatele Europene de la anul vom fi pe podium și vom încerca să formăm o echipă pentru JO de la Paris, din 2024", a încheiat tehnicianul în vârstă de 62 de ani. 

Notele româncelor în calificări 

Gimnastă ParaleleBârnă Sol Sărituri 
Carmen Ghiciuc11,46612,60011.966 13,366 
Maria Holbură12,23312,73312,36613,300
Denisa Golgotă12,20011,83311.00014,033
Ioana Crișan 12,66611,73312,06613,833 
Total37,099 37,166 36,39841,232

Program CM 

  • 5 octombrie calificări (f) (subdiviziunile 7-12)
  • 6 octombrie calificări (m) (subdiviziunile 1-4)
  • 7 octombrie calificări (m) (subdiviziunile 5-8, România)
  • 8 octombrie finala pe echipe (f)
  • 9 octombrie  finala pe echipe (m)
  • 10 octombrie individual compus (f)
  • 11 octombrie individual compus (m)
  • 12 octombrie finale pe aparate
  • 13 octombrie finale pe aparate

Vezi și:

COLAPS! Echipa de gimnastică a României NU va participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru a doua ediție consecutivă

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (27)
10154976492293690
Szasz Andrei  •  06 Octombrie 2019, 13:51

Locul al treilea de la coada clasamentului e totusi locul al treilea. Parca nici nu e asa mare diferenta intre locul al treilea la Olimpiada sau Mondiale si locul al treilea din coada (22 din 24) ! Putem sa le clonam pe Catalina, Larisa, Sandra, Andreea etc. sa ne mai scoata la liman sau ne complacem in lumea a treia a gimnasticii ? Au trecut totusi deja cativa ani de cand nu mai suntem intre primele 4 natiuni ale lumii asa cum am fost timp de vreo 40 de ani si nu se intrezareste o speranta de mai bine. Oare vom ramane tot 40 de ani in lumea a treia ?

maxp
maxp  •  06 Octombrie 2019, 11:24
Postat de Dumitru Florin pe 05 Octombrie 2019, 16:55

Sa intelegem ca acest Forminte are de gand sa ramana antrenorul lotului pana in 2024??? Nu e constient ca rezultatele de pana acum nu-l recomanda pentru respectiva munca?? De vreo doi ani tot isi ia ca alibi pentru clasarile negative ale echipei nationale, dar si pentru cele individuale ca "este dificil pentru ca noul cod de punctaj..." (cum si fac si unii antrenori de fotbal cand spun ca "a fost si vina gazonului...", de parca adversarii au avut parte de un alt gazon!?)) Pai nu toate natiunile se supun aceluiasi cod de punctaj, nu a fost schimbat in acelasi moment pentru toata lumea???

Adevarul e ca noul cod de punctaj, care nu mai e atat de nou, a avantajat anumite tipologii de gimnaste, poate nu chiar accidental tipologiile gasite in anumite natiuni care au cam schimbat codul si au schimbat putin cursul. Dar, sportul se schimba si in general lumea se adapteaza. Codul de punctaj nu e o scuza, regresul e oricum mult prea mare ca sa dai vina pe asa ceva. Nici pe vechiul cod nu faceam fata cu ce au aratat fetele astea acum. Forminte are dreptate cu unele lucruri, dar e la fel de adevarat ca nici nu face deloc fata. Cum spui tu, in loc sa gaseasca solutii, cauta scuze.

marcelclujnapoca
marcelclujnapoca  •  05 Octombrie 2019, 19:03

Si la fotbal ca si la Gimnastica cred ca ne bat si cele mai slab clasate + Luxemburg si altii zici ca se Pariaza pe necalificarea lor la Jocurile Olimpice si Pariaza pana si parintii si antrenorii ca nu se califica ........Psihologi aveti la Nationala pentru fetitele care sufera din cauza necalificarii sau ii consoleaza doar parintii???....las ca te faci tu mare si le Arati tu lor .....

Vezi toate comentariile (27)
Comentează