SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE MONDIALE

Simona Amânar, triplă campioană olimpică, despre calificarea echipei femine la Jocurile Olimpice: „Presiunea a fost mai mare decât dacă s-ar fi bătut pentru aur”

Sabrina Voinea a obținut 13,666 pentru exercițiul său la bârnă FOTO Imago Images
Sabrina Voinea a obținut 13,666 pentru exercițiul său la bârnă FOTO Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 04 octombrie 2023 22:33 / Actualizat miercuri, 04 octombrie 2023 22:46

Simona Amânar, triplă campioană olimpică, a vorbit despre calificarea echipei României la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Simona Amânar, sextuplă campioană mondială, a urmărit calificările Campionatelor Mondiale de la Antwerp „ca orice român și ca orice iubitor al gimnasticii, am stat cu un nod în gât. Mi-am dorit să ne calificăm, faptul că am reușit lucrul ăsta e un lucru mare, pentru că asta ne-am dorit cu toții, inclusiv persoane care poate nu erau așa mari amatoare de gimnastică mă întrebau dacă ne calificăm sau nu", a spus fosta sportivă, în vârstă de 43 de ani.

Ea a continuat: „Am avut o singură ratare în tot concursul și chiar m-am bucurat că au făcut un concurs bun, au mai fost mici greșeli, dar acestea se mai întâmplă. Faptul că fetele au reușit să ducă un concurs bun și au făcut un concurs curat cum spunem noi, au depășit emoțiile. 

Presiunea a fost foarte mare, mai mare decât dacă s-ar fi bătut pentru aur. Jur, mai ales că toată lumea aștepta această calificare, e ca o gură de aer! Fetele au făcut față cu brio la presiunea care a fost și s-au descurcat foarte bine".

Simona Amânar, triplă campioană olimpică, despre calificarea echipei femine la Jocurile Olimpice: „Presiunea a fost mai mare decât dacă s-ar fi bătut pentru aur”
Simona Amânar

Simona Amânar: „Avem șanse și de o medalie la Jocurile Olimpice"

Simona Amânar este campioană olimpică în 2000 cu echipa României. „Bucuria cea mai mare este că ne-am calificat acum, ce vor face de aici încolo și cum vor progresa, poate reușesc să-și îmbunătățească exercițiile. Totul depinde doar de ele pentru că au dovedit că se poate. Eu zic că avem șanse și de o medalie la Jocurile Olimpice".

Cât despre faptul că România îi are ca antrenori pe Patrick Kiens și Daymon Jones, Simona Amânar a spus: „Lumea nu e obișnuită în gimnastica din România să aibă antrenori străini. Dacă te uiți, nu e singura disciplină din România care are antrenor străin. Nu știu dacă este bine sau nu. Nu sunt eu în măsură să apreciez dacă este bine sau nu, contează foarte mult cum s-au acomodat fetele. Dacă fetele nu s-ar fi acomodat cu antrenorii, nu cred că ar fi rămas cineva". 

"Dacă avem infrastructură, dacă aducem copii și investim, le dăm burse, găsim niște soluții cu care să-i atragem, vin. Că, de fapt ăsta a fost proiectul "Țară, țară, vrem campioane!". Investiția trebuie să fie continuă, iar proiectul acesta a fost investiție continuă. A fost susținut proiectul din toate părțile și atunci normal că s-a văzut rezultatul"- Simona Amânar

Amintiri de la săritură de zero

Sabrina Maneca-Voinea a ratat elanul la sărituri, i s-a întâmplat vreodată Simonei Amânar, campioană olimpică la acest aparat, un lucru de acest fel? "Am luat o dată nota zero pentru că am plecat pe culoarea roșie a un concurs mai mic. Mi s-a părut mie că arbitra mi-a făcut semn să plec", a povestit Simona Amânar.

„Nici băieții nu o execută așa frumos"

Simone Biles a prezentat în calificări la Antwerp o nouă săritură, un Yurchenko dublu echer, care a fost numită Biles II. Simona Amânar are și ea o săritură numită după ea, una dintre cele mai executate la feminin. Cum i s-a părut săritura americancei? „M-am uitat cu încetinitorul, termină săritura deasupra mesei de sărituri și după aceea aterizarea e foarte frumoasă, nici băieții nu o execută așa frumos", a spus Simona Amânar. 

Simona Amânar, triplă campioană olimpică, despre calificarea echipei femine la Jocurile Olimpice: „Presiunea a fost mai mare decât dacă s-ar fi bătut pentru aur”
Simone Biles în săritură FOTO Imago Images

Americanca i s-a mai părut mia liniștită acum după revenire. Se vede că are mai multă experiență, e mai liniștită și mai încrezătoare. Arată foarte bine, se mișcă ușurință, parcă zboară", a subliniat ea.

Citește și: 

Echipa feminină de gimnastică a României revine la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani!
CAMPIONATE MONDIALE
Echipa feminină de gimnastică a României revine la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani!
Punct de vedere olandez » Ce a spus Patrick Kiens, antrenorul echipei  feminine a României, despre calificarea olimpică
CAMPIONATELE MONDIALE
Punct de vedere olandez » Ce a spus Patrick Kiens, antrenorul echipei feminine a României, despre calificarea olimpică

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  05 Octombrie 2023, 13:29

Presiunea a fost dusa la extrem mai ales inaintea concursului de sefii sportului romanesc, nu stiu din ce motiv, totusi s-au tinut bine. Nu am vazut nicio reactie ulterioara, dupa valul de critici aparut cu cateva zile inainte de intrarea in concurs, s-a criticat, s-a spus ca se duc ca turisti, dupa obtinerea unui rezultat pozitiv zic eu, nu s-a mai obtinut nicio reactie de la ei. In fine, sa credem ca am putea obtine o medalie olimpica cu echipa pare destul de iluzoriu la momentul actual, totusi o calificare in finala de 8 si o clasare in primele 5-6 cred ca ar trebui sa fie obiectivele pentru Paris. Echipa actuala nu pare a avea tocmai potentialul pentru astfel de rezultate, totusi avem una din cele mai tinere echipe de la acest Mondial, deci exista perspective de progres pentru gimnastele din lot. Pe langa asta, din punctul meu de vedere exista unele asteptari de la gimnastele ramase acasa, o mare parte alcatuind lotul de dinainte de aceasta generatie si fiind gimnaste destul de competitive si ele, din pacate scoase usor din ritm de desele accidentari. Plus junioara ramasa pe langa lot dupa scandalul de anul trecut cu antrenorii, ca o comparatie, facea parte din generatia Sabrinei si era peste ea la nivel de junioare. Cu un mix intre lotul actual si cel ramas acasa adus intr-o forma optima, obiectivele pentru Paris ar putea fi ceva mai mult decat simpla participare.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează