SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  JOCURILE OLIMPICE EUROPENE

Un argint şi două bronzuri » Andreea Iridon şi Marius Berbecar au sporit recolta de medalii a României la Jocurile Olimpice Europene

Andreea Iridon (prima din stînga), pe podium la Baku
Andreea Iridon (prima din stînga), pe podium la Baku

Articol de - Publicat duminica, 21 iunie 2015 00:00

Paralele şi bîrna sînt aparatele la care ei au reuşit să urce pe podium. Distincţiile lor se adăugă locului doi pe care au urcat kaiacistele Elena Meroniac şi Roxana Borha.

Gimnastica e una dintre disciplinele care de fiecare dată şi-a adus contribuţia la zestrea olimpică a României. Chiar dacă la Baku echipa feminină a avut în componenţă fete tinere, fără prea multă experienţă,  aşteptările au fost mari.

Unele care nu s-au împlinit după finala pe echipe şi nici după individual compus, ci după finalele pe aparate de ieri. Andreea Iridon a reuşit să urce de două ori pe podium, la paralele şi la bîrnă.

Născută în comuna Tilişca din judeţul Sibiu, Andreea a ajuns să practice acest sport pentru că mamei ei îi plăcea gimnastica, iar micuţa sa avea multă energie. Sună ca povestea multor fetiţe care au ajuns să se joace pe cele patru aparate. Cînd avea doar cinci ani a plecat la Deva pentru a deveni campioană şi ieri, la Baku, a obţinut primele sale distincţii la senioare.  

Va împlini 16 ani la finalul anului, iar timiditatea sa dispare atunci cînd se urcă pe aparate. Mai şi ratează din cînd în cînd şi supărarea i se citeşte imediat pe chip. Aşa s-a întîmplat şi în finala de la paralele de ieri, de la Baku. A obţinut 12,800, însă această notă i-a adus medalia de bronz. Aurul a fost cîştigat de rusoaica Aliya Mustafina, 15,400, iar argintul de germanca Sophie Schreder, 15,200.

Medalia de la bîrnă avea să fie una mai strălucitoare pentru Andreea. Unul dintre aparatele sale favorite. A obţinut 14,000, dar  fost depăşită de Lieke Wevers din Olanda, care a fost notată cu 14,200. La fiecare aparat,  în finală au concurat cîte şase gimnaste.

Tot ieri, a concurat şi Marius Berbecar, care şi-a confirmat medalia obţinută la Campionatele Europene de la Montpellier, cînd a obţinut argintul la paralele. La Baku a fost bronz. Exerciţiul său fiind evaluat cu 15, 600. Românul în vîrstă de 30 de ani a fost întrecut de Oleg Stepko, din Azerbajzan, 15,733, şi de David Beliavski, din Rusia, 15,700.

Delegaţie mare, medalii puţine

România a trimis la Baku una dintre cele mai numeroase delegaţii, 147 de sportivi. După opt zile de concurs s-au cucerit doar patru medalii. Înaintea celor trei de la gimnastică de ieri, a venit argintul cucerit de Elena Meroniac şi Roxana Borrha la kaiac dublu pe distanţa de 500 de metri. Competiţia de la Baku se încheie pe 28 iunie, iar speranţele la medalii ale României se mai leagă de gimnastică aerobică, scrimă şi judo.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează