SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR

A treia încercare » Oltchim îşi propune să joace iar cu trofeul pe masă în 2012

Articol de - Publicat miercuri, 28 septembrie 2011 00:00 / Actualizat marti, 27 septembrie 2011 23:40

Oltchim a adus cinci jucătoare noi, dar a şi renunţat la alte şapte. Campioana României e cotată cu şansa a patra la cîştigarea trofeului


Din cele 19 ediţii ale Ligii Campionilor, de pînă acum, Oltchim ia startul pentru a 12-a oară în cea mai importantă competiţie intercluburi. Cel mai titrat club din România, finalist în 2010 al Ligii, a fost foarte aproape de a se destrăma după ce SC Oltchim SA, societatea care-l patronează, şi-a retras pentru o lună sprijinul financiar. Pînă la urmă, managerul Constantin Roibu s-a răzgîndit şi Oltchim intră din nou în cursa pentru titlul la care visează de la înfiinţare.

FAVORITA 4 OLTCHIM cotă 7,50 buget 3,5 milioane euro
Oltchim Rm. Vîlcea a făcut mari schimbări în lot, în intersezon. Şapte jucătoare au trebuit să plece, în locul acestora venind alte cinci. Vîlcencele au renunţat la cîteva nume importante precum Steluţa Luca, Valeria Beşe, Anastasia Pidpalova sau Tereza Pîslaru. În schimbul lor s-a preferat aducerea unor handbaliste de afară sau românce care au evoluat în străinătate. "Obiectivul nostru e clar: trebuie să jucăm finala Ligii Campionilor. Dacă nu ni-l vom îndeplini, nimeni nu ne va mai ierta, după ce şi anul trecut am fost eliminaţi înainte de semifinale", a declarat preşedintele Petre Berbecaru, cel care i-a luat locul lui Ioan Gavrilescu.

Campioana mondială, rusoaica Ekaterina Vetkova, muntenegreanca Marja Jovanovici, croata Sanela Knezovici şi româncele Aurelia Brădeanu şi Oana Chirilă sînt noutăţile de la Oltchim. În afară de handbalistele care au plecat, Oltchim are două mari pierderi: Paula Ungureanu, portar, care e însărcinată, dar mai ales Cristina Neagu, cea mai bună jucătoare din lume, operată la umărul drept. Cu toate acestea, se doreşte revenirea lui Neagu în 2011, atunci cînd Oltchim speră să ajungă şi fără starul său.

FAVORITA 1 GYOR cotă 2,75 buget 5 milioane euro
Transferuri stelare
Campioana Ungariei, ETO Gyor, a ajuns în semifinalele Ligii Campionilor la ultimele cinci ediţii. A jucat şi o finală în 2009, pierdută în faţa danezelor de la Viborg. În acest sezon, Gyor a transferat trei handbaliste de mare valoare: Heidi Loke, cel mai bun pivot din lume, golgeterul Ligii Campionilor în sezonul trecut, Andrea Lekici, centrul naţionalei Serbiei, şi Jovanka Radicevici, extrema dreapta de la Buducnost. "Vreau să spun şi eu la finalul sezonului: am cîştigat Liga Campionilor! Pînă atunci însă, mai e mult. Trebuie să rămînem cu picioarele pe pămînt şi să luptăm pînă la capăt pentru a ne realiza obiectivul", a declarat Anita Gorbicz, căpitanul Gyorului.

FAVORITA 2 LARVIK cotă 3,50 buget 3,5 milioane euro
Vînate de toţi
Norvegiencele de la Larvik sînt conştiente că toată lumea va fi cu ochii pe ele după ce au cîştigat trofeul sezonul trecut. Campioana Norvegiei a suferit însă pierderi însemnate: Heidi Loke a plecat la Gyor, iar Gro Hammerseng şi Olga Medvedeva sînt însărcinate. Larvik l-a numit însă din nou antrenor la echipă pe Ole Gustav Gjekstad, cel care a mai pregătit formaţia între 1998 şi 2005. "Cred că Vîlcea, Gyor şi Viborg sînt candidate serioase la semifinale. Sper să fim şi noi acolo, alături de ele", a declarat Gjekstad.

FAVORITA 3 BUDUCNOST cotă 6,50 buget 2,5 milioane de euro
Pragul din semifinale
Campioana Muntenegrului, Buducnost Podgorica, a ajuns de şase ori în semifinalele Ligii Campionilor, dar nu a trecut niciodată de acest prag. Chiar dacă şi-a pierdut căpitanul, pe Maja Jovanovici, transferată de Oltchim, Buducnost şi-a păstrat forţa, mai ales că le-a adus pe Dragana Cvijici (de la Krim Ljubljana), pe Maja Savici (de la Viborg) sau pe Clara Woltering (Bayer Leverkusen). Tot la Buducnost a ajuns în această vară şi Adriana Ţăcălie. "Gyor are pe hîrtie cele mai mari şanse. Larvik, cu multe handbaliste din naţionala Norvegiei, va fi şi ea în top. Oltchim are o echipă mai puternică decît anul trecut", a spus Dragan Adzici, antrenorul de la Podgorica.

Grupele Ligii Campionilor
Grupa A
FC Midtjylland
Buducnost Podgorica
Thuringer HC
Byasen Trondheim

Grupa B
Larvik HK
Krim Ljubljana
Podravka Podgorica
Viborg HK

Grupa C
Gyor Audi ETO
Hypo Viena
Metz Handball
Randers HK

Grupa D
Itxako Estella
Oltchim Rm. Vîlcea
Dinamo Volgograd
Buxtehuder SV
*primele două clasate în fiecare grupă se califică mai departe

Programul meciurilor Oltchimului
30.09 Buxtehuder SV-Oltchim
09.10 Oltchim-Dinamo Volgograd
15.10 Itxako Estella-Oltchim
30.10 Dinamo Volgograd-Oltchim
06.11 Oltchim-Buxtehuder SV
13.11 Oltchim-Itxako Estella

INTERVIU RADU VOINA - "Încercăm să cîştigăm trofeul!"
- Domnule Radu Voina, care sînt aşteptările în acest sezon de Ligă?
- Ne dorim să jucăm finala şi, de ce nu?, să cîştigăm trofeul. Obiectivul nostru e clar, trebuie să ajungem în finală. E foarte greu, concurenţa e acerbă, dar cred că putem să îl ducem la îndeplinire.

- Ce părere aveţi de grupă?
- E una foarte grea. Itxako a jucat anul trecut finala Ligii, Dinamo Volgograd e campioana Rusiei, are foarte multe jucătoare în lot care fac parte din naţională. Nemţoaicele de la Buxtehude sînt, să zicem, outsiderele. Itxako şi Volgograd au şi ele acelaşi obiectiv ca şi noi.

- Care sînt favoritele la cîştigarea Ligii în opinia dumneavoastră?
- Aş pune mai întîi echipa mea, pentru că am încredere în lot. Primele impresii sînt favorabile. Apoi ar fi Gyor, care a adus jucătoare extraordinare, are un lot extraordinar. Şi Larvik, echipa care deţine trofeul. Norvegiencele sînt capabile de un nou succes. Ar putea însă apărea şi surprize, gen Itxako de anul trecut.


Curiozităţi ale Ligii Campionilor
Retrogradata-campioană
Thuringer, campioana Germaniei, participă pentru prima dată în grupele Ligii Campionilor. Echipa pregătită de Herbert Muller, fostul antrenor al Braşovului, cel care pregăteşte şi "naţionala" Austriei, a cîştigat în 2011 pentru prima dată titlul naţional. Cu un an înainte, Thuringer retrogradase în a doua ligă, dar a scăpat de eşalonul doi după ce o altă formaţie nu a primit licenţa de a mai juca în Bundesliga, cauza fiind problemele financiare.

Contractul record
400.000 de euro este cel mai mare contract oferit unei jucătoare în Liga Campionilor. Muntenegreanca Bojana Popovici, de la Buducnost Podgorica, e cel mai bine plătită handbalistă din lume. Ea a plecat de la Viborg, acolo unde cîştiga 290.000 de euro. Bojana Popovici a fost de trei ori golgeterul Ligii Campionilor şi a cîştigat de cinci ori trofeul (de trei ori cu Slagelse şi de două ori cu Viborg)

Grupa cu campioane
În istoria Ligii Campionilor, doar 5 formaţii au cîştigat trofeul de-a lungul timpului. Dintre acestea, patru fac parte din aceeaşi grupă B, acolo unde se regăsesc Larvik, Krim Ljubljana, Podravka Koprivnica şi Viborg. Cea de-a cincea formaţie este Hypo Viena.

Samba de Hypo
Campioana Austriei, Hypo Viena, a încheiat un parteneriat cu federaţia braziliană de handbal. Echipa din Viena a strîns altfel cele mai valoroase handbaliste braziliene care evoluau în Europa. Aşa se face că, la Hypo, joacă acum 8 brazilience. Ele sînt plătite tot în parteneriat: jumătate de Hypo, jumătate de federaţia din Brazilia.

Cel mai mic buget
Buxtehuder SV, vicecampioana Germaniei, are, dintre toate cele 16 echipe de Liga Campionilor, cel mai mic buget: 1,5 milioane de euro. Buxtehuder a cîştigat o singură dată în istorie titlul în Germania, în 1989, iar în 2010 a cucerit Challenge Cup, ultimul trofeu european ca valoare. Stefanie Melbeck e vedeta echipei, care mai are însă alte trei jucătoare în "naţionala" Germaniei în afară de Melbeck: Isabell Klein, Randy Bulau şi Katja Langkeit.

"Gyor e cea mai bună echipă la ora actuală. Gyor poate fi învinsă doar de Gyor. Oltchim Rm. Vîlcea va avea un mare rol în actuala ediţie a Ligii"
Andras Nemeth, antrenor Hypo Viena

"Noi avem obiectiv să ajungem cel puţin în finală. Larvik îşi va apăra, fără îndoială, titlul, are jucătoare de valoare. Vîlcea porneşte în fiecare an cu şanse la titlu, iar Itxako poate fi surpriza"
Csaba Konkoly, antrenor Gyor

"Favoritele mele sînt, în ordine, Gyor, Vîlcea, Buducnost, Larvik şi Itxako. Toate au foarte multe jucătoare valoroase"
Neven Hrupec, antrenor Podravka Koprivnica

6 finale de cupă europeană a disputat ETO Gyor în istoria sa. Campioana Ungariei nu a cîştigat nici una

8 trofee are în vitrină Hypo Viena. Patru în actuala formulă a Ligii Campionilor şi patru în vechiul format al Cupei Campionilor Europeni

16 handbaliste vor putea înscrie pe foile oficiale din acest sezon echipele participante, cu două mai mult ca pînă acum

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
ceaiuri
ceaiuri  •  28 Septembrie 2011, 19:53

as miza pe buducnost(daca nu aveau neintelegeri in echipa aveau sansa sa castige cupa de anul..trecut) nu ar tb uitata vibork un an in afara semifinalelor e destul...nu inteleg la gyor de ce nu schimba antrenorul(sic)dar suporterii cunosc f bine acest sport stiu ca nu antrenorul intra in teren(au lotul cel mai complet si meritat sunt cotate cu prima sansa)larvik nu cred ca mai poate repeta succesul de anul trecut iar itxako daca trece de gr preliminare pot fi surpriza C.L. al doilea an consecutiv

angeladeva
angeladeva  •  28 Septembrie 2011, 09:03

Multa, multa bafta !!! vom fii alaturi de voi . Ca sa ajungi in finala, toate meciurile pe care le aveti trebuie tratate cu multa responsabilitate. Prin unitatea grupului, cu ajutorul lui Dumnezeu ca fetele sa fie sanatoase, cu ajutorul publicului, cu sprijinul galeriei, in acest an vom reusi sa ajungem din nou in finala. HAI OLTCHIM !!!

fiesta
fiesta  •  28 Septembrie 2011, 08:25

Offfff ... ce grupa buna, ce culoar favorabil! Daca ar fi ramas Anja Andersen anul asta luam garantat CL, fara nici cea mai mica emotie! Acum, din cauza berbecului de Gavrilescu si apoi a berbecului en titre Berbecaru, avem zero sanse si sperante. Ne-au pricopsit cu o caricatura de antrenor! Degeaba ne vad favoriti antrenorii celorlalte echipe, nu-s decat declaratii diplomatice si curtenitoare! Adevarata valoare este cea evaluata la casele de pariuri: cota 7,5!!! Mai mult decat rusinos! Si ei inca delireaza cu accederea in finala si chiar castigarea trofeului! Ridicoli!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează