SPORTURI  »  HANDBAL  »  DEZASTRU LA MONDIALE

Tehnicianul României e acuzat din toate părţile » Tunurile pe Stîngă

Articol de - Publicat miercuri, 19 ianuarie 2011 00:00

Tehnicianul României e acuzat că a greşit tactic şi că nu a pregătit echipa pentru apărarea avansată a Algeriei

Oamenii de handbal din ţară pun insuccesul suferit în faţa Algeriei, 14-15, luni seara, pe lipsa unei pregătiri adecvate a disputei. "Au fost deficienţe mari de atacare a apărării avansate a africanilor. Ştia toată lumea că Algeria se apără în sistemul 3-3, adică pe două linii, mai pe înţelesul oamenilor, foarte avansat. În aceste condiţii, noi trebuia să avem foarte multă mişcare pe semicercul lor, să fim mobili şi să alergăm mult", a declarat Vlad Caba, antrenorul liderului Ligii Naţionale masculine, HC Odorhei.

"Problemele au apărut la nivel fizic, dar şi tactic. Cît am fost proaspeţi, în prima repriză, am făcut faţă, cît de cît, apărării avansate a algerienilor. Apoi ne-am stins, uşor-uşor. O spun cu regret, această înfrîngere afectează tot handbalul românesc, ne trage în jos, dar nici jucătorii nu au făcut nimic să învingă. Am avut puţine soluţii în ofensivă, dar şi pe acelea le-am ratat cu seninătate în partea a doua", a declarat Eliodor Voica, antrenorul lui Dinamo Braşov, fost component al "naţionalei".

Selecţie precară
Cei doi tehnicieni pun rezultatul şi pe seama selecţiei făcute de Vasile Stîngă. "Domnul Stîngă e antrenor şi răspunde pentru rezultate. Eu cred însă că la nivelul pivoţilor s-a greşit grav. Nu avea ce să caute Savenco, un pivot care a stat mai mult suspendat la echipa de club, iar Iulian Stamate joacă la ultima clasată. Vasile Stîngă s-a plîns de Savenco şi de Novanc, pe care i-a avut la echipă, la Tg. Jiu, dar i-a luat la Mondiale. Cred că Irimescu era o soluţie în meciul cu Algeria, era un jucător mult mai mobil, care putea ajuta mult", a spus Caba.

Eliodor Voica e şi el de părere că Alin Şania nu putea lipsi din "naţională", la fel şi Dragnea, centrul de la echipa sa de club. "Un meci cu Algeria trebuia cîştigat. A fost un accident după părerea mea, sîntem peste ei ca lot, dar asta nu ne mai încălzeşte cu nimic acum", a încheiat Voica.

"Algeria, ca şi România, face parte din lumea a doua a handbalului mondial. Ne-am calificat la Mondiale eliminînd Rusia, dar doar pentru că ruşii au tratat neserios meciul retur. Dacă mai jucăm de cinci-şase ori cu ruşii, nu-i mai batem niciodată"
Vlad Caba, antrenor HC Odorhei

Încurajări pe facebook
Sandu Iacob, fostul inter dreapta al "naţionalei" României, a găsit o metodă inedită de a-i încuraja pe "tricolori" după înfrîngerea cu Algeria. A accesat conturile de facebook ale handbalisştilor şi le-a trimis acelaşi mesaj:

"Varianta simplă: SĂ-I CRITICĂM PE BĂIEŢII DIN ECHIPA NAŢIONALĂ DE HANDBAL!
Varianta complicată: SĂ SE OFERE OAMENI ŞI SOLUŢII CARE SĂ AJUTE HANDBALUL CA ACESTE PARTICIPĂRI LA MONDIALE SĂ FIE PERMANENTE ;)
Soluţie? Să fim muncitori şi cinstiţi, nu şmecheri şi profitori!
BRAVO, BĂIEŢI! Emoţiile pe care mi le-aţi oferit în calificările pentru CM şi în timpul acestui Mondial mă fac să vă felicit! Prefer participarea la CM decît participarea în play-offul pentru CM ;)", le-a scris Iacob.

Stîngă se resemnează: "Cineva trebuie să renunţe şi probabil acela voi fi eu!"
După eşecul cu Algeria, selecţionerul Vasile Stîngă a spus că se aşteaptă la o demitere. "Am jucat execrabil, fără minte, am intrat în jocul lor haotic. Dacă aş putea să o bag în poartă, aş face-o. La vîrsta mea, intru pe teren şi bag jumătate din mingi în poartă", a spus supărat Stîngă. "Cineva trebuie să renunţe şi probabil acela voi fi eu. Este posibil sa plec. Am contract pînă în 2012, dar dacă federaţia vrea să facă o schimbare, accept", a comentat Vasile Stîngă, cel care pregăteşte "naţionala" din octombrie 2009.

Azi cu Australia
România poate, în sfîrşit, să-şi treacă azi în cont prima victorie la Mondiale. "Tricolorii" întîlnesc modesta echipă a Australiei, care a pierdut la scor toate meciurile de pînă acum: 12-47 cu Danemarca, 18-35 cu Serbia şi 15-42 cu Croaţia. Românii se gîndesc că mai au şanse şi la calificare dacă azi trec de "canguri", iar mîine înving Serbia la cel puţin două goluri. Toate astea însă, doar dacă sîrbii pierd azi în faţa Croaţiei, iar Algeria în faţa Danemarcei.

Cine e Algeria în handbal?
Algeria este la a 11-a participare la un Mondial, în Suedia. La ultimul Campionat al Africii s-a clasat pe locul 3, după Tunisia şi Egipt. În anii '80, Algeria a dominat categoric handbalul african, cîştigînd între 1981 şi 1989 cinci titluri continentale consecutive. Între 1995 şi 2005 s-a calificat la fiecare Mondial, lipsind apoi de la ediţia din 2007, în Germania. Cea mai bună clasare la un Campionat Mondial a fost locul 13 în Franţa 2001, iar la ultima ediţie, în Croaţia 2009, s-a clasat pe locul 19, faţă de România care a venit a 15-a.

CLASAMENT GRUPA C
1. Danemarca 3 3 0 0 121-69 6p
2. Croaţia 3 3 0 0 95-51 6p
3. Serbia 3 2 0 1 87-77 4p
4. Algeria 3 1 0 2 54-65 2p
5. România 3 0 0 3 65-81 0p
6. Australia 3 0 0 3 45-124 0p

Programul de azi:
ora 19:00 Serbia-Croaţia
ora 21:15 Algeria-Danemarca
ora 21:30 România-Australia

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (17)
alb_rosu_in_vn
alb_rosu_in_vn  •  20 Ianuarie 2011, 12:46

Stanga are greselile lui de alcatuire a lotului si de creare a unei atmosfere prea relaxate inainte de mondiale. Sigur, are meritul ca ne-am calificat batand Rusia, intr-un meci in care Sania a jucat grozav. De-aia nu cred ca trebuia lasat acasa. Meciul cu Algeria e un cosmar. Sa nu poti da decat 4 goluri unei echipe ca Algeria intr-o repriza, asta e de antologie! Echipa nu a parut conectata si motivata, parea multumita doar cu prezenta.

fliper21
fliper21  •  20 Ianuarie 2011, 11:24

Nu am avut un conducator de joc lucid, care sa stie sa faca fata solicitarilor de moment, tactica la pamant, nu am vazut o schema pt a ramane jucatorul singur cu portarul, nu am vazut o abordare, pe schema la 3-3 -ul algerienilor, antrenor slab de tot, sigur ne trebuie unul strain poate un nordic sau sarb ca cel care a fost la Constanta, poate ca Tucul ar fost mai indicat, si mai avem o lacuna individualismul nu pasam au fost faze cand am fost 2-1 cu portarul si nu s-a pasat si s-a ratat.

fliper21
fliper21  •  20 Ianuarie 2011, 11:16

Este rusinos si suparator ce se intampla, nu avem o tactica, nu avem antrenori pt ceea ce se joaca in Europa, au lipsit jucatori ca Sania, rusine ca l-a lasat acasa, nu i-a dat spaga? la fel Stavrositu, Buricea, Saulesc, jucatori rapizi. Cine este Florea de joaca conducator de joc, un anonim pt mine, nu a jucat nmk, HCM este campioana de ce nu s-a facut echipa pe scheletul sau??? interesele predomina zic. In concluzie ne trebuie un antrenor nordic care are alta conceptie pt a face performanta.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează