SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  SCRISOARE DESCHISĂ

REVOLTĂ la Deva! Legenda Gina Gogean, protest de amploare: „Am fost vânduți la cererea unora veniți de 4 luni! E o execuție, îmi anunț retragerea”

Gina Gogean în sala de la Deva Foto Raed Krishan
Gina Gogean în sala de la Deva Foto Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 28 aprilie 2023 15:52 / Actualizat vineri, 28 aprilie 2023 16:26

Gina Gogean, 45 de ani, antrenor în cadrul colectivului tehnic al lotului național de la Deva, dezvăluie într-o scrisoare deschisă dură și exigentă ce se întâmplă de luni bune în gimnastica feminină de la noi. 

Kyle Chalmers, unul dintre rivalii lui David Popovici, a vorbit despre problemele de sănătate mintală cu care s-a confruntat: „La finalul zilei suntem toți oameni, avem aceleași probleme pe care le au și ceilalți”
ÎNOT
Kyle Chalmers, unul dintre rivalii lui David Popovici, a vorbit despre problemele de sănătate mintală cu care s-a confruntat: „La finalul zilei suntem toți oameni, avem aceleași probleme pe care le au și ceilalți”

Gina Gogean: „Nu mi-am închipuit că voi ajunge să trăiesc umilința din ultimele luni”

Nu mi-am închipuit niciodată, după ani de zile petrecuți în sala de gimnastică, ca sportivă medaliată pentru ROMÂNIA și ca antrenor de club și lot național, că eu, Gina Gogean, voi ajunge să trăiesc umilința pe care o suport de câteva luni. 

NICIODATĂ nu mi-am închipuit că GIMNASTICA ROMÂNEASCĂ va fi zguduită din interior de atâta ură și dezbinată de persoane care au manifestat lipsă de respect față de sportul nostru și față de cei care au contribuit la selecția și perfecționarea actualelor gimnaste în lot.

Vreau să citiți aceste rânduri și să înțelegeți că eu nu sunt și nu voi fi o victimă, eu pot umbla cu capul sus. Gimnastica românească însă are deja de suferit".

Așa începe confesiunea multiplei campioane mondiale și europene. În urmă cu o zi, Federația Română de Gimnastică a dat un comunicat prin care anunța că s-a analizat bilanțul participării la Campionatele Europene de la Antalya, de unde sportivii au revenit cu o medalie de bronz, trei locuri patru, un loc șase și un loc șapte. Ședința de bilanț "s-a desfășurat într-o atmosferă tensionată", se notează în comunicat.

Demisii revocate în aceeași zi la FRG

Drept urmare, membrii departamentului tehnic pentru gimnastica artistică feminină și-au anunțat intenția de a-și da demisia de onoare, de asemenea Carmencita Constantin – președinte, Ingrid Istrate- secretar general FRG și subsecvent o serie de alți membri ai Comitetului Executiv, fiind propusă inclusiv demisia întregului Comitet Executiv.

Până la urmă însă, în aceeași zi s-a revenit asupra acestei intenții, după o discuție cu ministrul Sportului, Eduard Novak. La finalul comunicatului se precizează că „vom reveni cu comunicări referitoarea la structura și componența loturilor naționale de gimnastică".

Patrick Kiens a cerut îndepărtarea Ginei Gogean

REVOLTĂ la Deva! Legenda Gina Gogean, protest de amploare: „Am fost vânduți la cererea unora veniți de 4 luni! E o execuție, îmi anunț retragerea”
Patrick Kiens, antrenorul olandez ajuns în România după ce a fost acuzat de abuz în țara sa Foto Imago

Acestea vizează și îndepărtarea Ginei Gogean de la Deva, cerută, spun surse de încredere, de olandezul Patrick Kiens, antrenorul coordonator. Acesta a condiționat rămânerea la lot de darea afară a marii campioane. FRG are contract cu Kiens până după Campionatele Mondiale de la Antwerp (30 septembrie-8 octombrie), care sunt criteriu de calificare la JO de la Paris. Dacă acesta ar pleca înainte de termen, forul de specialitate ar trebui să-i plătească despăgubiri.

„Ceea ce se întâmplă acum la lot contravine unor principii pe care le consider definitorii pentru succesul în sport, în gimnastică. Persoane din structura de conducere a gimnasticii românești au încercat prin mijloace incorecte să denigreze tot ce are legătură cu cei care au lucrat la acest lot până în decembrie 2022, manipulând părinții cu scopul de a denigra și elimina persoanele care nu sunt servile în procesul de pregătire", spune Gogean în scrisoarea deschisă.

Ea amintește că, având aceleași gimnaste la lot, împreună cu colegii din colectivul tehnic, s-au câștigat 16 medalii la Europenele de la Mersin 2020, Munchen 2022 și la Festivalul Olimpic al Tineretului European 2022.

Lucrurile s-au schimbat din ianuarie 2023, când la lot s-a instaurat un alt program de pregătire, fără nicio consultare de antrenorii aflați la lot.

Gina Gogean: „Am fost permanent jignită de persoane din gimnastică”

„Eu am fost repartizată să mă ocup în cadrul lotului doar de pregătirea sportivelor la bârnă (și numai la bârnă), fără a avea dreptul de a mă implica la celelalte aparate. Nu am avut posibilitatea să-mi expun punctul de vedere în ceea ce privește pregătirea tehnică, cunoscând foarte bine aceste sportive", scris Gina Gogean.

În ultima perioadă am fost permanent jignită profesional de către multe persoane din gimnastica. Mi s-a spus că exercițiile mele metodice sau de pregătire fizică nu sunt eficiente, deși toate aceste exerciții au fost făcute și de către alte generații de campioane și le fac și alți sportivi din țări cu rezultate la ora actuală în gimnastică (Statele Unite, Japonia, China, Marea Britanie, etc)", adaugă ea.

"În permanență am fost acuzată că sabotez din interior activitatea pentru că mă consult cu cei doi coordonatori care au inițiat și finanțat acest proiect "Tară, țară, vrem campioane!", persoane care ne-au susținut încă de la începutul proiectului .

Considerăm că relaționarea cu cei doi mari antrenori, d-na Bitang și dl Bellu, nu poate fi decât benefică gimnasticii românești. Eu sunt implicată în acest proiect de 8 ani de zile, de 5-6 ani lucrez cu acești copii și am contribuit la pregătirea lor și la rezultatele obținute", punctează antrenoarea.

Gina Gogean: „Sunt executați și eliminați toți cei care nu se încadrează”

„Deși am atras atenția și am vorbit respectuos, în ultimele luni am fost supusă unui tir de denigrare incalificabil. Am tăcut și nu am amplificat această stare dorind să depășim Campionatele Europene din Antalya.

Antrenorul/Profesorul Gina Gogean nu a crezut că la o competiție internațională de anvergură și obiectiv, respectiv Campionate Europene Antalya 2023, poate trăi o asemenea umilință și accepta o asemenea atmosferă. Tot ceea ce s-a petrecut acolo nu face altceva decât să arate că sunt executați și eliminați toți cei care nu se încadrează în noua viziunea a celor care conduc pregătirea", continuă Gina Gogean.

Gimnastica de mare performanță nu se poate face fără a lucra în echipă, fără muncă, fără disciplină și implicare totală. Eu mi-am respectat întotdeauna colegele alături de care am câștigat medalii olimpice, mondiale și europene, și așa am acționat apoi ca antrenor.

- Gina Gogean

Îmi rezerv dreptul de a informa opinia publică despre toate aceste aspecte pe care le consider defăimătoare la adresa mea și de a acționa în instanță persoanele care m-au defăimat și care au contribuit la îndepărtarea mea de la lot pe alte motive decât cele profesionale", anunță ea.

„Rămăseserăm o mână de antrenori în țară și am fost VÂNDUȚI la cererea unora veniți de patru luni. Mulțumesc pentru „susținere" FRG!

Aceasta este scrisoarea prin care îmi anunț RETRAGEREA din poziția de antrenor de la Lotul National.

Caracterul și statutul de CAMPIOANĂ impun verticalitate, profesionalism și respect pentru gimnastica românească", se încheie demersul deschis al Ginei Gogean.

REVOLTĂ la Deva! Legenda Gina Gogean, protest de amploare: „Am fost vânduți la cererea unora veniți de 4 luni! E o execuție, îmi anunț retragerea”
Sabrina Voinea (dreapta), cu medalia de bronz de la sol, este antrenată de mama ei, Camelia Voinea

Citește și: 

Jaqueline Cristian, eliminată în turul II la Madrid » A pierdut în trei seturi cu Anastasia Potapova
WTA MADRID
Jaqueline Cristian, eliminată în turul II la Madrid » A pierdut în trei seturi cu Anastasia Potapova
Primul mesaj al Soranei Cîrstea, după eliminarea de la Madrid
MADRID
Primul mesaj al Soranei Cîrstea, după eliminarea de la Madrid

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
kenpachi
kenpachi  •  28 Aprilie 2023, 21:17

Acest "asa zis ministru al sportului" in loc sa sustina fostii mari campioni pentru a recladi ceea ce mai poate fi ridicat din mocirla sportului romanesc, din prima zi si-a vazut de propriile interese! Alo domnule Novak, Romania nu esti tu, un parvenit si parazit politic! Nu mai exista nici un fel de suflet in conducatorii acestei natiuni!

kenpachi
kenpachi  •  28 Aprilie 2023, 21:12

Acest asa zis ministru al sportului , in loc sa incerce sa sustina oamenii de valoare si marii fosti campioni nu a facut nimic altceva decat sa isi urmareasca propriile lui interese! Alo domnule Eduard Novak R

adytza77
adytza77  •  28 Aprilie 2023, 17:18

Exact ceea ce spuneam si intr-un articol despre halep(si unde sau gasit o multime de minti gaunoase sa comenteze aiurea).UNDE E STATUL ROMAN? SA EVAPORAT.Platim din bugetul federatiei esecul si apoi ne plangem ca o fi ca o pati.Au adus cica mare antrenor coordonator, acuzat de abuz sexual,cand noi avem atatia atrenori buni dar si multiple campioane ce in mod sigur si-ar dori sa lucreze cu noi generatii si sa imparta un bagaj de cunostinte urias.Ele sunt parte dintre sportivi care au aratat lumii cine e ROMANIA.NU VA BATETI JOC DE ELE CACI NU AVETI NICI CEL MAI MIC DREPT.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează