GIMNASTICA  ·  CM GIMNASTICĂ

Sfidează limitele! Povestea spectaculoasă a gimnastei care s-a calificat la 43 de ani în finala de la sărituri la CM de gimnastică de la Doha

FOTO: Peter Parks, AFP/Getty Images
FOTO: Peter Parks, AFP/Getty Images

Articol de — - Publicat miercuri, 31 octombrie 2018 13:24

Oksana Chusovitina, 43 de ani, este cea mai în vârstă concurentă de la CM de gimnastică de la Doha, ea reușind să se califice în finala de la sărituri, care va avea loc vineri.

A concurat cu Lavinia Miloșovici, Simona Amânar, Andreea Răducan, Sandra Izbașa sau Cătălina Ponor și încă e în sală. Oksana Chusovitina e un fenomen al gimnasticii feminine mondiale. În timp ce toate româncele de mai sus s-au retras, ea continuă să evolueze la un nivel înalt. Dovada: la 43 de ani va fi prezentă în finala de la sărituri, acolo unde s-a calificat cu a cincea medie.

A fost întrebată de mai multe ori de ce continuă, ce o ține lângă acest sport? "Nu știu de unde vine motivația mea, dar iubesc gimnastica enorm și de aceea nu mă pot opri", a spus la Doha cea care acum reprezintă Uzbekistan, țara în care s-a născut.

A debutat la o ediție a Campionatelor Mondiale în 1991 sub steagul Uniunii Sovietice, unde a cucerit două medalii de aur și un argint. Apoi, în 1992 a bifat prima prezență la Jocurile Olimpice, și de atunci nu a ratat nicio ediție.

În 2016 a devenit cea mai în vârstă gimnastă care a concurat vreodată la JO, având atunci 41 de ani și două luni. Niciun alt gimnast sau gimnastă nu a reușit să adune șapte prezențe consecutive la Jocurile Olimpice, iar acum își propune să ajungă la Tokyo 2020. Într-un sport al fetițelor, Oksana nu se simte deloc ciudat. "Când suntem în concurs, suntem egale, chiar dacă avem vârste diferite trebuie să prezentăm aceleași lucruri", a subliniat ea pentru US Today.

Datoria față de o țară care a ajutat-o la greu

Între 2006 și 2012 a evoluat pentru Germania. O mutare care are în spate o poveste tristă. În 2002, Alișer, fiul Oksanei pe atunci în vârstă de doi ani, a fost diagnosticat cu leucemie și pentru rezultate cât mai bune a fost nevoie de un tratament la o clinică din Köln.

"Vreau să concurez pentru Germania, este modul meu de a le mulțumi pentru sprijinul pe care mi l-au acordat în tot acest timp", spunea în 2003 Chusovitina. Lucru care s-a întâmplat abia în 2006 pentru că autoritățile din Germania nu i-au acordat cetățenia decât după trei ani de locuit în țara lor. Sub culorile germane a cucerit un argint la JO 2012, două medalii mondiale, un argint și un bronz, și patru europene, un aur, două arginturi și un bronz. Toate la sărituri. Fiul Oksanei e acum deja un adolescent de 18 ani. Un lucru care o ajută pe Oksana să relaționeze mai bine cu coechipierele sale.

Deși a spus de mai multe ori că se va retrage, nu a putut sta prea mult departe de sală și acum e din nou într-o finală mondială, la 27 de ani de la debutul într-o astfel de competiție. "Suntem femei, ne schimbăm mereu starea de spirit și deciziile", a explicat zâmbind Oksana.

11 medalii mondiale
are în palmares Oksana Șușovitina dintre care trei de aur, patru de argint și patru de bronz. Prima a venit în 1991, iar ultima datează din 2011

Vârstele finalistelor de la sărituri

1. Simone Biles (SUA) 21 de ani
2. Shallon Olsen (Canada) 18 ani
3 Seojeong Yeo (Coreea de Sud) 16 ani
4. Alexa Moreno (Mexic) 24 de ani
5. Oksana Șușuvitina (Uzbekistan) 43 de ani
6. Yong Rye Pyon (Coreea de Sud) 17 ani
7. Elisabeth Black (Canada) 23 de ani
8. Jinriu Liu (China) 18 ani

Vezi și: Cine o mai știe pe Vera Ceaslavska? TRU despre o campioană incredibilă: "Suspendată pe viață, a ajuns la găleată și mătură, fiindcă nimeni nu celebrează un erou care nu se potrivește corectitudinii politice"Banii firmei-paravan a bucătăresei din Giurgiu, care a vândut măști la suprapreț, au venit din Abu Dhabi, sub steagul „cooperării” anunțate de Orban și de prințul Emiratelor
Libertatea
Comentarii (2)
caminero  •  01 Noiembrie 2018, 08:44

Le așteptăm și pe Nelli Kim și Natalia Sapoșnikova . Oare Maxi Gnauck mai prestează?!? Elena Șușunova din păcate a murit vara asta, la 49 de ani ...

maxp  •  31 Octombrie 2018, 19:05

Ii asteptam cu reactii pe cei care spuneau de Dragulescu ca trebuie sa se retraga.

Vezi toate comentariile (2 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
20:00 Fotbal, Liga 1
Viitorul - Dinamo
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:00 Fotbal, Premier League
Sheffield Utd - Tottenham
Eurosport
20:30 Fotbal, Serie A
Atalanta - Napoli
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
20:30 Fotbal, La Liga
Real Sociedad - Espanyol
Digi 3, Telekom 3, Look Sport 2
21:30 Fotbal, Baraj Bundesliga
Werder Bremen - Heidenheim
Digi 2, Telekom 4, Look Sport 3
22:15 Fotbal, Premier League
Manchester City - Liverpool
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Roma - Udinese
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
23:00 Fotbal, La Liga
Real Madrid - Getafe
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
Program TV complet

Liga 1