SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  INTERVIU

Pasul spre împăcare » Alin Petrache vrea să se întîlnească în această săptămînă cu şeful FR Gimnastică

Alin Petrache a devenit președintele COSR în mai 2014
Alin Petrache a devenit președintele COSR în mai 2014

Articol de - Publicat marti, 10 noiembrie 2015 00:00

După schimbul de replici dure făcut prin intermediul unor scrisori deschise, preşedintele COSR îl cheamă la discuţii pe Adrian Stoica.

Ratarea calificării directe la JO Rio 2016 a echipei feminine de gimnastică a României a agitat spiritele în sportul românesc. Şeful forului olimpic român a acuzat conducerea FR Gimnastică de ignoranţă, Adrian Stoica i-a răspuns că după 40 de ani de exeperienţă nu acceptă sfaturi despre inele, paralele sau bîrnă.

După un week-end relativ liniştit, Alin Petrache anunţă că el e deschis oricărei variante de a rezolva problema cu FRG.

- Domnule Petrache, cum aţi primit şi citit scrisoarea deschisă trimisă de Adrian Stoica?
- Pînă în momentul acordării acestui interviu nu am primit nici o scrisoare, dar asta nu m-a împiedicat să o citesc pe net. Dar îmi doresc să depăşesc acest moment, să transformăm această ratare a sportului românesc într-un proiect de dezvoltare pe termen lung. Vreau să mă văd cu Adi Stoica în această săptămînă, să vedem ce putem face, pentru că Olimpiada ne bate la uşă amîndurora.

- Şi cum vedeţi această întîlnire?
- Eu mă pot deplasa oriunde. Dacă vrea să merg şi să stau în sala de la Izvorani, asta o să fac. Mi-a spus să nu mă bag în bucătăria lor şi recunosc, nu mă pricep la gimnastică. Dar mă pricep la management sportiv. Nu am acuzat antrenorii, nu am acuzat sportivii. Cu unii dintre ei am şi stat de vorbă în vară, cînd am semnat contractele cu ei. Şi aici mă refer la Marian Drăgulescu, Cătălina Ponor, Sandra Izbaşa...

- Ştim că Ponor şi Drăgulescu au revenit din primăvară la loturile naţionale, dar care e statutul Sandrei Izbaşa?
- În vară, Izbaşa a fost integrată la lotul naţional. Nu ştiu însă cu cine se antrenează, unde se antrenează, aşa cum nu ştim multe despre lotul feminin de gimnastică. De aceea am şi cerut federaţiei să ne precizeze care este rolul antrenorilor Octavian Belu şi Mariana Bitang....

Forminte, o idee

- În scrisoarea adresată lui Stoica aţi făcut recomandări privind colectivul tehnic, să fie adus Nicolae Forminte!
- A fost doar o propunere, o idee, o soluţie la îndemînă. Nu am spus că vrem să-l pună antrenor coordonator pe Forminte, ci doar să-l introducă în colectivul tehnic. Să-l folosească avînd în vedere că a mai lucrat la lot şi cu rezultate respectabile.

- A sunat ca o intervenţie în activitatea federaţiei...
- Am dorit să ajutăm, aşa cum am făcut în cazul canotajului. După Mondialele din august, unde bărcile româneşti nu au reuşit să se califice în nici o finală, am vorbit cu Elisabeta Lipă să vedem cum putem ajuta. Şi am mers cu Lipă de mînă acasă la Mircea Roman şi am reuşit împreună să-l convingem să se întoarcă la lot. În acelaşi spirit am făcut şi recomandarea cu Forminte.

- Şi ce aşteptări aveţi de la aceste discuţii cu Adrian Stoica?
- Să vedem ce putem face să stopăm declinul, care este evident pentru toată lumea. Vreau o analiză corectă despre ce s-a întîmplat la Mondialele de la Glasgow. Mă interesează un program pe termen scurt pentru Rio 2016, dar şi unul pentru Tokyo 2020. Cum să ne pregătim antrenorii.... Nu mă pricep la inele sau la paralele. Mă pricep la rugby. Dar trebuie făcut ceva! Nu poţi să faci reconstrucţie dacă nu recunoşti că ai probleme.

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
mobilajucarii
mobilajucarii  •  10 Noiembrie 2015, 21:48

Poate ca nu ar fi rau daca lucrurile, in contextul din aceste zile, ar evolua catre refacerea alegerilor pentru COSR. Apoi s-ar putea tot discuta despre programe.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close